Nossebro Juni 09, Profilbild.

Ett smycke i hjärtat av Västergötland vid Nossan

Essunga

Kontakta våra inflyttarguider

Vår styrka är att Essunga är en av Sveriges minsta kommuner! Vi arbetar på ett okomplicerat sätt över verksamhetsgränser och i nätverk med andra kommuner. Detta ger helhetsperspektiv och hanterbarhet både för medarbetare och kommuninvånare. Förändringar blir synliga i en liten kommun, vilket ger oss som arbetar tillfredsställelsen av att se resultat av vårt arbete. Du har stora möjligheter att påverka och våra korta beslutsvägar ger snabba resultat. Vi hälsar dig välkommen till Essunga kommun i hjärtat av Västra Götaland. Centralorten Nossebro är en timmas bilresa från Göteborg och cirka en halvtimma från Alingsås, Vårgårda, Trollhättan och Vänersborg.

Kartbild över Essunga
Antal invånare

5 656

Orter

Nossebro, Främmestad, Jonslund, Fåglum, Essunga, Bredöl

Grannkommuner

Grästorp, Vara i Skaraborg men även Trollhättan, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

13 740 kr

Antal företag

1089

Stora branscher

Industri, lantbruk, e-handel

Arbetsgivare

Dahrén AB, Främmestadsverken AB, Ginza, Magnolia m.fl.

Populära besöksmål

Nossebro marknad, Kälströms Gård, Magnolia (Handelsträdgård), Andra våningen (retrolägenhet), Bärebergs Järn & Maskin 

Bo i Essunga kommun

Essunga kommun är en genuin jordbruksbygd. Många invånare arbetar därför inom de gröna näringarna men många arbetar också inom de lokala industriföretagen, bland annat Dahrén AB i Jonslund, Landqvists mekaniska i Fåglum eller Främmestadverken i Främmestad. Vi har ett strategiskt läge mitt i storlänet och ett gynnsamt företagsklimat. Vi har små trivsamma skolor på flera platser i kommunen, och barnomsorgen är väl utbyggd.

Essunga kommun ligger söder om Vänern och en knapp timmas bilresa nordost om Göteborg. Inom en radie på åtta mil når man cirka 1,3 miljoner människor, sex högskolor och tolv städer.

Essunga Desktop.
Avstånd till utvalda andra orter från Essunga

Nossebro

Nossebro med omkring 2 000 invånare är kommunens centralort och har ett rikt serviceutbud. Här finns flera förskolor och fritidshem, grundskola upp till årskurs 9, vårdcentral, apotek, serviceboenden, mataffärer, sko- och klädesaffärer, meröppet bibliotek, biograf, bank, byggvaruhandel, färghandel och restauranger. Här finns även Nossebro bad och camping, trivsamt beläget vid ån Nossan, utegymmet Aktiva Stallaholm och de lokala vandringslederna och elljusspåren. Orten är känd för den hundraåriga månadsmarknaden men också för välbesökta veteranmarknader och motorlördag och vid dessa tillfällen styr tusentals sina steg i riktning mot Nossebro. Under 2023 kommer finalen i grill-SM att arrangeras i maj månad i samband med kommunens 40-årsjubileum. Föreningslivet bidrar också till att locka besökare och det märks bland annat hos hästintresserade som söker sig till Essunga ryttarförenings ridanläggning och deras populära tävlingar. Kommunens satsar på framtiden och nya attraktiva centralt belägna tomter och boenden håller på att färdigställas. 

Jonslund

Jonslund är mest känt för den stora arbetsgivaren Dahrén AB, där koppartråd tillverkats under många år. Orten är endast två kilometer från E20 med bra väl utbyggd vägsträcka till Göteborg. Kommunen har beslutat att bygga en ny F-5-skola på orten. I anslutning till skolan finns Jonslundsbadet, ett utomhusbad samt ishockeyrink. Bredvid skolan ligger även Lunnehov idrottsplats för den fotbollsintresserade. En lokal matbutik och lokala frukt- och grönsaksodlare bidrar till korta ner resesträckan för ortens befolkning. 

Bredöl

I Bredöl finns en av kommunens tre F-5-skolor, naturskönt belägen vid skogskanten och med närhet till fotbollsplan och spolad is vintertid. Här finns även det populära e-handelsföretaget Magnolia, Europas största säljare av dahliaknölar och vida känt för sin välbesökta dahliautställning. På orten finns också bensinstation, bilverkstad och sågverk. 

IMG 0689.

Främmestad

I Främmestad finns det en större förskola, matbutik och ett mycket rikt föreningsliv som har sin utgångspunkt från Bergevi idrottsplats, där det finns fotbollsplan, padel, multiarena, gym, elljusspår och vandringsleder. Dessutom är orienteringsporten stor i bygden och här möter du ofta utövare i de kringliggande skogarna. Vill man dansa är detta också platsen att vara på då både Råglannaparken och Malmabuggarna bjuder upp till rika dansmöjligheter. I Främmestad finns även det populära filmkollot för barn och ungdomar som årligen lockar många filmintresserade.  

Råglanna Festplats Parkering (4).

Essunga

Orten har namngivet kommunen, då platsen en gång i tiden utgjorde bygdens centrum innan järnvägen ändrade på den historiska utvecklingen. Järnvägsförbindelsen mellan Skara och Göteborg medförde också att Essunga blev uppdelat i Essunga stationssamhälle och Essunga kyrkby. I den förra är numera Essunga plantskola beläget med odling av trädgårdsväxter till privata och offentliga anläggningar och Nordens största inom trädleveranser. Den numera nedlagda järnvägssträckan utgör en flitigt använd gång- och cykelväg mellan Nossebro och Essunga station. Ännu tronar ortens ståtliga kyrktorn över nejden och här finns de historiska hålvägarna i Furet med vandringsled och grillplats. Orten har restaurang- och övernattningsmöjligheter på välbesökta Madam Blå. Schedevi Psykiatri och D-tec är en stora arbetsgivare på orten. 

Essunga Kyrka (6) (3).

Fåglum

I Fåglum, som ligger när E20, finner du en av Sveriges mest kända e-handelsföretag, nämligen Ginza, där många än i dag fyndar LP-skivor men även produkter inom elektronik, leksaker samt hem och hushåll. Landqvists mekaniska verkstad är en stor arbetsgivare och på orten finns matbutik, förskola och ett aktivt föreningsliv. På idrottsplatsen Holmavallen spelas både fotboll och bilbingo. Här byggs en stor lekplats med utegym och grillmöjligheter. 

Flytta till Essunga

I kommunen finns ett varierat utbud av boendemöjligheter i en härlig landsbygdsmiljö. Flera lokala fastighetsbolag erbjuder välskötta lägenheter och det finns möjlighet att bygga sitt drömhus på nyetablerade tomter. Närheten till storstäderna och utbyggnaden av E20 gör kommunens läge attraktivt för den som vill etablera företagsverksamhet.

Hitta bostad:

20140929 124524.

Fåglum Vid Nossan 770X406px.
Nossebro Vinterbilder 011 1920.
Fontän IMG 20210527 182048.

Jobba i Essunga

Vår styrka är att Essunga är en av Sveriges minsta kommuner! 

Vi arbetar på ett okomplicerat sätt över verksamhetsgränser och i nätverk med andra kommuner och med företag. Detta ger helhetsperspektiv både för medarbetare och kommuninvånare.

Vi har även flera stora industrier som expanderar och storsatsar, exempelvis Dahren AB, Främmestadverken och Landqvist mekaniska. 

IMG 1591.

Starta eget

Det ska vara lätt att starta och driva företag i Essunga kommun! Vår ambition är att ha god kommunikation med företagare och vi jobbar för att ha ett av Sveriges bästa företagsklimat. I Essunga kommun finns många egenföretagare och kommunen andas entreprenörskap. 

Moza 20220823 142004.

Utbildning i Essunga

Skolor i Essunga 

Förskola och pedagogisk omsorg

I Essunga kommun finns fem förskolor och i anslutning till grundskolorna finns fritidshem. Från höstterminen det år ditt barn fyller tre år erbjuder kommunen 15 avgiftsfria timmar per vecka. När ditt barn börjar i förskoleklass kan du söka plats på fritids om du arbetar eller studerar. I kommunen finns ingen fristående förskola, däremot finns pedagogisk omsorg som drivs av Solåker pedagogik ekonomisk förening.

Grundskola och fritidshem

Essunga kommun har tre F-5 skolor; Bredöls skola, Jonslunds skola och Nossebro skola. Kommunen har en 6-9 skola som ligger i Nossebro centralort. I Jonslund ska om några år en helt nybyggd skola och förskola stå klar. Alla elever tillhör en skolenhet utifrån vilket upptagningsområde man bor i. Fritidshem finns på alla tre skolorna i kommunen. Ditt barn kan gå på fritidshem till och med vårterminen det år då barnet fyller 13 år.

Skolköken har som mål att tillaga så mycket som möjligt från grunden, sätta gästen i centrum, servera lunchen i en trivsam miljö som förmedlar glädje och matro samt att skollunchen ska vara stunden på dagen att se fram emot. Varje dag erbjuds en alternativt två varmrätter på alla skolor och råkostbuffé med minst fem sorters sallad, hårt bröd, smör, mjölk och vatten. 100 procent av det kött som serveras av Essunga kommun är svenskt. Dessutom är över 40 procent av varorna ekologiska. En stor andel av råvarorna är även närproducerade. Allt mos gör vi från grunden, med äkta smör, mjölk och potatis från trakten! 

Gymnasium

Essunga kommun erbjuder gymnasieskola i närliggande orter där det finns ett stort utbud av olika program. Ungdomar från Essunga kommun söker gymnasieutbildning genom antagningskansliet Gymnasium Skaraborg. Kommunen har samverkansavtal gällande gymnasieutbildning med Utbildning Skaraborg, Kunskapsförbundet Väst (Trollhättan och Vänersborgs kommuner), Vårgårda kommun samt med Västra Götalandsregionen. Detta innebär att eleverna räknas som förstahandssökande till de nationella program som finns där. Program som inte erbjuds i våra samverkansområden kan sökas var som helst i landet. Detta gäller också fristående gymnasieskolor, samt utbildningar med riksrekrytering.

Utbildning för vuxna

Vuxenutbildningen i Essunga kommun är samlad på Campus Västra Skaraborg på Lärcenter i Nossebro. Här kan du studera på olika nivåer; grundskolenivå, gymnasienivå, yrkeshögskolenivå, högskolenivå och svenska för invandrare. Du kan läsa kurser eller ett helt program.

Campus Västra Skaraborg Nossebro.

Saker att göra i Essunga

Föreningsliv

Föreningslivet är mycket varierat och bjuder på aktiviteter för många olika intressen både inom idrott och kultur. Essunga ryttarförening med en stor anläggning i Nossebro är väl känt för sina inkluderande aktiviteter och välbesökta tävlingar. Övriga intressen som föreningslivet erbjuder är bordtennis, skytte, dans, bio, teater, orientering, fotboll, kampsport, scouter, padel, golf och gruppträning. 

Nossans GK IMG 1838.

Kontakta oss

www.essunga.se

(tel) 0512-570 00

Essunga kommun
465 82 Nossebro


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner