1648540195405.

En välkomnande och hållbar kommun

Lidköping

Kontakta våra inflyttarguider

Välkommen till Lidköping, årets superkommun - guld 2022 och silver 2023!

Du kanske känner oss som Lidköping vid Vänern, porslinsstaden, motorstaden, fikastaden eller bandystaden? Vi gillar att vara en plats där du kan både kan leva och växa.

Kartbild över Lidköping
Antal invånare

40 539

Orter

Lidköping, Vinninga, Järpås, Filsbäck, Örslösa, Saleby, Mellby 

Grannkommuner

Götene, Vara, Skara, Grästorp

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

25 575 kr

Antal företag

5 292

Stora branscher

Jordbruk, industri, handel, besöksnäring, gröna näringar

Arbetsgivare

Absolent, Eurofins, Försäkringskassan, SNA Europe (Bacho), Svenska Foder, Fazer bageri, ICA Kvantum Hjertberg, Berry Global, UVA Lidköping, SIS - Statens institutionsstyrelse, Petainer, Fazer Kvarn – Frebaco, Kinnegrip, Sundlings, Handheld, Sjukhuset i Lidköping, Försvarsmakten - F7 Såtenäs, Lidköpings kommun m.fl.

Populära besöksmål

Läckö Slott, Rörstrand Museum, torghandeln, Stadsträdgården, Limtorget, Sparbanken Lidköping Arena, Spikens fiskeläge, Vänermuseet, Ekens skärgård, Svalnäsbadet - Vänerns riviera och alla badplatser, Hindens rev.

Kännetecken

Vänern, Kållandsö och Ekens skärgård, Vänerleden, Vraksafari,
UNESCO utnämningen – Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Rörstrand, Läckö Slott, Nya stadens torg, café, porslin, Villa Lidköping, Porslinsfestivalen, Löjrommens dag, Hjulafton, Konstafton, Vinterkalaset, Power Big Meet

Stora idrotter

Bandy, fotboll, tennis, kanot, trampolin, dans 

Bo i Lidköping

Lidköping är en välkomnande och hållbar kommun. Här bor drygt 40 000 personer och vårt mål är att bli fler. Förutom att vi finns på vackra västgötaslätten har vi också en 22 mil lång kust med magiska badplatser och tusentals öar.  

Lidköping2.
Avstånd till utvalda andra orter från Lidköping

I Lidköping känner du historiens vingslag. Staden byggdes redan på medeltiden och här finns en handelstradition som sträcker sig över 350 år tillbaka i tiden. Än idag är Lidköping och torget en viktig mötesplats. 
Lidköping utsågs till årets superkommun 2022 (guld) och 2023 (silver) för att vi har en god barnomsorg och äldreomsorg, bra ekonomi och arbetsmarknad, fina fritidsmöjligheter och ett kulturliv som bara blir bättre och bättre.  
 
Det är vi stolta över! 

Klicka här för att se filmen om Lidköping

Centralort

 • Lidköping

Tätorter:

 • Filsbäck
 • Gillstad
 • Järpås
 • Lovene
 • Mellby
 • Norra Härene
 • Otterstad
 • Saleby
 • Spiken
 • Tun
 • Vinninga
 • Örslösa 

Flytta till Lidköping

I Lidköping kan du välja boende efter dina önskemål. Hus i villastaden, nybyggd lägenhet, sjönära radhus eller gård på landet - hur väljer du att bo?

Kanske är det dags för dig att vända tillbaka hem till Lidköping igen och bygga ditt drömboende för framtiden?  

Vi bygger nya områden, förvaltar kulturhistoriska platser och allt däremellan. Just nu pågår en stor satsning i det vattennära området Framnäs. Här planerar vi ett helt nytt badhus, strandpromenad och bostadsområden.

14092022 QJ0H1093 MS.

Bild 6.
Fika Lena Frick.
Adobestock 301010309.

Jobba i Lidköping

Vill du jobba hos etablerade arbetsgivare i Lidköping eller driva eget företag? Här finns många möjligheter till både jobb och nätverkande hos såväl stora som små företag. Men också offentliga verksamheter som exempelvis Lidköpings kommun, Skaraborgs sjukhus eller Försvarsmaktens flygflottilj. På så sätt finns det många möjligheter till jobb för dig som vill bo i Lidköping.  Vi skapar möjligheter för både företagsetableringar och nya bostäder. 

I Lidköping sjuder entreprenörsandan och det finns många spännande företag. Så många som 4000 företag finns registrerade i Lidköping. De största arbetsgivarna i Lidköping är offentlig verksamhet med försvarsmakt, sjukhus och kommun. Men det finns också många företag inom de gröna näringarna, besöksnäring och handel.

Driva företag i Lidköping

I Lidköping finns över 4000 etablerade företag vilket visar att kommunen är gynnsam för företagande. Här finns en stor andel företag inom industri och partihandel. Totalt finns cirka 170 industriföretag inom olika branscher med tyngdpunkt på maskinbyggnation, plasttillverkning och livsmedelsproduktion. För dig som vill driva företag i Lidköping finns kvalificerad kompetens, en vilja att behärska ny teknik och utveckling.

De fem största branscherna sorterade i storleksordning. Störst först

 1. Jordbruk, skogsbruk och fiske
 2. Handel
 3. Fastighetsverksamhet
 4. Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
 5. Byggverksamhet

Utbildning i Lidköping

I Lidköping finns Sveriges tredje största gymnasieskola. Dessutom har vi erkänt god kvalitet i våra förskolor och grundskolor. Men utbildningsmöjligheterna tar inte slut där. På Campus Västra Skaraborg kan du utbilda dig på grund-, gymnasie-, yrkeshögskole- och högskolenivå.

Förskolor

Lidköping erbjuder dig och ditt barn en väl utbyggd barnomsorg. De flesta förskolor i Lidköping  har närhet till natur eller stadens grönområden. Det finns 30 kommunala förskolor att välja mellan. De flesta finns i din närhet oavsett vart du väljer att bo. Inom kommunen finns också ett antal fristående förskolor. 

Adobestock 306962564.

Grundskolor

Grundskolan i Lidköping erbjuder ditt barn en kreativ och utvecklande skolmiljö.
I Lidköping finns 19 kommunala grundskolor samt en grundsärskola och ett antal fristående grundskolor. Upp till årskurs 6 finns utspridda både på landsbygd och i stadskärnan. För de äldre barnen finns 5 högstadieskolor i de centrala delarna. Tre av dessa är kommunala och två är fristående. De fristående skolorna är Broholmskolan och Raoul Wallenberg.

Adobestock 51697018.

Gymnasium

De la Gardiegymnasiet är Skaraborgs största gymnasieskola. Storleken gör skolan till den tredje största i Sverige. Den är centralt belägen i Lidköping och är en skola full av liv och möjligheter. Skolan har ett stort utbud av program och kurser. De la Gardiegymnasiet erbjuder fräscha lokaler och modern teknik.

DLG 21 September 2022 QJ0H3520 MS.

Utbildning för vuxna

På Campus Västra Skaraborg har du möjligheten att studera på olika nivåer; grundskolenivå, gymnasienivå, Komvux som Särskild utbildning (Särvux), yrkeshögskolenivå eller högskolenivå. Du kan läsa kurser eller ett helt program.

Strandroth Campus Allm 03.

Saker att göra i Lidköping

Lidköping erbjuder dig ett brett utbud för en aktiv fritid.  Du kan vandra på delar av världsunika biosfärleden som sträcker sig över tio mil från Läckö slott och vidare mot Kinnekulle. Vänern finns alltid nära om du vill bada, paddla, kitesurfa eller fiska från båten.

Lidköping har ett rikt föreningsliv för alla åldrar med allt från körsång och e-sport till fotboll och bandy. Vi är extra stolta över Sparbanken Lidköping Arena där du kan se en Villa-match såväl som en deltävling i Melodifestivalen.

När du är i Lidköping känner du historiens vingslag. Här levde Magnus Gabriel De la Gardie på sagolika Läckö slott på 1650-talet. Upplev stadens historia genom att besöka något av Lidköpings museum, exempelvis Vänermuseet eller Rörstrands museeum.

Mitt i stadens kärna ligger den blomstrande Stadsträdgården och Dina-scenen. Hit kommer du för att njuta av musik, leka på den populära lekplatsen eller promenera längs Lidan. I Lidköpings levande centrum hittar du restauranger, mysiga kaféer och personliga butiker. På Nya stadens torg vid Rådhuset där lever torghandeln kvar - en tradition och en naturlig mötesplats sedan över 350 år tillbaka.

MFR 7081.

Kontaktuppgifter

www.lidköping.se

(tel) 0510-77 00 00

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner