Drönarbild Överblick Grästorp.

Ett strå vassare

Grästorp

Kontakta våra inflyttarguider

Grästorps kommun är en boendekommun med landsbygdspuls som ligger vackert beläget söder om Vänern och mitt i Västra Götaland. Vår kommun är öppen och välkomnande, mot varje enskild individ, varje företag och varje organisation som vi möter. Välkommen till Grästorp!

Kartbild över Grästorp
Antal invånare

5 563

Orter

Grästorp

Grannkommuner

Vara, Essunga, Lidköping, Trollhättan och Vänersborg

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

14 552 kr

Antal företag

949

Stora branscher

Gröna näringar, Jordbruksmaskiner, Hantverks-och serviceföretag

Arbetsgivare

Dataväxt, Axima, Linjemontage, Nisotech, Sonnys Maskiner, Mäjens Glass m.fl.

Populära besöksmål

Forshall naturpark, Mäjens glass, Hunneberg, Viggens rastplats, Särestads landsbygdsmuseum, Grästorps spökhus

Bo i Grästorps kommun

Grästorps kommun är en boendekommun med landsbygdspuls som ligger vackert beläget söder om Vänern och mitt i Västra Götaland. Det finns goda kommunikationer till närliggande städer med både tåg, buss och bra vägnät. Här bor idag ca 5700 invånare och kommunen har en tydlig målsättning att bli fler.  

Det är många som vill flytta till landet och många intresserar sig för Grästorp och den trygga och fina boendemiljö här. Därför skapar vi nya möjligheter till bostäder. Just nu byggs bostadsområdet Brännebacka Västra som blir en naturlig förlängning av tätorten. Området planeras få varierade bostadsformer, nära till natur och korta avstånd till skolor, idrott samt service. Här kan du leva hållbart med moderna boendelösningar, grön el och egen odlingslott. Dessutom planeras fler naturnära villaområden, lägenheter i centrum och vi uppmuntrar till nybyggnation av hus på landsbygden. I dag bor nästan hälften av befolkningen i Grästorps levande landsbygd.  

Grästorp är känt för sitt aktiva föreningsliv med nära 100 föreningar. Med ett stort utbud av olika fritidsaktiviteter och rekreationsområden på nära håll är Grästorp en attraktiv kommun för alla åldrar. Här finns exempelvis en 18-håls golfbana, ishall, simhall, ridanläggning, fotbollsplaner, sporthall, tennis- och padelhall, kampsport, bågskytte- och pistolskyttebana och mycket mer för den aktiva familjen. I vårt kulturhus anordnas många aktiviteter året om och det anordnas även större evenemang som går av stapeln årligen, bland annat vår fantastiska ljusfestival. 

Var ligger Grästorp? Kommunen är strategiskt placerad längst västerut i Skaraborg, med närhet till flera större städer. Till Trollhättan tar det 30 minuter med bil och till Vänersborg kan du ta tåget på 20 minuter. Till Lidköping är det 25 minuter och till Göteborg en dryg timme. Denna närhet gör att många pendlar från och till kommunen och våra goda kommunikationer med tåg, buss och bra vägar gör detta enkelt. 
 

Grästorp2.
Avstånd till utvalda andra orter från Grästorp

Historia

Grästorps kommun är en blomstrande och framåtsträvande landsbygdskommun mitt på den bördiga Västgötaslätten, nära Vänerns stränder och Hunnebergs vackra vandringsleder. Befolkningsmängden är cirka 5700 personer. Ungefär hälften av invånarna bor i tätorten Grästorp och resterande bor på den omgivande landsbygden. 
 
Grästorp var och är en ort i Tengene socken. Efter kommunreformen 1862 kom orten att ligga i Tengene landskommun. År 1900 bildades Grästorps köping genom en utbrytning ur landskommunen. Denna uppgick sedan 1952 i Grästorps landskommun som 1971 ombildades till Grästorps kommun med Grästorp som centralort.

Kommunen har historiskt varit baserad på lantbruk och det finns fortfarande en stark koppling till gröna näringar och småskaligt företagande. Lokal mat har länge varit ett fokusområde, bland annat var bondens marknad tidig här och den första svenska REKO-ringen startade här 2016. 

Torget Kulturhuset Körsbärsblom.

Flytta till Grästorp

Grästorp kommun har en tydlig målsättning att växa i antal invånare och vi ser nu en ökad inflyttning. Vi har ett tydligt fokus på att vara en bra, aktiv och trygg boendekommun. För oss är det viktigt att tillväxten sker hållbart, så att samhället, skolan och omsorgen fortsätter att hålla sin höga kvalitet. Vi är glada för det ökade intresset av att flytta hit och gör just nu stora satsningar i planläggning av nya bostäder och verksamhetsmark. Grästorp växer och vi vill välkomna dig hit! 

Vår vision är att vara en öppen och välkomnande kommun för alla. 
Varför ska du flytta just till Grästorp? Här finns möjlighet till boende i hus eller lägenhet, på landsbygd eller i tätort. Vi arbetar aktivt med att vara en riktigt bra boendekommun och ett av kommunens fokusområden är värdskap. Funderar du på att flytta hit, titta gärna in på vår egen inflyttarsida Ett strå vassare eller ta kontakt med oss för information.

Grästorps kommun har en tomtkö för dig som vill bygga nytt. Tomtkön styr turordningen på vilka som får köpa kommunens lediga tomter av de som anmält intresse. Det finns även möjligheter att hitta tomter och hus på den mysiga landsbygden. På kommunens sida finns checklistor och information som stödjer detta. 

Skoj På Hoj2.

Nossan Ljusfestival 2.
Två Fågelskådare Dättern.
Bron I Forshall 2.

Jobba i Grästorp

Vi välkomnar framtiden, vi välkomnar förändring, vi välkomnar dig. Grästorp kommun är en stor arbetsgivare och det finns många möjligheter och en stor bredd av yrken att välja mellan om du vill arbeta i kommunorganisationen.  

Det finns också många företag att arbeta hos. Grästorps näringsliv har ett fantastiskt näringslivsklimat med utmärkande god sammanhållning och många företag rekryterar kontinuerligt.

Stora arbetsgivare är den lokala detaljhandeln, Linjemontage AB, Axima AB, Ahsell Sverige AB, Åse Viste Sparbank, Dataväxt samt hantverks- och serviceföretag. Samhället sjuder av entreprenörskänsla och utöver de stora arbetsgivarna finns också många små, trevliga företag att arbeta i. Gå gärna in på Näringslivssamverkan Grästorp NSG  för att se mer om Grästorps näringsliv och dina möjligheter här. 

Skolor i Grästorp

I Grästorp finns förskola, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Gymnasieutbildning och vuxenutbildning erbjuds i samarbete med andra huvudmän.

Förskolor

Grästorp erbjuder två kommunala förskolor och ett föräldrakooperativ.

Förskolan Äventyret ligger centralt placerad i närheten av övrig skolverksamhet och är vår nyaste skola.

Förskolan Ambjörnsgårdens pedagoik är inspirerad av Reggio Emilia-filosofin med tre åldershomogena grupper.

Asphagens förskola är ett föräldrakooperativ strax utanför tätorten där man har nära till natur- och lantbruksmiljö och där närproducerad, hemlagad mat serveras.

Grundskolor

På Lunneviskolan går årskurs F-3. Här finns även ett fritidshem. På Nya Centralskolan en bit ifrån går årskurs 7-9. Här finns även fritidshem och ungdomsverksamhet samt kulturskola. 

Gymnasium

Grästorp har ingen gymnasieskola. Eleverna studerar i grannkommuner som Trollhättan, Lidköping och Vara, dit det finns goda kommunikationer.

Utbildning för vuxna

Grästorps kommun erbjuder vuxenutbildning via Campus Västra Skaraborg.

B0032075.

Saker att göra i Grästorp

Grästorp erbjuder en lugn miljö med fin natur men också med möjligheter till äventyr och roliga upplevelser. Allt från gårdsbutikrundor, loppis, auktion, och kulturevenemang till vildmarksguidningar på platåberget Hunneberg eller olika typer av idrottsutövande. 

Bland våra nästan 30 butiker i centrum finner man det mesta man kan behöva samt ett härligt driv och engagemang bland våra förtag och i hela samhället.

Kultur

Grästorp har ett rikt kulturliv med många möjligheter! Här finns Grästorps konserthus med bio, ett välbesökt kulturhus med bibliotek och café, flera kulturföreningar och en kulturskola som erbjuder musik, sång och teater. I den gamla Oscarsskolan finns idag ett hembygdsmuseum, och en bit utanför Grästorp ligger Särestads Landsbygdsmusem med gamla interiörer och lantbruksmaskiner.  

Fritid

Grästorp blev för några år sedan utnämnd till Sveriges mest föreningsvänliga kommun och vi vet varför. Idrott och föreningsliv är som en livsnerv i samhället- utbudet är varierat och det är enkelt att prova på. Stora föreningar är bland annat Grästorps IK (ishockey), IK Gauthiod (fotboll) och Ekarnas Golfklubb. I utbudet avidrottsaktiviteter finns dessutom simhall, ridanläggning, innebandy, tennis- och padelhall, kampsport, bågskytte- och pistolskyttebana och mycket mer för den aktiva familjen. 

I Grästorp finns något för alla. Utöver idrottsaktiviteterna finns unika upplevelser som vårt spökhus, roliga escape rooms samt det helt nyrenoverade badhuset. Vänern lockar med fågelskådning och bad vid sandstranden. Småvägarna ger stora möjligheter till mysiga cykelrundor och Hunneberg har vandringsleder och andra upplevelser. Lekplatser och pulkabackar finns i centrum och kommunen har ett uttalat mål att anpassa stadsplaneringen med fokus på barn. 

Evenemang

Det absolut största evenemanget varje år i Grästorp är det årliga Nossans ljusfestival. Under en vecka i oktober besöker ungefär 20 000 personer den häftiga promenaden vid Forshall, upplyst av ljus, fylld av musik, spökskog,  vackra vyer och roliga aktiviteter. 

Andra större arrangemang är Grästorpskalaset i slutet av sommaren samt olika typer av musik och kulturevenemang på vårt fina Kulturhus vid torget. Evenemang i Grästorp (vastsverige.com)

Friluftsliv

Möjligheter till friluftsliv är oändliga. Cykel, MTB, orientering och traillöpning är populära aktiviteter bland grästorparna. Det finns vackra vyer och vildmarkskänsla på Platåberget Hunneberg, ett av de berg som ingår i Unescos Globala geopark - Platåbergens geopark.

Vandringsleder

Runt samhället Grästorp finns fina promenadslingor och ett skogsområde med motionsslingor och utegym. Efter ån Nossan finns Forshallspromenaden och Tengenepromenaden och på Hunneberg, som till hälften ligger i Grästorps kommun, finns fantastiska vandringsleder med stor mångfald. 

 

Vandringsleder På Halle Och Hunneberg 1.

Sevärdheter

Hunneberg

Mytomspunnet bergslandskap med gott om älg! Vid Vänerns sydspets avtecknar sig platåbergen Halle- och Hunneberg som mörka siluetter mot himlen över Västgötaslätten. Bergen har en storslagen och mytomspunnen natur som fascinerat besökare genom tiderna. Här finns förutom orörd fantastisk natur också resterna av en fornborg, ödetorp och gamla odlingsmarker som berättar om det slitsamma liv som mötte de tidiga bergsfolken. 

Halle-Hunneberg är även känt som älgarnas berg. Varje år lockas tusentals svenska och utländska besökare till bergen för att få se skogens ståtliga konung som här har ett starkt fäste. Hunneberg är en del av Platåbergens Unesco Geopark. En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och ger förståelse för hur vi kan förvalta våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Status som geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt.

Forshalls Naturpark, Grästorp 

Behöver du ett mål med söndagspromenaden eller en fikaplats att ta med familjen till? Då är Forshalls Naturpark en perfekt plats vid ån Nossan. Här går det att fika torrskodd året runt i vindskydd, grilla korv på någon av grillplatserna och komma ner till vattnet tack vare den nybyggda, tillgänglighetsanpassade spången.  
 
Forshall är en plats med en både spännande och brokig historia. Stenbron äver ån byggdes i slutet av 1800-talet och då fanns här även en kvarn. Sedan drevs här fabriken Farmol, som tillverkade färg och tydligen också någon form av bindor! Det mest spektakulära är nog ändå alla historier som florerar om att den kände svenske konstnären Zorn ska ha målat av vackra kvinnor här i omgivningarna.

Mäjens Glass & Maräng, glassgården i Håle, Grästorp

Detta gårdscafé tillverkar glass och maränger av gårdens ägg. De har nu all verksamhet hemma på gården där de nu även har egen gårdskonditor, Elin, som bakar allt från bröd till smörgåsar, småkakor, bakelser, tårtor och härliga chokladpraliner. Här finns även en gårdsbutik med stort utbud av lokalproducerad mat och inredningsdetaljer. 
 
Mäjens är ett av Grästorps stora besöksmål och hit åker både boende och turister under hela året. 

B0032018.

Bibliotek

Det stora och fina biblioteket har generösa öppettider och ligger i kulturhuset mitt i Grästorps centrum. På biblioteket anordnas många olika aktiviteter för alla åldrar.

B0032014.

Uteliv

Grästorp är kanske inte en metropol för uteliv. Det finns mysiga caféer och restauranger, men orten har inte ett utpräglat nattliv varje helg. Det finns däremot bra kommunikationer till omgivande städer. Och ibland, vid vissa tillfällen, är hela Grästorp i feststämning! Under Grästorpskalaset, Nossans ljusfestival eller vid olika evenemang och årsfester lever hela samhället upp. Bygdegårdarna anordnar också olika typer av evenemang och fester.

Mat och dryck

I Grästorp är det många som går ut och äter lunch på våra olika lunchrestauranger och på kvällarna finns också fina alternativ till att äta ute eller till take away. Till detta kommer flera mysiga caféer i centrum samt gårdscafé och på sommaren finns även sommaröppna restauranger och caféer. 

Restuarang

Café

Kulturhuset.

Kontakta oss

www.grastorp.se
www.ettstravassare.nu

(tel) 0514-580 00

Grästorps kommun
Jon Jespersg. 28
467 80 Grästorp


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner