6 7 Student.

Landet, staden och mittemellan

Skara

Kontakta våra inflyttarguider

I Skara kommun bor nära 19 000 invånare mitt i Skaraborgs hjärta. Här finns närheten, kulturen, kunskapen, musiken och naturen i en skön blandning. I den tusenåriga stadskärnan finns förutom handel även flera kulturella sevärdheter med lång historia och givetvis stadens stolthet, domkyrkan. Det vackra Valle med sina hundratals små sjöar bjuder på möjligheter till naturnära boende och rekreation.

Kartbild över Skara
Antal invånare

18,654

Orter

Skara, Varnhem, Ardala, Axvall, Eggby

Grannkommuner

Skövde, Lidköping, Falköping, Vara, Götene

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

19 179 kr

Antal företag

2 481

Stora branscher

Gröna näringar, logistik, tillverkningsindustri, livsmedel, handel och besöksnäring.

Arbetsgivare

Jula, IAC, Scan, SLU, Skara Sommarland, Astro Sweden, Werners gourmetservice, Dava Foods, Skara stift m.fl.

Populära besöksmål

Skara Sommarland, Hornborgasjön, Varnhems klosterkyrka med Kata gård, Skara domkyrka, Västergötlands museum, Vallebygden, Bokäventyret, UNESCO Platåbergens Geopark

Känt för

Skara Sommarland, Bert Karlsson, Sveriges äldsta stift, Jula, Skara HF, Grön innovation, Skara domkyrka, Musikens vänner, Skaramissalet, Kata gård, Trandansen, Arn-böckerna, studenttraditioner, Skara Skolscen

Bo i Skara

I över tusen år har människor valt att bo i Skara. Runt knuten väntar den sköna naturen; Vallebygden med sex olika naturreservat, Hornborgasjön med ett rikt fågelliv, Varnhems klosterområde och många fina vandrings- och cykelleder.

IMG 6417 Fbr Copy.

I brytpunkten mellan E20 (Stockholm - Göteborg) och riksväg 49 (Trollhättan - Skövde) är det lätt att mötas, byta tjänster, varor och erfarenheter. I Skara har du nära till fritid, arbete och service på orten, inte sällan inom gång- och cykelavstånd. Här finns också ett starkt och engagerat föreningsliv och fantastiska pendlingsmöjligheter. Det ger dig tillgång till en stor och spännande arbetsmarknad samtidigt som du kan njuta av att bo i en charmig småstadsidyll eller i landsbygdsmiljö.

Skara2.
Avstånd till utvalda andra orter från Skara

Kombinationen av överkomliga priser på boende, VA och el med ett stort kultur- och fritidsutbud och dessutom små avstånd och goda kommunikationer gör Skara till en attraktiv boendeort.

Vi vet att möjligheterna till en god livskvalitet är avgörande för var man vill leva och bo. Därför arbetar vi aktivt för att göra Skara ännu mer attraktivt. Bostadsbyggandet har skjutit fart - mitt i Skaraborgs hjärta och nära alla spännande möjligheter.

Våra tätorter i Skara kommun

•    Skara
•    Ardala
•    Axvall
•    Eggby
•    Varnhem

Axvall DJI 0668 HDR High.

Flytta till Skara

Det finns många möjligheter att hitta sitt drömboende till bra priser på landet, i staden eller mitt emellan. Skara är en stad med stor charm och har till och med utsetts till Skaraborgs vackraste stad av arkitektur profilen Mark Isitt. Nya bostadsområden anläggs och fler planeras.

De två centrumnära områdena Vilans fritidsområde och Petersburgs friluftsområde bjuder på rika möjligheter till rekreation och sportupplevelser. Vilans Fritidsområde är ett modernt och komplett motion- och idrottsområde med bra träningsmöjligheter, bara fem minuter från Skara centrum. Petersburgs friluftsområde är Skaras lunga med pumptrack, MTB-spår, padelbanor och motionsspår med aktivitetsstationer för dig som vill ha lite större utmaningar eller tränar inför Action Run.

Tätorterna Ardala, Axvall, Eggby och Varnhem har alla sin egen karaktär:  Ardala med bassängbad Axvall med hästcentrum, folkhögskola, badsjö och naturreservat inpå knuten. Eggby som ligger mitt i sjöarnas rike. Och Varnhem, denna historiska pärla i natursköna omgivningar. I alla orterna finns kommunal service som förskola eller skola och annan service som livsmedelsaffär eller pizzeria.
 
Läget vid de två största pendlingsstråken i Skaraborg gör pendling enkelt till våra grannstäder och för resan vidare med tåg till Göteborg eller Stockholm.
 
Den nya översiktsplanen ger större möjligheter för dig som vill bo sjönära. 

3.

4.
5.
Skaracentralt 8 Print Ljusare.

Jobba i Skara

Vi är stolta över Skaras näringsliv. Gröna näringar, transporter, handel, logistik, tillverkning och nöjen är alla viktiga branscher för Skara. Här finns Jula, IAC, Scan, Dava Foods, AgroVäst, Hushållningssällskapet Västra, SLU, Slöjd-Detaljer, AstroSweden, Werners Gourmetservice och Skara Sommarland som alla har tagit vara på de styrkor Skara erbjuder och översatt dem i framgångsrikt företagande. International Automotive Components (IAC), Scan, Jula och Skara sommarland är tillsammans med Skara kommun de fem största arbetsgivarna i kommunen.

Jula Hotell driver två fyrstjärniga hotell i staden och kan stolt visa familjens Blanks stora Zorn- och Lerin-samling. Självklart är också musik och gröna näringar en viktig del i Skaras bultande hjärta. Vi värdesätter kompetens och engagemang. Söker du en framtid inom offentlig verksamhet finns goda möjligheter att finna ditt nästa arbete i Skara kommun.

Just nu pågår arbetet med att etablera en grön innovationsnod i Skara för Skaraborg och Västra Götaland och vilket ytterligare positionerar Skara inom gröna näringar.

Bokäventyret Båtmanshuset 2 CMYK Mindre.

Utbildning i Skara

Skolstaden Skara

Tusen års historia har gjort oss kloka. Och nyfikna på framtiden. Här kombineras en månghundraårig skoltradition med entreprenöriellt tänkande från barnsben till gymnasium.

Ungdomsgården Stureplan har både musikskola och robotverkstad. Många undrar var namnet kommer ifrån. Det har de unga bestämt själva och är kopplat till ungdomsrådet STURE (Skaras Trevliga Ungdomar Räddar Eleverna) som fanns när ungdomsgården öppnade. Att det ofta går väldigt bra för Skara i Ung Företagsamhet är ett kvitto på att vi satsar på entreprenörskap och innovation. När utnämningen Årets UF-kommun skapades i Skaraborg föll valet direkt på Skara.

Det finns två högstadieskolor i Skara. Friskolan Metis (årskurs F-9) mitt i staden och nybyggda Viktoriaskolan (årskurs 7-9) som ligger nära både centrum, det grönskade Botan och Vilans fritidsområde.

Här finns fyra gymnasier; Olinsgymnasiet, Axevalla Hästcentrum, Naturbruksskolan Uddetorp samt det kommunala gymnasiet Katedralskolan med rötter i 1600-talet. På Katedralskolan hittar du den välmeriterade utbildningen International Baccalaureate, IB, som ger våra ungdomar en mycket god språngbräda ut i världen. Skaras studenttraditioner har en lång historia och är ett uppskattat inslag i staden. I Skara har vi också utbildningar som Skara Skolscen, Axevalla Folkhögskola, Lärcentrum och Biologiska yrkeshögskolan (BYS).

SLU Sveriges lantbruksuniversitet

SLU campus i Skara ligger på historisk mark, här startade Linnélärjungen Peter Hernquist Sveriges första veterinärutbildning 1775.

Idag forskar och utbildar vi kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Våra profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Utanför det centralt belägna SLU Campus i Skara finns två forskningsanläggningar; Götala och Lanna.

Skara är SLU:s fjärde största campus med ungefär 110 anställda personer som har sin arbetsplats i Skara, samtidigt som man också kan arbeta på någon av SLU:s övriga orter i Sverige, framför allt med forskning och utbildning. Många arbetar även internationellt. Verksamheterna på SLU i Skara tillhör flera av SLU:s fakulteter, i vissa fall tillhör de en institution på annan ort.

Läs mer om SLU i Skara

Läs mer om SLU

Student.

Saker att göra i Skara

Besök Varnhem

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Upplev den unika miljön som präglats av olika tidsåldrar – här finns både spännande historia och vacker natur att utforska.

År 1150 slog cisterciensermunkar sig ner i Varnhem, vid Billingens västsluttning. Munkarna byggde upp en liten klosterstad med den pampiga kyrkan i centrum, och utgrävningar visar bland annat på ett avancerat vatten- och avloppssystem.

På klosterområdet har man även hittat ruinen från en gårdskyrka från 900-talet, och inne på Kata gård, strax intill Klosterkyrkan, kan man både se ruinen och lära sig allt om de kristna vikingarna i Varnhem.

På området finns idag både café, InfoPoint, restaurang och vandrarhem, grillplats, gårdsbutik och gratis WiFi

Fyra tips på vad du kan uppleva i Varnhem

  • Från entrétorget vid parkeringen kan du kan du följa den mysig vandringsleden Rosenstigen på cirka två kilometer som går genom klosterområdet och ut på Billingens vackra sluttningar. Följ bäcken, se den vackra stenbron och läs om Varnhems historia på din vandring.
  • Klostersjön. På medeltiden fanns en sjö bakom klosterkyrkan som munkarna hade dämt. Sjön är en naturlig torvmosse, och genom arkeologiska provgropar har man kunnat se att det har funnits en sjö här under många tusen år. Nu har sjön återställts och precis som munkarna en gång gjorde kan vi idag blicka ut över en stilla vattenspegel, och runt sjön går en liten vandringsled som delvis består av en hårdgjord grusgång perfekt för hjulburna.
  • Ruinen efter den klosterbyggnad som en gång fanns här är ett vackert smycke i Varnhem. Här finns informationsskyltar att följa och du kan göra dig en bild av vilka rum i klostret som använts till vad. Just nu pågår dessutom ett arbete för att jämna ut och göra ruinen mer tillgänglig för alla – hurra!
  • I Klostermuseet kan du se flera av de spännande fynd man gjorde under de första utgrävningarna av klosterruinen på 1920-talet. Här lär du dig allt om platsens klosterhistoria.
Kulturva¦Êgen Skara 2017 Foto Ma¦Èrten Bergkvist 20.

Ute är det nya inne!

Ute är det nya inne! Hisnande utsikter, lugnande sjöar och blomstrande ängar - variationen på naturupplevelserna i Skara är stor. Välj en kortare utflykt till ett naturreservat fyllt av vackra picknickplatser, testa fartfyllda aktiviteter som pumptrackbanan i friluftsområdet Petersburg eller vandra på en av våra längre leder Pilgrimsleden eller Billingeleden för en spännande utmaning.

Petersburg är ett friluftsområde med både motionsspår, utegym, padelbanor och MTB-spår. Här kan du promenera, springa, träna eller bara njuta av stadsnära skog med fina rastplatser, och oavsett vilket sätt du tycker om att spendera tid utomhus finns det många favoriter att välja bland. 

Valle - Som taget ur sagorna 

Naturen kring Skara är sagolik, inbjudande och lätt att nå för de flesta. En speciell plats är Vallebygden vid Billingens nordvästra sida. Här finns inte mindre än åtta naturreservat av olika karaktär där du kan utöva ett rikt friluftsliv. Här finns glittrande sjöar och vackra picknickplatser, och här passerar vandringsleder som är från 2,5 till 57 kilometer långa. Området karaktäriseras av de rullande gröna kullarna som en gång bildats av inlandsisen.

Vallebygden är en plats att landa på efter en lång arbetsdag, en plats att visa upp när vi får besök eller en plats att hemestra på.

Tre smultronställen i Valle

  1. Jättadalen-Öglunda grotta – En strapatsrik och ganska ansträngande klättring uppför Billingens kant tar dig till en magnifik utsikt över Vallebygden. Packa matsäcken och unna dig en gofika när du kommit fram.
  2. Höjentorp-Drottningkullen – Här omsluts du av grönska från alla håll. Böljande kullar med ramslök och skogsbingel, glittrande sjöar och grönskande tak av lindar. Här finns också en slottsruin från en svunnen tid.
  3. Bockaskedeåsen – Bockaskedeåsen är en grönskande höjdrygg med fantastisk utsikt. Billingeleden går genom det blomstrande naturreservatet, och en vandring eller picknick här är en lisa för själen.
Bockaskedeasen 150 Photo Cred Jonas Ingman.

Hornborgasjön – Fantastiskt för fôlk och fåglar

Mittemellan Skara, Skövde och Falköping ligger Hornborgasjön – ett av Europas främsta fågelparadis. Här bjuder tranorna årligen upp till dans på sjöns södra stränder om våren, men naturreservatet har mycket att erbjuda även resten av året. Från naturum på östra sidan får du hjälp att hitta ut till vandringsleder, fågeltorn och grillplatser. Här kan du också lära dig mer om naturen, fåglarna, sjöns historia och allt som finns att upptäcka i området.

I mars-april bjuder tranorna på ett fantastiskt skådespel vid Hornborgasjön. De anländer i tusental och rastar en kort tid innan de flyger vidare till häckningsplatserna i norr. Vill du se tranorna från första parkett? Bege dig till informationscentralen Trandansen vid södra delen av sjön. Här kan du också träffa fågelguider och lära dig allt om de ståtliga djuren.