140806 185120 19995 (1).

Trästaden vid Vättern

Hjo

Kontakta våra inflyttarguider

Hjo är en anrik liten trästad vid Vätterns västra strand. Drygt 9000 personer är vi som idag kallar Hjo vårt hem, men varje år blir vi några fler. Stadens gamla trävillor fylls med nya barnfamiljer, på de nya villaområdena byggs drömhus och vid Vätterns strand planeras efterlängtade flerfamiljshus och hyresrätter. 

Kartbild över Hjo
Antal invånare

9 258

Orter

Hjo, Blikstorp, Gate, Grevbäck, Korsberga

Grannkommuner

Skövde, Karlsborg, Tibro, Tidaholm

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

18 000 kr

Antal företag

1 407

Stora branscher

Tillverkningsindustri, handel, byggverksamhet, jord- och skogsbruk

Arbetsgivare

Emballator Tectubes AB, Anva Hjo AB, Hjo Installation Invest AB, Sibab Interior AB, Almnäs bruk AB m.fl.

Populära besöksmål

Moster Elins glasskafé, Guldkroksbadet, Kulturkvarteret och utställningen om Estrid Ericson, Bisonfarmen i Gate, Hökensås golfklubb, Ångaren Trafik

Det här är Hjo

Livsnjutning, engagerat, oväntat – med ett stort hjärta

Känt för

Trästaden, ”I love Hjo”, Hem & Hobby, Wrångebäcksost, kurortsparken, glass, Estrid Ericson grundare av Svenskt Tenn, Simon Gate, Sveriges längsta bänk 

Bo i Hjo kommun

I Hjo har vi lätt att skapa utrymme för mer fri tid, eller fritid. Vi kallar det gärna Hjotid! Med pendlingsavstånd till storstäderna och arbetsregionerna Skövde, Jönköping, Göteborg och Stockholm, väljer många av oss att bo i Hjo men att jobba någon annanstans. Du kan lätt tillbringa dagen på jobbet i Göteborg, Skövde eller Jönköping och vara hemma i god tid för att hinna med både joggingtur och ett dopp i sjön före middagen. Mer Hjotid helt enkelt!

Du som bor i Hjo har alltid nära till det viktigaste. Här finns skolorna på gång- och cykelavstånd, ett levande föreningsliv och ett brett kulturutbud.

Vi har vackra boendemiljöer mitt i den historiska trästaden, med närhet till hamnområdet, sjön och stadsparken. Utanför stadskärnan finns små, mysiga samhällen med naturen och engagerade gröna företagare som grannar.

Hjo Desktop.
Avstånd till utvalda andra orter från Hjo

Historia

Man kan säga att Hjo till stor del är en bild av hur en svensk småstad såg ut på 1920- och 1930-talet, men själva samhället tog sin form långt tidigare. Redan på medeltiden, på 1100-talet, var Hjo en plats där munkar stannade till när de färdades mellan de bägge klostren Alvastra på östra sidan Vättern och Varnhem här på västra sidan sjön. Hit kom också köpmän för att sälja sina varor. Med tiden växte ett litet samhälle fram, med permanenta butiker och industrier längs Hjoån. År 1413 var platsen så etablerad att vi blev inskrivna och klassade som stad i Erik av Pommerns skattebok. 

Flytta till Hjo

Vi är den lilla kommunen där vi har nära till varandra och till andra. I stan tar du dig enkelt till spännande kultur, unika små butiker och Vätterns klara vatten – till fots eller på cykel.

I norr, söder och väster omges Hjo av en sprudlande och levande landsbygd. I de mindre samhällena Grevbäck, Gate, Korsberga och Blikstorp finns spännande företag och lantliga boendemiljöer. Den gröna näringen är stark i kommunen och de välskötta gårdarna sätter sin prägel på landskapet. Här finner många drömmen om den egna lilla gården på landet, med närhet till stadens utbud och inte sällan med sjöutsikt. 

Kanske kommer du att jobba i en annan stad? I så fall finns till exempel Skövde, Tidaholm, Karlsborg, Tibro och Jönköping på pendlingsavstånd.

LÅNGGATAN 141228 125409 26499.

NJUTA 141228 121533 26450.
Anhede 171014 124400 200028 Web.
130726 2072.

Jobba i Hjo

Har du fått ett jobb i Hjo, eller funderar du på att söka ett här? Kommunen och näringslivet letar ständigt efter nya talanger. Här finns ett brett näringsliv med driv och engagemang!

Du hittar drygt 1 200 företag inom en rad olika branscher; industri, grön näring, entreprenad och byggföretag, besöksnäring och handel, hantverk, tjänster, service och kultur. De flesta av företagen har färre än tio anställda och nästan alla har färre än 50 anställda. Tillsammans bidrar näringslivet med hela 1 800 arbetstillfällen, vilket motsvarar drygt 50 procent av samtliga jobb i kommunen. Största arbetsgivare är Anva Hjo AB, Elektrobyrån Hjo AB och L. Magnussons Måleri i Hjo AB.

Läs mer Näringsliv & Arbete i Hjo

210806 101841 08587 Photographer Jesper Anhede Hr.
Fotograf: Jesper Anhede

Industri av hög klass

Trästaden är inte bara idyllisk att besöka och vistas i. Den är även hem åt en innovativ och spännande industrisektor. Vad sägs om förpackningsdesign, tillverkning och konstruktion, plåtbearbetning, finsnickeri och automationselektriker, industridesigner eller underhållstekniker? Ja, karriärmöjligheterna är stora och det finns gott om utrymme att arbeta med produkter och tjänster i världsklass. Visste du till exempel att Kalles Kaviar-tuben produceras i Hjo? Eller att Scandics nya hotellinredningar kommer från Blikstorp? Så kanske hittar du också nästa utmaning hos oss i Hjo. Badstränder och sjöutsikt får du på köpet!

Pendla bekvämt

Eftersom pendlingsavstånden i Skaraborg är små, väljer många som bor i Hjo att arbeta i närliggande städer. På ca 30 minuter når du Skövde med Skaraborgs sjukhus, högskolan, det breda näringslivet och försvarsetablissemanget. Likaså tar du dig lätt till grannkommunen Tidaholm, Försvarsmakten i Karlsborg och möbelindustrin i Tibro.

På 60 minuter hamnar du i en av Sveriges största kommuner, Jönköping. På vägen passerar du vår expansiva granne Habo med företaget Fagerhults Belysning.

Fler och fler upptäcker dessutom fördelarna med att bo i Hjo och kunna arbeta i storstäderna Stockholm och Göteborg. Dessa pendlar du lätt till via ”vår egen” tågstation i Skövde. Resan tar 2 timmar respektive 1 timma.

Hjo kommun är till ytan ingen stor kommun, så även avstånden på hemmaplan är bekväma. Mellan Korsberga och Hjo tar det cirka 15 minuter.

Vill du starta eget eller är nyföretagare? Läs mer här

Skolor i Hjo

I Hjo är skolan alltid nära – både nära hjärtat och nära hem. Här präglas vardagen för våra barn och ungdomar i förskola och skola av trygghet och studiero.

Förskolor

I Hjo har vi tio förskolor, varav sex drivs av kommunen. Hjo har platsgaranti till förskola i kommunen inom tre månader. Fyra av de kommunala förskolorna ligger inne i Hjo tätort, en ligger i Korsberga och en i Gate.

Grundskolor

I tätorten finns tre grundskolor, varav en med högstadium. Utöver dem har vi två landsbygdsskolor, en i Korsberga och en i Gate.

År 2022 flyttade cirka 180 elever in på nybyggda Estrid Ericsonskolan i Hjo tätort. Ledorden för skolan är hållbarhet, litteratur och rörelse. Skolan är utformad med inspiration från Svenskt tenn-grundaren och Hjobon Estrid Ericson.

F-9-skolan Guldkroksskolan ligger mitt i stan och har cirka 660 elever. Högstadiet har en hälsoprofil och alla elever får en egen dator under studietiden. Granne med naturreservatet Hjoåns dalgång och bostadsområdet Hammarnsjorden hittar du Hammarnskolan. Här går cirka 180 elever i årskurs F-6.

Utanför tätorten finns F-6-skolorna Fågelås och Korsberga, med ett 60-tal elever på varje skola. De små skolorna präglas av stark gemenskap. I byggnaderna finns också förskola och fritidshem. På landsbygdsskolorna läser flera årskurser tillsammans och några gånger per termin arbetar eleverna i tvärgrupper över alla årskurser.

Ja (4).

Gymnasium

Kommunen har ingen egen gymnasieskola, men 30 minuter bort ligger Skövde med ett brett utbud av gymnasieprogram på flera olika skolor.

Hösten 2023 startar Olinsgymnasiet en gymnasieskola i grannkommunen Tibro. 

Utbildning för vuxna

På Lärcentrum i Hjo kan du läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå, SFI och Komvux som särskild utbildning. Här finns även IM-programmet.

I Hjo finns Hjo folkhögskola där du kan läsa utbildningar inom till exempel kultur, natur och religion. Folkhögskolan drivs av Skara stift, Svenska kyrkan.

Närmsta högskolor och universitet finns i Skövde, Jönköping och Göteborg. 

Anhede 171014 124400 200028 Web.

Saker att göra i Hjo

Här i Hjo finns mängder av roliga saker att göra på fritiden. Upplev naturen och den vackra trästadsmiljön, ta ett dopp i sjön Vättern, ta del av musik, konst och designupplevelser, njut av lokal mat och allra helst glass.

Kultur

Tack vare en lång tradition av verksamma hantverkare och konstnärer är butiker med konsthantverk, kursverksamhet inom området och konstnärsateljéer naturliga inslag i stadsbilden. Inte minst vittnar den årliga konstrundan om detta.

Under hela året spelas det musik på olika platser där en av sommarens höjdpunkter är musikfesten Rock mot Cancer som går av stapeln i Hjo Stadspark. Ett annat större musikevenemang är den årliga dragspelsstämman då hela Hjo fylls av spelemän. Du kan också besöka Hjos restauranger eller kyrkor som under hela året bjuder på musikuppträdanden. Därtill kan man njuta av livesänd opera, viskvällar och musikuppträdanden inne på Kulturkvarteret. För dig som hellre vill uppleva musik ”al fresco” kan vi sommartid locka med livejazz ombord på Ångaren Trafik.

På Kulturkvarteret kan du besöka utställningar, biograf, turistinformation och bibliotek, allt under ett och samma tak.

För den som vill lära sig olika konstformer, dans och musik, är Hjo Kulturskola ett bra alternativ. Här erbjuds kurser för både barn och vuxna. 

Hjo100856 05984 Photo Cred Jesper Anhede.
Foto: Jesper Anhede

Motion & Friluftsliv

Här i Hjo hittar vi naturen runt husknuten och du tar dig lätt till friluftsområden, naturreservat och vandringsleder.

Genom Hjo stad sträcker sig naturreservatet Hjoåns dalgång. Ett naturområde som erbjuder en vacker vandring längs naturstigen ända från hamnområdet upp till Mullsjön, en sträcka på drygt fyra kilometer. Längs vandringen kan du se resterna av de gamla stamparna och dammarna och läsa mer om deras betydande roll i Hjos historia.

I motionsspåren på Högalidens friluftsområde kan du ta en härlig promenad, träna löpning, orientera eller cykla mountainbike. För den som vill träna finns även Guldkrokens idrottsområde med bland annat tennishall, flera fotbollsplaner, en konstgräsplan och en friidrottsanläggning. Därtill finns utomhusgym på flera platser. Genom Hjo kommun passerar även vandringslederna Pilgrimsleden, Västra Vätterleden och Runt Vätterleden.

210806 113332 08939 Photographer Jesper Anhede Hr.
Foto: Jesper Anhede

Båt- och fiskeliv

Hjo Hamn ligger centralt i Hjo med mataffärer, restauranger, sevärdheter och shopping inom några minuters promenad. Hamnen är tillgänglig året runt och vintertid hålls hamnen isfri med hjälp av strömbildare. Hamnen drivs av Hjo kommun och om du vill boka båtplats tar du enkelt kontakt med hamnvärd.

Du som inte äger egen båt kan istället uppleva Vättern ombord på Ångaren trafik. Sommartid gör ångbåten turer till Vadstena, Visingsö och Hästholmen.

Fiskesäsongen på Vättern sträcker sig över hela året. Du kan meta vitfisk samt spinnfiska från land efter abborre, gädda och harr. Höst- och vintertid finns chans att fånga lax från land. Fisket i Vättern är fritt. För den som vill trollingfiska på Vättern finns goda möjligheter och du kan enkelt lägga i din båt via rampen i hamnen.

Läs mer om Hjo fiske och båtklubb

Läs mer om Hjo sportfiskeklubb

Läs mer om Mullsjöns fiskevårdsområdesförening

Läs mer om Hjo Segelsällskap

Anhede 200722 170308 04130 Print.
Foto: Jesper Anhede

Smaka på Hjo

Trots att vi är en liten stad har vi ett gediget utbud av mysiga små caféer med egna bagerier och restauranger som erbjuder bygdens lokala råvaror på sina menyer. Allt från nyfångad Vätternröding och rökt sik till den kända vita sparrisen, öl från mikrobryggerier, fläsk från Grevbäcks Gris och ost från Almnäs Ysteri. Hjo har också blivit lite av ett glassmecka där det nu finns hela tre glasställen, varav två tillverkar sin egen glass.

Evenemang

I Hjo är det alltid något på gång. Konstutställningar, musikevenemang, hantverksmässor, föreläsningar, hälsoevents, gårdsbesök, bilträffar och julmarknader med flera lockar varje år tusentals besökare.

Badliv

I Hjo har du alltid nära till ett dopp eller två i sjön. På den kilometerlånga strandpromenaden på söder har du tillgång till badbryggor, mindre sandstränder, vattentempereraturmätare, toalett och grillplatser. Här kan du numera även besöka Sveriges längsta bänk. I hamnområdet hittar du det kända Guldkroksbadet - gratisbadet för hela familjen som erbjuder uppvärmd utomhusbassäng, plaskdamm med närliggande lekplats för de små, omklädningsrum och lift ner i bassängen. Utomhuspoolerna är öppna under sommaren.

I hamnområdet finns även allmän badplats med trappa ner i vattnet på södra piren och sandstrand vid Guldkroksbadet, med rullstolsramp ner i sjön. Ett tips är att säsongshyra din egen badhytt på Guldkroksbadets sandstrand. Perfekt för familjen.

Anhede 190803 150821 05527 Web.
Foto: Jesper Anhede

Shopping

I början av 1800-talet fanns en mängd hantverksmästare i Hjo; allt från krukmakare, målare, guldsmeder och bokbindare till glasmästare, snickare, skräddare och pistolsmeder. Många av dessa hantverk lever kvar i Hjo än idag, vilket vi ser i våra unika butiker som säljer allt från keramik, tvål och silversmycken till läderartiklar, smide och egentillverkade inredningsdetaljer. I Hjo har vi även vårt eget varuhus Hem & Hobby, som lockar långväga gäster.

Vi stoltserar med flera loppisar, antikvitets- och second handbutiker.

220708 171119 04426 Photographer Jesper Anhede Hr.
Foto: Jesper Anhede

Kontakta oss

www.hjo.se

(tel) 0503-350 000

Kontaktcenter

Bangatan 1B
544 30 Hjo

Post

Torggatan 2
544 30 Hjo


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner