04092019 St8a3363foto Annette Bjorkman Memories4life.

Det är något särskilt med Kinnekullebygden

Götene

Kontakta våra inflyttarguider

En plats ljuvligare än någon annan! Så lär Carl von Linné ha beskrivit Kinnekullebygden. Och visst är det något särskilt med det blommande berget som reser sig 306 meter över havet. Här växer ramslöken vilt i en unik naturmiljö med ovanliga blommor och växter. Här strövar dovhjortar fritt på de öppna fälten. Och här frodas kreativiteten – på Kinnekulle bor och verkar många konstnärer och hantverkare. 

Kartbild över Götene
Antal invånare

13 218

Orter

Götene, Hälllekis, Källby, Lundsbrunn

Grannkommuner

Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

17 213 kr

Antal företag

1 855

Stora branscher

Livsmedelsproduktion, lantbruk, tillverkande industri och kreativa näringar.

Arbetsgivare

Dafgårds, Arla, Semper, Götenehus, Paroc, Nolato Gota m.fl

Populära besöksmål

Kinnekulle, Lundsbrunns golfklubb, Munkängarna, Stora stenbrottet, Lasses grotta, Falkängens hantverksby, Forshems gästgiveri, Lundsbrunns resort, Skara-Lundsbrunn järnvägar och järnvägsmuseum, Rydenska huset och Dafgårds outlet.

Bo i Götene kommun

Götene kommun sträcker sig fem mil längs Vänerns östra strand. Vi kan stoltsera med Sveriges vackraste tågresa och två UNESCO-utmärkelser, Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle och Platåbergens geopark. Här bor du med närhet till både större städer och vidsträckta fält och med sköna Vänerskärgården som granne. I alla tätorter finns förskola, F-6-skola och äldreboende. 

Gotene Desktop.
Avstånd till utvalda andra orter från Götene

Flytta till Götene

Götene kommun består framförallt av en massa härlig landsbygd. Men vi har också fyra lite större tätorter med olika karaktär.

Götene

Götene är vår störta ort och är centralorten i kommunen, belägen mellan Lidköping, Mariestad och Skara. Här bor cirka 5 000 personer. Det är en levande liten ort med ett bra serviceutbud, mysiga butiker, en biograf och ett fint bibliotek med en mindre konsthall. 

Här finns ett aktivt föreningsliv och framförallt fotbollen är stor i Götene där Götene IF och Sils IF utgör klubbarna. Utanför Götene väntar Kinnekullebygden och ett naturliv i världsklass med inte mindre än 22 naturreservat (!).  

Källby

Här växer Götene kommun som allra mest. Källby har ett sjönära läge vid Vänern med Kinnekulles storslagna landskap intill. Sommartid har du som längst cykelavstånd till badplatsen. På vintern testar du pulkafarten i backarna vid Källby hallar eller så tar skridskotur på någon av vikarna. 

Kinnekulletåget stannar mitt i orten och tar dig till Lidköping och Mariestad, Göteborg eller Örebro. När vädret tillåter är det en fin cykelsträcka in till Lidköpings stadskärna. 

Allt som oftast vilar en hemtrevlig doft av nylagad mat över orten. Här tillverkas nämligen den kända Billys panpizzan, tillsammans med kåldolmar, köttbullar och annat gott på Dafgårds. 

Lundsbrunn

Välkommen till ett anrikt kurortssamhälle från 1890-talet! Än idag kan du unna dig en välgörande vistelse här på Lundsbrunns Resort & Spa. Njut av god mat i restaurangen eller strosa genom den vackra parken i närheten av kurortshotellet. 

Lundsbrunn är entreprenörernas by. Här finns många små och stora företag som tillsammans gör orten till en plats som sjuder av kreativitet. Intill den gamla järnvägen ligger till exempel Rydénska, som kallas huset med många hjärtslag. Här har starka kvinnor drivit verksamhet sedan 1920-talet. Idag är det ett hus fyllt av konst, musik, café, pub och galleri. 

Lundsbrunn är också orten för dig som gillar en aktiv fritid. Vad sägs om en golfrunda på en av Sveriges bästa golfbanor, en omgång discgolf eller en löptur i elljusslingan? Kanske en skidtur på den gamla järnvägsbanken. Eller varför inte en vandring längs den magiska Sörboleden genom Mariedalsravinen som för tankarna till älvor, tomtar och troll?

Läs mer om Lundsbrunn här

Hällekis

Hällekis är ett gammalt brukssamhälle med småbåtshamn vid foten av Kinnekulle. I byn är flera gamla arbetarbostäder bevarade som skapar en härlig atmosfär. Under sommarsäsongen och vid jul lever hantverksbyn och det mysiga kaféet på Falkängen upp som lockar besökare från när och fjärran. 

På orten finns ett bra serviceutbud och med tåg från stationen mitt i byn tar du dig smidigt till Lidköping och Mariestad och sedan vidare till Göteborg eller Örebro.

Ett stenkast från tågstationen breder Kinnekulle ut sig. Om du anstränger dig riktigt noga kan du känna doften av ramslök när den sprider sig i den ljumma sommarkvällen i början av juni. Kinnekulle ger möjlighet till både avkopplande naturupplevelser och fartfyllda fritidsaktiviteter. Hällekis är en perfekt utgångspunkt för dig som gillar mountainbike, vandring och vattensporter. 

Se länkar nedan för att hitta ditt boende i Götene kommun

TR050818 CENTRUM88 GOTENE.

MAFR050507 KINNEKULLE2 GOTENE.
Kinnekulle Vandringsled Foto Jesper Anhede 1.
04092019 St8a3575foto Annette Bjorkman Memories4life.

Jobba i Götene

I Götene kommun finns en blandning av större och mindre företag. Här finns goda jobbmöjligheter inom olika branscher. Vi har därför en betydligt lägre arbetslöshet än rikssnittet. Dessutom är det enkelt att jobbpendla till närliggande kommuner och även till Göteborg och Stockholm.

I kommunen står livsmedelsproduktion och tillverkande industri i fokus. Men vi har också många företagare inom kulturella och kreativa näringar. Konstnärer och kulturutövare söker sig gärna hit till Kinnekulles unika bygd.

Se gärna vår film om Götene

För dig som driver företag

Götene kommun har en lång historia av framgångsrikt företagande. Vårt strategiska läge och de företagsnätverk och stöd som finns ger ditt företag goda förutsättningar att växa. I Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking har vi i många år placerat oss i toppen bland landets 290 kommuner. Det är vi stolta över och måna om att bibehålla och fortsätta verka för.

Utbildning i Götene

I varje tätort i Götene kommun finns förskola, F-6-skola och fritidshem. I centrala Götene finns högstadieskola samt en privat gymnasieskola med idrottsprofil som jobbar tätt med näringslivet i kommunen.

Vi tror på ett nära samarbete mellan våra skolor och arbetslivet. Vi vet att det stärker elevernas motivation och ger dem en förståelse för hur de kan få användning för sina kunskaper. Faktum är att vi är topp 10 i Sverige på samverkan mellan skola och näringsliv. 

MG 0965.

Saker att göra i Götene

Visste du att Götene kommun flera år i rad har utsetts till en av Sveriges bästa friluftskommuner? Om vi ska vara ärliga är vi som bor här inte det minsta förvånade. Här finns verkligen något för alla som uppskattar friluftsliv, motion och sagolika vyer. Lägg till en rik kulturhistoria där medeltida kyrkor samsas med modernt hantverk och konst.

I Götene kommun finns 15 mil vandringsleder som löper tvärsigenom landskap som lätt tar andan ur en. För den som vill upptäcka naturen från sadeln är Kinnekulle ett riktigt mecka för både mountainbike och ridning. För dig som föredrar motorsport är ett besök på Kinnekullering givet. Och golfaren kan prova Lundsbrunns fina banor eller en runda discgolf i skogen. 

Vart du än kommer i vår kommun är sjön nära och lockar till upplevelser kring och i vattnet. Året runt finns något att göra vid Sveriges mest storslagna sjö, vår vackra Vänern. Och gillar du fiske rekommenderar vi dig att testa fiskelyckan vid Stora stenbrottet på Kinnekulle. 

I Götene har vi också ett levande föreningsliv för alla åldrar. Här finns kulturföreningar och idrottsklubbar, pensionärsföreningar och båtklubbar, och många därtill. Sammanlagt har vi cirka 190 aktiva föreningar, studieförbund och andra organisationer i vår kommun. Här finns ett fint bibliotek med en egen konsthall och en biograf. Kommunen satsar på kultur och arrangerar konserter, föreläsningar, teater och andra evenemang. 

Kinnekulle Vandringsled Foto Jesper Anhede 2.

Kontakta oss

www.gotene.se

(tel) 0511-38 60 00

Götene Kommun
Centrumhuset
Torggatan 4
533 80  Götene


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner