Gullspång Huvudbild.

Den lilla kommunen som har mycket att erbjuda

Gullspång

Kontakta våra inflyttarguider

Gullspångs kommun ligger längst upp i Skaraborg och består av de tre större tätorterna Hova, Gullspång och Otterbäcken, samt de mindre orterna Skagersvik och Gårdsjö. I vår kommun samsas 16 invånare på varje kvadratkilometer – så här finns gott om plats för några fler! Norr om kommunen hittar vi Kristinehamn och Laxå och söderut tar Mariestad vid. I öster övergår kommunens vackra natur i Tivedens nationalpark.

Kartbild över Gullspång
Antal invånare

5 119

Orter

Hova, Gullspång, Otterbäcken

Grannkommuner

Mariestad, Töreboda

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

10 817 kr

Antal företag

844

Stora branscher

Industri, jord- och skogsbruk

Arbetsgivare

Moelven, Partex, Nimo m.fl.

Populära besöksmål

Hova Riddarvecka, Laxtrappan, Tiveden

Sjöar

Vänern, Skagern, Unden

Känt för

Natur, utveckling, gemenskap, Olof Mellberg, Linda Bengtzing, Andreas Andersson´, Stikkan Andersson

Bo i Gullspångs kommun

Vi är drygt 5200 människor som lever vår vardag här i Gullspångs kommun och vi kan tänka oss att bli fler! Det lantliga men ändå stadslika är Gullspångs melodi. Att snabbt nå naturen i form av skog, sjö och landsbygd är enkelt. Ett boende i Gullspångs kommun ger ett lättsamt och lantligt boende och mixas gärna med ett jobb antingen i kommunen eller i någon av de närliggande städerna där pulsen och ett ännu större utbud av jobb finns.

Bo I Gullspång.

Om du bor i kommunen är pendlingsmöjligheterna stora! Bland annat finns Västtrafik med bussar och tåg och genom kommunen går Europaväg 20 och riksväg 26 som snabbt tar dig till större städer. Många av oss dagspendlar till städer som Mariestad, Skövde, Kristinehamn, Karlstad och Örebro.

Gullspång2.
Avstånd till utvalda andra orter från Gullspång

Flytta till Gullspång

Här finns flera bostadsmöjligheter inne i samhällena, lantliga gårdar och nyproducerade tomter. Alla boenden till en rimlig boendekostnad!

Går du i tankarna att bygga eget? I Gullspång skapas nya, attraktiva platser för sjönära boenden. I Otterbäcken har tomtområdet Sjögläntan nyligen upprättats vid Vänerns kant och norr om Hova finns tomtområdet Fagersand vid sjön Skagern. Båda områdena erbjuder tomter med drömläge, ett stenkast från vattnet.

 

Flytta till Hova

Hova är kommunens näst största tätort efter Gullspång och är belägen, cirka 20 kilometer söder om Gullspång, 20 km norr om Töreboda och 30 km nordost om Mariestad. Här finns butiker, konditori, hotell, padelhall, vårdcentral och skola. Centrumgatan är pittoresk med en riktig småstadskänsla, precis vid centrum ligger ett fint friluftsområde och längs med tätorten går Europaväg 20 som bidrar till enkel pendling både söderut och norrut.

Flytta till Gullspång

Gullspång är kommunens största tätort. Genom samhället rinner Gullspångsälven som utgör gräns mellan landskapen Västergötland och Värmland. Mitt i centrum ligger laxtrappan och dressinstationen som lockar både fastboende och turister. Här finns butiker, golfbana, vårdcentral, handelsträdgård, restauranger och caféer samt skola.

Flytta till Otterbäcken

Otterbäcken ligger sex kilometer sydväst om Gullspång, precis vid Vänerns strand med en av sjöns djupaste hamnar. Här finns tillgång till bad, hamn, fiskrestaurang, lekplats, boulebana, padelhall, promenadstråk, bandyplan och andra utomhusaktiviteter. Här finns en liten butik som är öppen dygnet runt, restaurang, camping, gästhamn, förskola och någon mil bort ligger Sjötorp och Göta Kanal med sina slussar.

Flytta Till Gullspång.

Bo I Gullspång 3.
Bo I Gullspång 1.
Bo I Gullspång 2.

Jobba i Gullspång

I Gullspång är det framför allt industrin, jord- och skogsbruken och många småföretagare som tillsammans med kommunen skapar en attraktiv arbetsmarknad.

Både kommunen som arbetsgivare och våra större företag har behov av arbetskraft och vi ser gärna att du söker jobb hos oss. Många av våra invånare väljer också att pendla till närliggande städer, så som Mariestad, Skövde, Kristinehamn och Örebro.

Etablera ditt företag här?

Har du en affärsidé eller driver du redan ett företag som du vill utveckla och etablera hos oss? I Gullspångs kommun finns goda möjligheter till att lyckas! Kommunen hjälper dig gärna med kontakter och tillstånd, agerar bollplank att studsa idéer mot, hjälper till med mark och vi anordnar flera nätverk där du som företagare kan utbyta erfarenheter med andra företagare. Kommunen har ledig mark som passar bra för företag och industri, här finns stora ytor med möjlighet till bra kommunikationer via både väg, tåg och på båt.

Utbildning i Gullspång

I Gullspångs kommun finns förskolor, skola för låg-, mellan- och högstadiet samt vuxenutbildning. Gullspångs kommun erbjuder utbildning med en hög lärartäthet och resurstilldelningen, med fokus på den egna individens utveckling. För dem som studera vidare ytterligare så är Örebro universitet, Karlstads universitet och Skövde Högskola inom en timmes bilfärd bort.

Gullspång Förskola (1).

Saker att göra i Gullspång

Här finns en fritid för alla, oavsett intresse, ålder eller bakgrund. Här finns en fantastisk natur, engagerade föreningar och välkända besöksmål.

Friluftsliv

Du som gillar att upptäcka naturen till fots eller på cykel har många leder att välja mellan i kommunens sex naturreservat. Vandringslederna bjuder på ett varierande och spännande landskap som ger ett lugn i själen. Vid Gullspångsälven är landskapet omväxlande och lantligt. Sydost närmar vi oss Tivedens nationalpark med dess karga och djupa skogskaraktär och i Gårdsjö återfinner vi enkelhetens brukssamhälle. Även i anslutning till tätorterna finns skogen och fina vandringsleder för den som vi ta en enklare kvällspromenad.

Vår natur består till stor del av vatten. Här ligger sjöarna Vänern, Skagern och Unden och välkomnar dem som gillar bad och fiske. I sjöarna finns bland annat abborre, lax, gädda, gös och röding.

Friluftsliv.

Det rika föreningslivet

Riksteaterföreningen, Gullspångs skytteförening, Hova IF, Otterbäckens bandyklubb, Gullspångs Trädgårdsförening, Gullspångs IF, Ridklubben Gullhov är några av Gullspångs aktiva föreningar. Här finns något för alla - både sport och kultur! Våra föreningar har skapat en fin samhörighet och här arrangeras aktiviteter så som auktioner, konserter, idrottsevenemang och bio.

Besöksmål

I Gullspång finns mycket att se, ett smakprov presenteras här nedan!

Hova riddarvecka

För att minnas historien om det kungliga slaget i Hova på 1200-talet, arrangeras varje sommar Hova Riddarvecka, en medeltida marknad med tornerspel. Mitt i Hova ligger riddarparken och allt som du ser där skulle du kunna hittat på medeltiden. Här färdas du 1000 år tillbaka i tiden och får vara med om tornerspel, medeltidsmarknad och barnens riddarland.

Se, Uppleva Och Göra Riddarveckan.

Södra Råda timmerkyrka

På den så kallade Södra Råda gamla kyrkplats stod en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor, invändigt täckt med målningar utförda på 1300 och 1400-talet. Det var en unik och ovärderlig del i vårt och hela Europas kulturella arv. Men, i en anlagd brand november 2001 brann kyrkan ned till grunden. Idag, efter många års arbete, finns på denna plats en rekonstruktion av den gamla kyrkan att beskåda, återuppbyggd enligt tidsenliga metoder.

Laxtrappan

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen, en art som bara leker naturligt på ett ställe i världen – i älven som rinner genom Gullspångs samhälle och förbinder de båda sjöarna Skagern och Vänern med varandra. För att laxarna ska kunna gå upp i älven och leka har en laxtrappa anlagts i den nedre och brantaste delen av Gullspångsforsen. Vid hösten, när det är lektid, är Laxtrappan ett perfekt utflyktsmål!

Dressin

Passa på om du befinner dig i Gullspångs kommun - att trampa dressin kan du bara göra på vissa ställen i Sverige. På dressinen kan du ta med dig familjen eller vänner och bara njut av en charmig gnisslande rälsfärd genom vackert landskap och underbara ställen där allmän väg saknas.

Ribbingsfors golf och kultur

Mitt bland vackra ekhagar i en magnifik herrgårdsmiljö intill sjön Skagern ligger Ribbingsfors golfbana och Gerdas restaurang. Här möts du av en park och hagmarksbana som har 9 mycket trevliga golfhål som passar alla typer av golfare och i Gerdas Restaurang, precis intill golfbanan, kan du under sommaren njuta av lunch och mellanmål i en trevlig och tillbakalutad atmosfär.

Kontakta oss

www.gullspang.se
www.gullspangnasta.se

(tel) 0506-360 00

Gullspångs Kommun
Torgatan 19
548 32 Hova


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner