IMG 0043 0623 090820 EC.

Guldplatsen vid Vättern

Karlsborg

Kontakta våra inflyttarguider

Välkommen till den lilla kommunen med det storslagna läget intill Vätterns strand! Karlsborg sträcker ut sig mellan de vackra bygderna Undenäs i norr och Brevik i söder. Däremellan hittar du centrala Karlsborg och de härliga guldkornen Granvik, Forsvik och Mölltorp.

Vi är lite drygt 7000 invånare, men planerar för att fler ska få möjligheten att leva, bo och verka i Karlsborg. Därför bygger vi nya bostäder, utvecklar nya områden och planerar för ännu mer - av allt. 

Kartbild över Karlsborg
Antal invånare

7 061

Orter

Karlsborg, Forsvik, Mölltorp, Undenäs

Grannkommuner

Tibro, Hjo, Töreboda

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

16 087 kr

Antal företag

940

Stora branscher

Tillverkningsindustri, Handel, Byggverksamhet, Jord- och skogsbruk, Försvarsindustri, Offentlig sektor

Arbetsgivare

Försvarsmakten, Karlsborgs kommun, Nammo, Brodit m.fl.

Populära besöksmål

Karlsborgs fästning, Tiveden, Forsviks bruk, Göta kanal, Granvik samt alla sjöar, gästhamnar och badstränder 

Bo i Karlsborg

En sak vi karlsborgare tänker mycket på är naturen. Läget mellan sjöarna gör fiske och båtliv till självklarheter. Många jagar i skogarna runtomkring, vi har gott om dem med.

Här är det tryggt att bo och när det görs trygghetsundersökningar bland landets kommuner ligger vi stadigt topp 10. På så vis är det långt till de större städerna. Fast rent geografiskt är det nära. En knapp timme till Skövde, två till Göteborg och tre till Stockholm.

Det är med andra ord inte så konstigt att vi har en del inflyttning. Och det är bra, för då kan vi göra mer av sådant vi tycker är viktigt: Bygga fina bostadsområden, utveckla fler fritidsaktiviteter och rusta upp skolor. Fler blir vi, men stort blir nog Karlsborg aldrig.

Ungefär 7000 personer bor här, nästan alla med badplats inom gångavstånd. Det blir så när det är tätt mellan sjöarna.

Karlsborg2.
Avstånd till utvalda andra orter från Karlsborg

Flytta till Karlsborg

Ska du flytta till Karlsborg – vilket vi absolut tycker att du ska – behöver du först bestämma dig för var i kommunen du ska bo. Karlsborg är nämligen inte bara centralorten Karlsborg, här finns fyra lite större samhällen. Vart och ett har sin egen stil och karaktär.

Forsvik har ett av landets bästa bevarade gamla bruk. Där drev Vadstena kloster industri, om vi nu kan kalla det så, redan på 1400-talet. Själva bruket grundades 1686 – och var igång ända till 1977. Finare granne kan du knappast önska dig.

Undenäs ligger någon mil inåt landet, åt mariestadshållet. Lantligt vackert vid sjön Unden stoltserar Undenäs med vida vyer och en enorm kyrka. Tivedens katedral kallas den i folkmun och den gör skäl för namnet. Det är en levande by, med eget bibliotek och lanthandel bland annat.

En liten bit åt Skövde till vid Kyrksjöns strand, ligger mysiga Mölltorp. Även det ett levande samhälle. Här samsas hästgårdar och villor med affärer och sommarhus. Egen skola har Mölltorp också.

Vårt kommunala bostadsbolag, Karlsborgsbostäder, har bostäder i alla kommundelar. Dessutom finns ett antal privata hyresvärdar du kan vända dig till. Vill du hellre bo i ett eget hus finns oftast villor och radhus till salu.

Foto: Axel Adolfsson

Karlsborg Foto Axel Adolfsson 03.

Karlsborg Foto Peter Wibjörk 13.
Karlsborg Foto Victor Daggberg 11.
Karlsborg Foto Axel Adolfsson 05.

Jobba i Karlsborg

En sak som gör Karlsborg lite speciellt är att vi har landets i särklass högsta andel offentliganställda. Anledningen stavas förstås K3, det stora regementet, som tillsammans med kommunen är Karlsborgs största arbetsgivare. Båda har stora rekryteringsbehov, både nu och framåt.

Men här finns förstås privata arbetsgivare också. Karlsborg är en utpräglad småföretagarkommun; företagen är många, men de flesta har färre än tio anställda. Tillsammans med de offentliga arbetsgivarna och stor inflyttning ger det Karlsborg en ganska egenartad – och spännande – blandning av ofta högt kvalificerade kompetenser.

Länkar:

Företagsamma Karlsborg

Ska du starta företag är Karlsborg ett bra ställe att göra det på. Eftersom kommunen är liten känner de flesta varandra. Snabba kontakter, korta beslutsvägar. Det blir enklare så. Och om du inte riktigt bestämt dig, ja då kan du alltid prata om saken med vår näringslivsutvecklare. Slå en signal till kommunens växel så hjälper de dig vidare.

Karlsborg Foto Axel Adolfsson 10.
Foto Axel Adolfsson

Utbildning i Karlsborg

Vi är lyckligt lottade i Karlsborg genom att ha väldigt väl fungerande förskola och skola. Vi kan till exempel skryta med att vi 2022 hade landets näst högsta andel niondeklassare som uppnådde kunskapskraven i alla ämnen.

Dessutom utsåg Lärarförbundet oss till landets 15:e bästa skolkommun – inte så illa med tanke på att det finns 289 kommuner till i Sverige.

Foto: Axel Adolfsson

För de minsta

I hela kommunen finns fyra kommunala förskolor och en ideellt driven friskola. För dem som av olika anledningar inte går i vanlig förskola finns också Öppna förskolan på vår Familjecentral. Den delar lokaler med Vårdcentralen mitt i byn.

Förskolorna har naturligtvis lite olika förutsättningar, här som på andra ställen. Vätterskolan har till exempel bara ett bokstavligt stenkast ner till vattnet, lite drygt femtio meter. Andra, som Myrans förskola, har sisådär hundra meter längre att gå när det är dags för strandlek.

Förskolan Kompassen har skog på gården, pulkabacke och egen grillplats. Och nära till vattnet förstås, 130 meter närmare bestämt.

I Mölltorp kan barnen gå på Kvarnbäckens förskola. Där ligger skogen runt knuten, precis som Mölltorps stora lekplats, som består av ungefär en hektar klätterställningar, gräsmattor och rutschbanor. Dessutom ligger både bibliotek och gymnastiksal inom gångavstånd. Och vattnet, förstås.

Närheten till naturen gäller även friskolan i Forsvik. Den ligger lantligt vackert i skogsbrynet, nästan invid Forsviks kyrka och utanför själva samhället. Lugnare kan inget barn ha det.

Det blir alltså ofta promenader och exkursioner för småttingarna på Karlsborgs förskolor, trots att de har väl tilltagna gårdar att leka på.

För de lite större

En skola med ett par hundra meter strandtomt – slå det den som kan! Strandskolan huserar klasserna F–6 och lever upp till sitt namn där den ligger vid Bottensjön mitt i byn Karlsborg.

Strandtomten delar skolan med fritidsverksamheten, och när vattnet ännu är sensommarvarmt i augusti badas det friskt om eftermiddagarna. Under kalla vinterveckor lägger sig isen och Bottensjön blir skolans egens skridskobana istället.

En knapp mil från Karlsborg ligger Mölltorp och där finns Mölltorpskolan – en F-6-skola med lite drygt 100 elever. Skolan är kommunal och ligger inom bekvämt gång- eller cykelavstånd för de flesta mölltorpsbor. Mölltorpskolan har lyxen att ligga alldeles intill ett större naturområde, och som om det inte vore nog har elever och personal dessutom en alldeles egen skolskog. Ett par hundra meter bort lockar Kyrksjön med bad om somrarna och skridskoåkning om vintrarna.

Forsviks friskola har lite drygt 100 elever och drivs av en ideell förening sedan mer än tjugo år tillbaka. De driver också förskola och fritidshem. Samtliga verksamheter kännetecknas av små grupper. I övrigt har friskolan samma allmänna inriktning som de kommunala skolorna.

Karlsborg Foto Axel Adolfsson 09.

Gymnasium

Karlsborg har ingen egen gymnasieskola, men Skövde ligger bara 45 minuter bort, och där finns åtskilliga. Från hösten 2023 finns dessutom Olinsgymnasiet, som kommer att ha idrottsinriktning, i vår grannkommun Tibro.

Utbildning för vuxna

Vuxenutbildningen i Karlsborg omfattar grundläggande och gymnasial nivå, särvux, SFI och yrkesutbildning. Vill du studera på högskola eller universitet finns högskolor på pendlingsavstånd i Skövde och Jönköping – och två timmar bort finns Göteborgs universitet.


Saker att göra i Karlsborg

Om du inte redan är friluftsintresserad när du flyttar hit, ja då blir du det säkert när du väl är på plats. Skogarna, sjöarna och nationalparken Tivedens vandringsleder är rena rama nöjesfälten för friluftstörstande entusiaster.

Att det finns gott om vatten i Karlsborg har du nog förstått vid det här laget. Byn ligger inklämd mellan Vättern och Bottensjön, här finns vackra Unden och Göta kanal – och en massa andra, mindre sjöar och vattendrag.

Karlsborg Foto Axel Adolfsson 08.
Foto: Axel Adolfsson

Att båtlivet är en självklarhet för många karlsborgsbor är alltså ganska givet – bara i centrala Karlsborg finns tretton hamnföreningar!

En del båtägare sätter segel på Vätterns innanhav, andra paddlar hellre i de norra kommundelarnas skärgård. Och ytterligare några tuffar iväg från de många populära badplatserna för att hitta en egen liten vik att njuta bad och fiske i.

Fisket är förresten ett intresse som lockar folk från både när och fjärran. Inte minst är fisket efter Vätterns berömda lax och röding en upplevelse utöver det vanliga, men här dras också upp mängder av abborre och gädda.

Karlsborg Foto Eyecap 15.
Foto: Eyecap AB

Badplatser finns det förstås också gott om. En del, som stranden i Mölltorp med dess hopptorn och beachvolleyplaner, eller den långsträckta sandstranden vid Karlsborgs Camping, myllrar av folk och liv under heta sommardagar. Andra är lite lugnare, trots att de ligger bekvämt åtkomliga i byns närhet. Och för den som vill vara riktigt ifred finns alla möjligheter att smyga sig undan till någon av de tusentals små strandremsor och klippbad som finns längs kommunens 35 mil strandlinje.

Motion med guldkant

För den glade motionären är Karlsborg ett veritabelt Mecka. Vart du än vänder dig är du nära spår, slingor och leder — oavsett om du föredrar löpning, cykling, paddling, ridning eller skidåkning. Vacker natur och ständigt närvarande sjöutsikt får du på köpet, och vill du hellre vandra eller ta en helt vanlig promenad går det också bra förstås.

Det går heller inte att prata om fritidsaktiviteter i Karlsborg utan att nämna idrotten. Molidens sim- och idrottsanläggning kan verka märkligt överdimensionerad, vilket förstås kommer sig av Karlsborgs långa militära tradition. Där ryms simhall med två bassänger, gym, idrottshall, bordtennis, dansstudio och kampsportsdojo. Utomhus finns löpspår, två fotbollsplaner och strax bredvid ligger Försvarsmaktens hinderbanor, som även de är tillgängliga för allmänheten.

Karlsborg Foto Axel Adolfsson 01.
Foto: Axel Adolfsson

Vad som finns mer här än på de flesta andra ställen är möjligheten att forma sin egen fritid. Karlsborg är en kommun som utvecklas och växer.

Vi är vana vid nya människor här. Människor har flyttat hit sedan Karlsborg blev Karlsborg för tvåhundra år sedan. Här finns en öppenhet för nya initiativ. Sätter du igång en verksamhet är chansen stor att någon hakar på.

Välkommen hit!

Kontakta oss

www.karlsborg.se

(tel) 0505-170 00

Karlsborgs kommun
Storgatan 16
546 82 Karlsborg


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner