Familj KLAR.

Lev nära Göta kanal

Töreboda

Kontakta våra inflyttarguider

Töreboda är en liten kommun med smått fantastiska möjligheter. Här njuter du till vardags och hinner med. I Töreboda är avstånden korta och naturen närvarande. Här finns ett gott företagsklimat, ett rikt föreningsliv och ett besöksmål som lockar människor från hela världen. I Töreboda behöver du inte välja mellan livskvalitet och karriär. Med stambanan inpå knuten kan du både äta lunch i storstan och hämta tidigt på förskolan. Töreboda är en plats att rota sig på. Vill du också njuta till vardags? Välkommen till Töreboda!

Kartbild över Töreboda
Antal invånare

9 149

Orter

Töreboda, Moholm, Älgarås

Grannkommuner

Mariestad, Gullspång, Skövde, Karlsborg, Hjo, Tibro

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

10 399 kr

Antal företag

1 384

Stora branscher

Tillverkningsindustri, städtjänster

Arbetsgivare

Moelven, Daloc, Källbergs, Westerstrands, Coor, Baltic, Cleano m.fl.

Populära besöksmål

Göta Kanal, Tiveden, Slussområde Hajstorp, Töreboda golfbana

Bo i Töreboda kommun

I Töreboda har du nära till det mesta och det är enkelt att komma hem. Här slipper du köa och du kan smidigt ta tåget för att få storstadspulsen och komma tillbaka samma kväll. Detta på ett hållbart och miljövänligt sätt med tåget som närmsta granne.

Töreboda kommun har flera mysiga orter att bosätta sig på. Förutom centrala Töreboda finns Moholm, Älgarås, Slätte och Halna med närhet till skog och natur. Här njuter vi till vardags.

Skövde, vår närmsta stad, når du enkelt med tåget på 18 minuter. Till Göteborg tar det cirka en och halv timme och till Stockholm cirka 2 timmar. Tidtabellen utökas och finns fler avgångar med tåget nästan varje timme.

Mellan Töreboda och Mariestad tar du dig med buss eller bil på cirka 20 minuter.

Studiedrömmar - vart vill du studera?

För dig som planerar att studera är Töreboda en utmärkt utgångspunkt att bo och leva i. Med tåget tar du dig smidigt till både Högskolan i Skövde, Örebro universitet, Jönköpings universitet samt universitet och högskolor i Göteborg och Stockholm. Vart finns din drömutbildning?

Töreboda2.
Avstånd till utvalda andra orter från Töreboda

Tätorten Töreboda ligger i Töreboda kommun och delar kommungräns med Skövde, Mariestad, Gullspång, Karlsborg, Tibro och Laxå kommun.

Töreboda ligger strategiskt mellan Stockholm och Göteborg och mellan Värnen och Vättern. Västra stambanan korsar Göta kanal i Töreboda och skapar kommunikationsmöjligheter både på räls och i vatten.

Töreboda kommun har drygt 9 200 invånare varav cirka 5 000 bor i tätorten. I kommunen finns också tätorterna Moholm och Älgarås.

Supman KLAR.

Göta kanal går genom större delen av kommunen och skapar fantastiska möjligheter för dig som gillar att åka båt, paddla kanot, kajak och SUP. Viken, Unden och Korssjön är mindre sjöar som ligger nära Töreboda och erbjuder trevliga badplatser.

Att cykla längs Göta kanal är väldigt populärt bland både svenska och internationella gäster, samt lokalbefolkningen. Det är ett trevligt och hållbart sätt att ta del av den vackra naturen i Töreboda kommun. Att cykla på de gamla dragvägarna längs Göta kanal ger dig 87 kilometer bilfri väg vilket uppskattas stort av barnfamiljer. Göta kanalleden är Sveriges sjunde nationella cykelled och går genom Töreboda kommun. Den skapar ännu fler möjligheter för dig att enkelt ta dig runt på cykel i vår natursköna kommun. Blir du hungrig eller sugen på en fika har vi i Töreboda kommun flera härliga caféer och restauranger  att välja bland. För dig som besöker Töreboda som gäst finns flertalet övernattningsmöjligheter. Allt från vandrahem, camping till ställplatser nära Göta kanal. Vi är en liten kommun med smått fantastiska möjligheter.

Varmt välkommen till oss!

Flytta till Töreboda

Det är enkelt att förstå varför man väljer att flytta till Töreboda. Här kan du bo med Göta kanal som ditt vardagsrum. Vacker natur och intressant historia nära dig och ett rikt föreningsliv gör det enkelt att välja Töreboda som en plats att kalla din. 

Lerlyckan – lev nära Göta kanal

Här kan du bygga ditt drömhus längs kanalen. Töreboda kommun har släppt tomter i det nya bostadsområdet Lerlyckan. Med Göta kanal som granne har du nära till både historia och natur. Lerlyckan erbjuder både småhustomter och flerfamiljshus. Vad väljer du?

Här finns det en plats för både dig som är ung och gammal. Med ett rikt föreningsliv och en härlig och peppande företagsanda finns många möjligheter för dig som vill vara aktiv.

Våra värdeord är Tillväxt, Trygghet och Tillsammans och vi tror att allt är möjligt om viljan finns. Går du och funderar på att starta eget? I Töreboda har vi många olika möjligheter för stora och små företag. Vi hjälper dig gärna med kontakter.

Ett rikt föreningsliv skapar goda möjligheter för dig och dina barn att få utvecklas, växa och bygga en stabil grund. Närheten till natur skapar en hälsosam miljö och tryggheten i en liten tätort som Töreboda lockar både barnfamiljer och äldre. Töreboda är en plats att rota sig på!

Bo i skogen

Dagdrömmer du om ett lugnare tempo utan stress? För dig som prioriterar lugn miljö och gott om plats är Töreboda kommun ett utmärkt val. Här är nära till allt. Du kan enkelt finna en villa mitt i skogen och ändå ha några minuters bilväg till tätorten Töreboda med flertalet butiker.

Föredrar du cykel som ditt redskap att ta dig runt på passar Töreboda tätort utmärkt. Här kan du cykla runt hela tätorten eller vandra till fots. Samtidigt kan du alltid välja att hoppa på ett tåg eller buss för längre utflykter.

JSD2228 Toreboda Kanalbanken Gastorp Nybyggda Hus Vid Gota Kanal.

JSD2195 Mostugan Motionsspar Toreboda Kommun Infotavla 2.
JSD2111 Sup Gota Kanal Hajstorp 2.
Toreboda Jonsboda Foto Tuana 20160819 0413.

Jobba i Töreboda

I Töreboda kommun finns det många små och stora företag att jobba på. Töreboda kommun är den arbetsgivare med flest anställda. Vi har även stora och kända företag såsom Daloc, Moelven Töreboda, Källbergs Industri, Baltic Safety Products, Cleano Production, Coor, Westerstrand med flera.

Planerar du att starta ett eget företag finns flera olika möjligheter att köpa, bygga eller hyra en passande lokal för din verksamhet. Vi hjälper dig gärna med kontakten för att komma vidare.

Törebodaandan

I Töreboda finns en stark gemenskap både inom företagandet och som privatperson. Här är det lätt att både fråga och få hjälp av varandra. I Töreboda kommun skapar vi tillväxt tillsammans. Töreboda är en femminuters stad - nära till allt.

Jobba på Volvo – Bo i Töreboda

Volvokoncernens nya batterifabrik planeras i utkanten av vår grannkommun Mariestad och kommer innebära tusentals nya jobb till vårt område. Töreboda ligger endast 13 kilometer från fabriken och när du åker ut från Töreboda centrum så svänger du väster ut och om 12 minuter är du framme på fabriksområdet. Väljer du att busspendla är det samma förutsättningar och korta avstånd.

Bosätt dig i Töreboda - många pendlingsmöjligheter

Bo i Töreboda och jobba sedan vart du vill. Oavsett är det alltid korta avstånd att pendla inom Töreboda, till Mariestad, Skövde eller övriga Skaraborg. Det finns även goda möjligheter att arbetspendla till Göteborg och Stockholm över dagen.

Töreboda nästa

Med goda kommunikationsmöjligheter och strategiskt placerad på kartan skapar du unika möjligheter för ditt företag i Töreboda. Här finns plats att växa på samtidigt som det är enkelt att transportera både varor och personal med tåg. Med Töreboda som din bas kan du anställa personer runt omkring i Skaraborg men även hitta specialkompetens på längre avstånd då tåget kortar ner restiden och erbjuder ett hållbart pendlande för dina anställda. 

JSD2033 JSD2033 Toreboda Baltzar Segelbat Nederlanderna Jpeg.

Utbildning i Töreboda

Förskolor i Töreboda

Genom lek och pedagogiskt stöd vill vi skapa bra förutsättningar för skolan. Med rutiner och närvarande personal ger vi ditt barn de bästa förutsättningarna till ett livslångt lärande.

I Töreboda kommun finns sex förskolor för barn i åldrarna 1–5 år: Kastanjen, Kornknarren, Syrenen och Bergmansgården i Töreboda tätort. Tallkottens förskola i Moholm. Näckrosens förskola i Älgarås.

Grundskolor i Töreboda

Töreboda kommun vill ge alla elever en trygg vardag i skolan. I Töreboda kommun finns fem kommunala grundskolor och en friskola. Vårt fokus är att skapa en trygg och säker miljö för varje elev som ger goda förutsättningar i livet. Detta i en kreativ och utvecklande miljö med närvarande vuxna som främjar alla elevers utveckling och lärande. Tillsammans skapar vi kunskap för livet. 

Kilenskolan

Kilenskolan är en F-3 skola som ligger i Töreboda. Här finns närhet till naturen och idrottsanläggningen Töreshov där det finns ishall, fotbollsplaner och bandyplan. På skolan finns matsal, idrottshall och skolbibliotek.

Björkängsskolan

Björkängsskolan är en skola med klasser från årskurs 4 upp till årskurs 6. Björkängsskolan är belägen i Töreboda tätort med bekvämt gångavstånd till badhus och bibliotek. Till Björkängsskolan hör även fritidshemmet Loftet.

Centralskolan

Centralskolan är kommunens skola för årskurs 7-9. Personal och elever arbetar i arbetslag. I varje arbetslag ingår elever från årskurs 7-9. På skolans område finns även idrottshall, simhall samt kulturskola.

Moholms skola

Moholms skola är en grundskola från förskoleklass till årskurs 6 som ligger i Moholm. Skolans vision är ”En skola för alla barn – där varje elev ska känna trygghet, nyfikenhet och lusten att lära”. 
Vi vill skapa den allra bästa skolan för varje enskilt barn. Med hjälp av digitala och analoga läroverktyg i förening med ny forskning och beprövad erfarenhet uppmuntra varje elev att utvecklas så långt som möjligt. Skolan arbetar för att ha en god kontakt med vårdnadshavare och ett gott samarbete med skolans föräldraförening. På skolan finns en stor skolgård med grönområde, hinderbana, bandyplan, lekborg, gungor och stora fotbollsplaner. Vi har även tillgång till en skolskog som ligger på promenadavstånd från skolan.

Älgarås skola

Älgarås skola är en liten F-6 skola med naturen runt knuten.
Skolans vision ”En skola för alla barn – där varje elev ska känna trygghet, nyfikenhet och lusten att lära” är ett förhållningssätt som all personal arbetar efter.

Vi vill skapa den allra bästa skolan för varje enskilt barn. Med hjälp av digitala och analoga lärverktyg i förening med ny forskning och beprövad erfarenhet uppmuntra varje elev att utvecklas så långt som möjligt. Skolan arbetar för att ha en god kontakt med vårdnadshavare och ett gott samarbete med skolans föräldraförening. På skolan finns en stor skolgård med grönområde, hinderbana, bandyplan, linbana, gungor och fotbollsplan.

Fredsbergs friskola

Fredbergs friskola är belägen sex kilometer norr om Töreboda. Skolan ligger intill en skogsdunge och har gångavstånd till Göta kanal.I Fredsbergs Friskola finns förskoleklass till och med årskurs 6. Fredsbergs Friskola erbjuder även fritidsplats till eleverna.

Fritidshem

I Töreboda kommun finns det fem fritidshem som bedrivs av kommunen och ett fritids som bedrivs av Fredsberg friskola samt ett kvällsfritids.

  • Kilenskolan har fritids för barn i åk: F-3
  • Björkängsskolan har fritids för barn i åk: 4-6
  • Moholms skola har fritids för barn i åk: F-6
  • Älgarås skola har fritids för barn i åk: F-6
  • Fredsberg friskolas fritids
  • Kvällsfritids
  • Fritidshem för de elever som går på grundsärskolan

Töreboda Kulturskola – en plats att utvecklas på

Kulturskolan erbjuder undervisning på musikinstrument, i solosång och körsång, i dans samt drama/teater. Från och med 2022 finns Film & Media som är öppen för årskurs 6–9 och Karusellen där man får prova på flertalet instrument i årskurs 1 med vårdnadshavare. Många möjligheter finns och olika ensembler som du kan vara med och spela i. Varmt välkommen att besöka oss.

1920Px Mariestad Hova Toreboda Foto Tuana 14082019 0172.

Guldgruvan

Guldgruvan – en hållbar plats där funderingar, kreativitet och utveckling prioriteras Guldgruvan är ett paradis för dig som är kreativ och strävar efter en hållbar framtid. Här kan du skapa nya och innovativa produkter. Guldgruvan är ett återanvändningscenter och ett kreativt resurscenter som binder samman näringsliv, utbildning och skapande på ett kreativt och lustfyllt sätt. Vårt pedagogiska resurscenter riktar sig till barn, elever och pedagoger inom förskola och grundskola. Med hjälp av kreativt material och digital teknik kan barn och vuxna tillsammans utveckla sitt intresse och sina kunskaper inom naturvetenskap, teknik, matematik, programmering och skapande i olika former.

Här får material ett nytt liv genom nya kreativa former och nya användningsområde. Vi erbjuder material som inte står för rätt eller fel, utan uppmuntrar till utmaningar i det livslånga lärandet. Vi vill stimulera utvecklingen av entreprenöriella kompetenser och uppmuntra till innovativa lösningar där man vågar tänka utanför ramar och mallar. Vi uppmuntrar till möten mellan människor, material och miljö.

Guldgruvan är en del av Töreboda kommuns hållbarhetsarbete och vi vill försöka vara med och bidra till minskad materialåtgång och ökad återvinning/återanvändning.

Gymnasium

Bor du i Töreboda är det enkelt att pendla till närliggande gymnasium i Mariestad, Skövde och övriga Skaraborg. Information om antagningsregler och hur du söker till gymnasiet finns på Utbildning Skaraborgs hemsida

Naturbruk Sötåsen - för dig som vill arbeta med djur och natur

Naturbruksgymnasiet Sötåsen ligger utanför Töreboda och drivs av Västra Götalandsregionen. Naturbruksprogrammet passar dig som vill kombinera teori med praktik och älskar djur och natur. Här rustar vi dig till framtidens naturbrukare med tillgång av digital teknik, modern maskinpark, simulatorer och fina lokaler. Sötåsen erbjuder Internat. Ekologiskt och hållbart naturbruk med kravgodkänd djurhållning och storskaliga ekologiska trädgårdsodlingar. Här har vi även en anläggning för hundträning och ett djurhus med allt från ormar och reptiler till gnagare och fåglar. På Sötåsen finns helt enkelt det mesta inom djur och natur.

Utbildning för vuxna

Kanalskolan ansvarar för all kommunal vuxenutbildning i Töreboda. Du kan läsa mer på Kanalskolans hemsida eller kontakta ansvarig rektor för att få hjälp med vilken utbildning som passar dig.

Toreboda Jonsboda Foto Tuana 20160819 0387.

Saker att göra i Töreboda

Lina KLAR.

Färjan Lina – Sveriges minsta reguljära färja

Färjan Lina trafikerar Göta kanal på tvären, inne i Töreboda under sommarhalvåret. Färjan dras för hand och den korta färden tar bara 20–25 sekunder. Lina är välbesökt av många turister och transporterar lokalbefolkningen dagligen. Denna unika färjeförbindelse startades 1919 av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Från början skedde överfarten med en enkel vickeka men från och med slutet av 1930-talet fick skepparen Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen och därefter kunde en speciell farkost byggas och tas i drift. År 2019 firade färjeförbindelsen 100 år i trafik. 

Göta kanal – Sveriges blå band

Göta kanal är en väsentlig del av Töreboda kommun och lockar många besökare varje år, både på land och vatten. Den vackra naturen längs med Göta kanal bjuder på många platser för fina utflykter. Baltzar von Platens storslagna mästerverk förenar Västerhavet med Östersjön och stod invigningsklart år 1832. Då hade omkring 58 000 svenska soldater med hjälp av järnskodda spadar spenderat 22 år med att gräva sig genom berg, morän och lermassor. I sin helhet mäter kanalen 190 km, varav 87 km är grävd kanal. Lanthöjden hittar du nära Vassbacken i Töreboda kommun och är Göta kanals högsta punkt, 91,5 meter över havet. Här restes en obelisk 1820-talet för att hylla minnet av kung Karl XIII som var kung när kanalbygget startades. Den 23 september 2022 i Hajstorp firade vi att det var 200 år sedan Göta kanal öppnades för trafik på den västra linjen. 

Töreboda - tidens centrum

Töreboda har en av Sveriges mest kända klocktillverkare Westerstrand Urfabrik. Du hittar klockorna på många offentliga platser till exempel på tågstationer och idrottsarenornas resultattavlor. Vid byggandet av Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm vid 1800-talets mitt blev Töreboda en viktig centralort. Då tiden inte var gemensam för hela Sverige, blev det svårt att hålla en enhetlig tidtabell för tågen. Svensk normaltid sägs ha bestämts till Törebodas breddgrad. Då infördes en gemensam tid för hela Sverige, alltså uppstod då Törebodatiden.

JSD2164 Gota Kanal Kanalbanken Toreboda Gasthamn.

Röda kvarn – en anrik biograf mitt i centrala Töreboda

I Töreboda finns möjlighet att uppleva film på bästa sätt i en anrik biograf.

Rikt föreningsliv

Töreboda kommun har ett rikt föreningsliv och ett brett utbud på aktiviteter som passar de flesta. För dig med djurintresse finns både Töreboda ridskola och Töreboda brukshunsklubb. Föredrar du bollsporter kan du både se Töreboda IK spela eller vara en del av laget. Töreshov med Töreboda ishall erbjuder hockey, bandy och konståkning. Töreboda simhall finns för dig som gillar att simma och bada. Det finns flera gymkedjor i centrala Töreboda, nära järnvägsstationen. Vid Centralskolan i Töreboda finns bowlinghall, idrottshall och i samma byggnad hittar du simhallen. Flera föreningar är aktiva i idrottshallen, brottning, skytte, bordtennis, innebandy och simning är några idrotter som utövas. Töreboda golfklubb hittar du några minuter bilfärd utanför Töreboda tätort. I Töreboda gästhamn hittar du äventyrsgolf, boulebana och padelbanor. I Töreboda finns också en padelhall.

Skogspromenad eller löprunda - Vad väljer du?

Motionsspåren vid Mostugan och i Slätte är två utmärkta alternativ för dig som gillar att vandra i vacker natur och fylla på med energi eller ta en löprunda. I Slätte finns en grillplats om du vill kombinera din promenad med en mysig lunch ute i naturen.  

Lev nära i Töreboda

Töreboda som bostadsort är lagom stor och fylld av möjligheter, dels för att Töreboda har ett rikt utbud av fritidsaktiviteter så som ishall, badhus, ridskola och fina fotbollsplaner som annars kan vara svårt att hitta på en mindre ort.

I centrum hittar du lokala butiker, apotek och caféer. På torsdagar är det torgdag i Töreboda och då fylls vårt fina torg med handlare och knallar som säljer frukt, ost, bröd, blommor, kläder, och mycket mer. En populär dag för många.

Här finns mycket att välja på för både stora och små, men också tåget som gör att närheten till Skövde och andra större orter öppnar upp ännu fler möjligheter för både vuxna och ungdomar med skola och jobb. Detta gör att du slipper flytta hemifrån för att börja gymnasiet och kan enkelt pendla.

Som barnfamilj uppskattar man engagerad och duktig personal inom förskola och skola. Här märks det att personalen ständigt arbetar för att alla barn ska få en trygg skolgång och sätter in resurser och stöd i tidig ålder om behovet finns. Genom att ge elever en trygg vardag i skolan med närvarande vuxna bygger vi en trygg och stabil grund för resten av livet.

- Töreboda har växt i mina ögon som bostadsort ju längre tid jag har bott här. Närheten till naturen och smidigheten med att ha tillgång till allt man behöver inom korta avstånd gör det enkelt att leva i Töreboda, berättar en invånare


Här är det nära till äventyr i det lilla, en promenad till biblioteket, cykla längs med Göta kanal, åka pulka på kullarna eller gå med hunden i det fina naturområdet vid Mostugan gör det möjligt att få vara både fri att leka och upptäcka i en miljö utan trafik och uppmaningar. 

Att besöka campingen för att bada i den uppvärmda utomhuspoolen är också en favorit för barnen. Ett annat guldkorn i Töreboda kommun är att få uppleva skördemarknaden i Hajstorps slussområde med tända marschaller längst med kanalen. Det finns många vackra platser att upptäcka i Töreboda kommun.

Med närhet till vatten lyfts alla orter. Här i Töreboda skapar Göta kanal en extra skönhet för orten och får Töreboda att blomstra upp och fyllas med liv under sommaren.

Vill du bada så kan du välja på bad i campingens utomhuspool, eller bad i någon av sjöarna. Korssjön blir varm tidigt. Sjön Viken med både sandstränder och naturbad. Varmt välkommen!

Toreboda Jonsboda Foto Tuana 20160819 0240.
Fotograf: Peter H

Bibliotek

Töreboda kommun har ett meröppet bibliotek. Det innebär att du som låntagare kan få tillgång till lokalen under tider då det är obemannat. Här kan du låna allt från böcker och spel till att bli inspirerad av föreläsningar. I Moholm och Älgarås finns våra biblioteksfilialer. Töreboda bibliotek ingår i Bibliotek Mellansjö där Hjo, Karlsborg, Mariestad, Tidaholm, Gullspång, Skövde, Tibro och Töreboda samarbetar och du kan låna böcker ifrån alla dessa bibliotek. 

Göta Kanal 22.

Friluftsliv

Töreboda Camping & Bad – perfekt boende för barnfamiljen

Töreboda Camping & Bad hittar du centralt i Töreboda precis intill Göta kanal. Här finns stugor att hyra och campingplatser för dig som hellre tältar eller bor i husvagn/husbil. Med Göta kanal som utsikt är det lätt att förstå varför många återkommer år efter år.

En tempererad pool, beachvolleyplan, paddelbanor, lekplats och uteservering på området gör det enkelt att samla hela familjen. För dig som besöker Töreboda för första gången kan du få hjälp och tips på besöksmål av kunnig personal i receptionen. På andra sidan kanalen hittar du flera matställen, caféer och äventyrsgolf och en populär temalekplats. Det finns en omtyckt promenadslinga på cirka 2 kilometer längs kanalen.

Vandringsleder

Älgaråsleden – vandra genom naturreservatet Hovet

I Töreboda kommun hittar du Älgaråsleden som sträcker sig mellan Åsebol och Undenäs via bland annat Hovet, Edsån och Sätra. Leden passar bra för dig som gillar att ta med hunden och en picknickkorg på promenaden. Här vandrar du genom bokskog och längs vatten på både plan och kuperad mark. Under sommaren kan du ta ett dopp i Viken för att svalka dig. Älgaråsleden invigdes år 2005 och rustades upp under år 2020.

Motionsspår – ute i skogen

I Haboskogen hittar du Mostugan som sköts av orienteringsklubben Skogsstjärnan. I Mostugan finns omklädningsrum med dusch och bastu. Här finns elljusspår och motionsspår i vacker miljö. Under vintern när snön har lagt sig finns även skidspår och omtyckt pulkabacke.

I skogen i Slätte finns två omtyckta motionsspår vid Tjärbrukssjön. Ta en promenad, stanna för en picknick i skogen eller vid grillplatsen. Även i Moholm hittar du ett elljusspår.

Hälsans stig – ett samarbete med Riksförbundet HjärtLung

Passa på och vandra Hälsans stig. Du får en promenad på 4,5 kilometer med vacker omgivning. Hälsans stig slingrar sig längs med Göta kanal och går mellan Färjan Lina och Gastorps bro. På vägen passerar du Töreboda gästhamn med caféer och restauranger. Lekplatser och Töreboda Camping. Större delen av sträckan är asfalterad men vissa delar är på grus, dragvägen längs Göta kanal. En perfekt dagsrunda med barnvagnen eller löprunda med hunden. Hälsans stig vill även belysa att ett aktivt liv minskar risken för hjärt-och lungsjukdomar.

Vandra längs Göta kanal

Göta kanal lämpar sig mycket bra som en vandringsled, det är aldrig långt till nästa café eller restaurang och du vandrar fram på den gamla dragvägen som förr i tiden användes av hästar och oxar för att dra båtarna framåt på Göta kanal. Ungefär var fjärde kilometer finns en rastplats med vindskydd och grillplats uppbyggt. I centrala Töreboda är delar av dragvägen belyst.
 

Cykla Göta kanal – Sveriges vackraste bilfria cykelväg

Att cykla längs Göta kanal är en mycket populär utflykt vare sig du vill cykla en kort eller lång sträcka. Cyklingen är hela tiden på den gamla dragvägen som löper endast någon meter från kanalen hela tiden, du har möjlighet att göra många stopp på vägen för att titta på alla båtar som åker och slussar på kanalen.

Vid nästan alla slussområden finns det nu ett café eller restaurang för den som blir sugen på något gott. Utmed Göta kanal finns det också stora möjligheter att boka in sig på en övernattning, för att nästa morgon cykla vidare på den slingrande cykelleden.

Varje år är det fler än 70 000 cyklister som väljer cykelsemester i vårat närområde. Är du en av dem?

Naturnära 

Hemestra i Töreboda. Bor du i Töreboda är det enkelt att semestra på hemmaplan. Här finns massa av olika utflyktsmål i Töreboda kommun. Inom en timme tar du dig även enkelt till våra grannkommuners pärlor eller till storstaden för citypulsen. Göta kanal, Tiveden, sjöarna Vänern och Vättern och Billingens friluftsområde är några exempel.

Livskvalité och fritid

I Töreboda är det nära till allt du behöver. Här kan du bo och arbeta samt ha en aktiv fritid. Företagen i Töreboda står för en fin företagsanda, här samarbetar vi. Med goda kommunikationer når du storstan snabbt och det är enkelt att komma hem.

Golf för den kräsna

Besök Töreboda golfklubb vid Månsarudssjön och spela ett av världens bästa golfhål. Vårt berömda hål - 10:an - med 100 meter vatten mellan tee och green. 10:an har klassats av tidningen Golf Magazine som ett av de 500 bästa hålen i världen. Här finns plats för både den rutinerade och nybörjaren. Här finns även en omtyckt restaurang och för dig som inte får nog finns olika övernattningsmöjligheter så som stugor, rum och ställplatser för dig med husbil.

1920Px Hål 10 Stor Redigerad Fotopeter H.

Törebodafestivalen - har satt Töreboda på världskartan

Under tre fantastiska sommardagar i juli 2022 arrangerades Törebodafestivalen för åttonde gången. Detta är en familjefestival för alla åldrar som har satt Töreboda på kartan. Inför varje festival-år har förväntningarna höjts och överträffats. Med festivalgeneral Per Ottosson i spetsen har Töreboda kommuns invånare, föreningsliv och företag visat att det går att skapa en festival i världsklass med hjälp av ideella insatser. Allt överskott har gått tillbaka till alla föreningar som bidragit och arbetat för att festivalen ska kunna genomföras. År 2022 fick föreningarna dela på närmare två miljoner kronor.

Törebodafestivalen arrangerades första gången som en milleniumfest år 2000. Genom åren har många världsartister, svenska artisteliten och många lokala artister stått på någon av festivalens tre scener. Sen dess har festivalen arrangerats var tredje år och 2022 var åttonde och sista gången.

Det är imponerande hur världsartister har kommit hit till Töreboda och skapat minnen för livet. Vilken spelning minns du bäst?

Artister från hela världen som besökt Töreboda: Alice Cooper, The Beach Boys, Kim Larsen, Pet Shop Boys, Twisted Sister.

Svenska artister som besökt Töreboda: Zara Larsson, GES, The Hives, Miss Li, The Ark, Miriam Bryant, Smith & Thell, Victor Leksell, Magnus Uggla, Carola, Lena Philipsson, Tomas Ledin, Jill Johnson, Loreen, Norlie & KKV, Europe, Bolaget, Lillasyster, Arvingarna, Myra Granberg, Dotter, Noice, Sean Banan, Albatraoz, Elisa Lindström & Kärleksorkestern, Thundermother, Helion, Three Fifty Seven, Mora Träsk, Rydell & Quick, Mile, Hammerfall, Snowstorm, Markoolio, Haaks, EMD, Ove Thörnqvist, Sahara Hotnights, ELO Tribute, Creedence Tribute, Dire Straits Tribute, Trollkarlen Daniel, Alma Lindström, Simon Swahnström.

Fotograf Johan Carlén Törebodafestivalen 2022 DJI 0128 WEBB Small.
Foto: Johan Carlén

Restaurang

Dröm dig tillbaka till 50 och 60-talet och besök Mandy´s Diner i Töreboda. Här serveras goda och vällagade hamburgare i amerikansk anda. Föredrar du asiatiska smaker är ett besök hos Fuhua en bra match. Här kan du välja mellan en välfylld lunchbuffé och rätter från menyn.

Restaurang KRUBB passar dig som värderar närproducerade råvaror som förädlas på plats. Hos Prästgårdens Trädgårdscafé kan du under sommarhalvåret ta med din fyrbenta vän. Här erbjuds omotståndliga rätter för både dig och din bästa vän. Har du testat deras suveräna pizzor? Vill du kombinera lunch med golf är Månsaruds golfrestaurang och café ett utmärkt val. Här serveras god mat i underbar miljö beläggen vid Månsarudsjön. I Töreboda finns även ett brett utbud av lokala pizzerior. Vad är du sugen på att äta idag?

Café

I Töreboda kommun finns flera härliga caféer att välja bland. Hembageriet café & konditori är öppet året runt och ligger centralt i Töreboda tätort. Här hittar du bakverk och lättare luncher. Valvet Café och Smörgåsbar hittar du vid torget. Här serveras goda sallader och matiga mackor.

Under sommarhalvåret öppnar flera caféer upp. Många utmed Göta kanal. Cafe Visthuset hittar du i Töreboda gästhamn. Här njuter du av gott kaffe och nybakade bakverk. Hos Cafe Visthuset kan du även hyra cyklar och ta del av kartor och information då Visthuset också är en Infopoint.

Hajstorps Slusscafé är ett omtyckt café i genuin slussmiljö. Här är kvalitet i form av närproducerat, ekologiskt och Fairtrade ett signum. Caféet serverar glass, smörgåsar, matiga pajer och kakor från ett lokalt bageri. Här finns härliga sittplatser nära Göta kanal.

Tåtorps Café & Logi hittar du nära Tåtorps sluss. Här mynnar Göta kanal ut i sjön Viken. Koppla av under äppelträden och njut av en god kopp kaffe med hembakat, ekologiskt fikabröd. Eller passa på att övernatta i något av det miljövänliga vandrarhemmets ljusa och bekväma rum.

Jonsboda Café & Camping hittar du cirka sju kilometer söder om Töreboda vid Göta kanal. Här serveras hembakat fika, grillade mackor, nygräddade våfflor och glass i alla former. I Jonsboda finns även möjlighet att övernatta på campingen eller i en stuga.

I Vassbacken nära Göta kanals högst punkt Lanthöjden hittar du Wassbacken Café, Camping & Vandrarhem. Här finns möjlighet till både övernattning och servering av mat och fika. Njut av omgivningen och se båtarna speglas i Göta kanal med fågelkvitter som bakgrundsmusik. En riktig sommaridyll. 

Kontakta oss

www.toreboda.se

Tel. växel: 0506-180 00
Tel. kontaktcenter: 0506-180 01

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
545 30 Töreboda


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner