I Skaraborg finns såklart trygga förskolor och grundskolor för alla barn. För dig som vill utbilda dig och lära dig ännu mer finns massor av möjligheter här.

LIS 221116 068.

Bli vad du vill!

I Skaraborg finns såklart trygga förskolor och grundskolor för alla barn. För dig som vill utbilda dig och lära dig ännu mer finns massor av möjligheter här.

Utbildning i Skaraborg

I Skaraborg kan du bli nästan vad du vill! Det finns över 200 förskolor, 130 grundskolor och flera gymnasier med mängder av inriktningar och specialiseringar för den som söker det. Eftersom kommunerna i Skaraborg samarbetar så får eleverna i alla kommuner dessutom välja fritt bland alla utbildningar som erbjuds. Därtill finns även Högskolan i Skövde och mängder av andra vuxenutbildningar som till exempel folkhögskolorna i Hjo och Vara.

LIS 221116 064.
221021 LIS 001.
221021 LIS 012.

Skola och barnomsorg

Flyttar du med dina barn? Då är så klart barnomsorg och skolor en viktig pusselbit i beslutet att flytta hit. I Skaraborg är vi stolta över att ha många förskolor med härliga utemiljöer och kompetent personal. Bor du i staden finns det ofta flera förskolor att välja bland men även på landsbygden är det sällan långt till närmaste förskola. Till skillnad från många större städer är det också större chans att kunna välja den placering du önskar här. Kommunerna driver majoriteten av förskolorna med det finns de som styrs i privat regi.

Precis som förskolor så finns skolorna överallt i Skaraborg, från den lilla skolan på landsbygden till stora gymnasium.

På gymnasienivå finns ett stort varierat utbud av utbildningar, både praktiska och högskoleförberedande. Det erbjuds även många utbildningar med specialinriktningar i olika ämnen, bland annat har vi många idrottsinriktningar: Vill ditt barn bli ingenjör men samtidigt inte ge upp drömmen om att bli proffs i volleyboll så finns möjligheten att kombinera dessa intressen här. Är det en musikintresserad ungdom som flyttar med så kanske Academy of Music and Business i Vara är något som lockar?

kommunsidorna finns mer information om utbudet i varje kommun. På kommunernas webbplatser hittar du information om hur du gör för att söka skola och barnomsorg till ditt barn. Det går också bra att kontakta den aktuella kommunen om du behöver hjälp eller har frågor om skola och barnomsorg.

Vill du läsa mer om utbudet för gymnasium i Skaraborg kan du besöka webbplatsen Utbildning Skaraborg.

221021 LIS 020.

Högskolan i Skövde

Högskolan i Skövde ligger bara några minuters promenad från tåg- och busstationen och Skövdes stadskärna. På Högskolan finns en stor variation av utbildningar och olika forskningsprojekt. Här kan du studera allt från beteendevetenskap och ekonomi till ingenjörsvetenskap samt data och it. Högskolan förser också Skaraborg med vårdkompetens genom flertalet utbildningar inom hälsa och vård.

Högskolan har norra Europas och Sveriges i särklass bredaste utbud av utbildningar inom dataspelsutveckling. Totalt studerar 650 personer spelutveckling i Skövde. Många spelföretag har sett dagens ljus här och skaparna bakom världssäljande spel som Valheim, V Rising och Goat Simulator har studerat i Skövde.

Inom både utbildning och forskning finns olika samarbeten med industrin i Skaraborg, bland annat med Volvo och Cejn. Högskolan har en internationell prägel och tar emot många studenter från hela världen. Högskolan ingår också i ett EU-finansierat projekt kring forskning och utbildning tillsammans med nio andra lärosäten i Europa. 

Läs mer om Högskolan i Skövde

Studenter Maj 24 9818.

SLU Sveriges lantbruksuniversitet

SLU är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. SLU har störst verksamhet i Uppsala, Alnarp, Umeå, Skara och Skinnskatteberg. Utbildning, forskning, försöksverksamhet och miljöanalys bedrivs också på fler orter i landet.

I Skara forskar och utbildar vi kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Våra profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Utanför det centralt belägna SLU Campus i Skara finns två forskningsanläggningar; Götala och Lanna.

Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.

Läs mer om SLU i Skara

Läs mer om SLU

Thumbnail IMG 7300.

Övriga vuxenutbildningar

I Skaraborg finns det många folkhögskolor. De finns på ett flertal orter, till exempel i Hjo, Tidaholm, Vara, Mariestad och Skara. På folkhögskolor kan du både gå längre utbildningar och kortare kurser.

Känner du istället för att läsa en yrkesutbildning finns det många intressanta och unika yrkesutbildningar i Skaraborg. På möbelcentrumet Tibro finns Hantverksakademi med inriktning på just möbelyrken. Är du kanske mer intresserad av djur eller natur kanske Biologiska yrkeshögskolan i Skara är något för dig? Där kan du bland annat utbilda dig till hovslagare. Här finns mer om information om YH-utbildningar i Skaraborg.

Ta hjälp av våra inflyttarguider!

Att flytta till en ny plats kan kännas som ett stort beslut. Våra inflyttarguider svarar på dina frågor och ger tips och råd.