6 7 Student.

Landet, staden och mittemellan

Skara

Kontakta våra inflyttarguider

I Skara kommun bor nära 19 000 invånare mitt i Skaraborgs hjärta. Här finns närheten, kulturen, kunskapen, musiken och naturen i en skön blandning. I den tusenåriga stadskärnan finns förutom handel även flera kulturella sevärdheter med lång historia och givetvis stadens stolthet, domkyrkan. Det vackra Valle med sina hundratals små sjöar bjuder på möjligheter till naturnära boende och rekreation.

Kartbild över Skara
Antal invånare

18 755

Orter

Skara, Varnhem, Ardala, Axvall, Eggby

Grannkommuner

Skövde, Lidköping, Falköping, Vara, Götene

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

19 179 kr

Antal företag

2 481

Stora branscher

Gröna näringar, logistik, tillverkningsindustri, livsmedel, handel och besöksnäring.

Arbetsgivare

Jula, IAC, Scan, SLU, Skara Sommarland, Astro Sweden, Werners gourmetservice, Dava Foods, Skara stift m.fl.

Populära besöksmål

Skara Sommarland, Hornborgasjön, Varnhems klosterkyrka med Kata gård, Skara domkyrka, Västergötlands museum, Vallebygden, Bokäventyret, Platåbergens Geopark

Känt för

Skara Sommarland, Bert Karlsson, Sveriges äldsta stift, Jula, Skara HF, Grön innovation, Skara domkyrka, Musikens vänner, Skaramissalet, Kata gård, Trandansen, Arn-böckerna, studenttraditioner, Skara Scenskola

Bo i Skara

I över tusen år har människor valt att bo i Skara. Runt knuten väntar den sköna naturen; Vallebygden med sex olika naturreservat, Varnhems klosterkyrka, Hornborgasjön med ett rikt fågelliv, fornminnen och många fina vandrings- och cykelleder. 

IMG 5651 Fbr.

Brytpunkten mellan E20 Stockholm till Göteborg och riksväg 49 gör det lätt att mötas, byta varor, tjänster och erfarenheter. I Skara har du nära till fritid, arbete och service på orten, inte sällan inom gång- och cykelavstånd. Här finns också ett starkt och engagerat föreningsliv och fantastiska pendlingsmöjligheter. Det ger dig tillgång till en stor och spännande arbetsmarknad samtidigt som du kan njuta av att bo i en charmig småstadsidyll eller i landsbygdsmiljö.

Skara Desktop.
Avstånd till utvalda andra orter från Mariestad

Kombinationen av överkomliga priser på boende, VA och el med ett stort kultur- och fritidsutbud och dessutom små avstånd och goda kommunikationer gör Skara till en attraktiv boendeort.

Vi vet att möjligheterna till en god livskvalitet är avgörande för var man vill leva och bo. Därför arbetar vi aktivt för att göra Skara ännu mer attraktivt. Bostadsbyggandet har skjutit fart - mitt i Skaraborgs hjärta och nära alla spännande möjligheter.

Axvall DJI 0668 HDR High.

Flytta till Skara

Det finns många möjligheter att hitta sitt drömboende till bra priser på landet, i staden eller mitt emellan. Skara är en stad med stor charm och har till och med utsetts till Skaraborgs vackraste stad av arkitektur profilen Mark Isitt. Nya bostadsområden har anlagts på senare tid och fler planeras just nu.

De två stadsnära områdena Vilans fritidsområde och Petersburgs friluftsområde bjuder på rika möjligheter till rekreation och sportupplevelser. Vilans Fritidsområde är ett modernt och komplett motion- och idrottsområde som ger bra träningsmöjligheter för invånare och föreningsliv. Anläggningen ligger intill motorvägen E20 och endast 5 minuter från Skara centrum. Petersburgs friluftsområde är Skaras lunga med pumptrack, MTB-spår, padelbanor och motionsspår med aktivitetsstationer för dig som vill ha lite större utmaningar eller tränar inför Action Run.

Tätorterna Ardala, Axvall, Eggby och Varnhem har alla sin egen karaktär och förskola eller skola, omsorg, affärer och fritidsmöjligheter med elljusspår i närheten. Den nya översiktsplanen som antas 2023 kommer att ge större möjligheter för dig som vill bo sjönära.

Läget vid de två största pendlingsstråken i Skaraborg gör pendling enkelt till våra grannstäder och för resan vidare med tåg till Göteborg eller Stockholm.

IMG 6417 Fbr Copy.

12 13 Hitta Ut.
12 13 238.
Skaracentralt 8 Print Ljusare.

Jobba i Skara

Vi är stolta över Skaras näringsliv. Gröna näringar, transporter, handel, logistik, tillverkning och nöjen är alla viktiga branscher för Skara. Här finns Jula, IAC, Scan, Dava Foods, AgroVäst, Hushållningssällskapet Västra, SLU, Slöjd-Detaljer, AstroSweden, Werners Gourmetservice och Skara Sommarland som alla har tagit vara på de styrkor Skara erbjuder och översatt dem i framgångsrikt företagande. International Automotive Components (IAC), Scan, Jula och Skara sommarland är tillsammans med Skara kommun de fem största arbetsgivarna i kommunen.

Jula Hotell driver två fyrstjärniga hotell i staden och kan stolt visa familjens Blanks stora Zorn- och Lerin-samling. Självklart är också musik och gröna näringar en viktig del i Skaras bultande hjärta. Vi värdesätter kompetens och engagemang. Söker du en framtid inom offentlig verksamhet finns goda möjligheter att finna ditt nästa arbete i Skara kommun.