Speedartdesign 2 (223309).

Vi skapar drömlägen tillsammans

Mariestad

Kontakta våra inflyttarguider

Mariestad är småstaden som badar i naturupplevelser och livskvalitet. Här möter Sveriges blå band Göta kanal norra Europas största sjö Vänern. Utanför den 14 mil långa kustens klippor och sandstränder räknas skärgårdsöarna i tiotusental.

Kartbild över Mariestad
Antal invånare

24 647

Kransorter

Ullervad, Lugnås, Sjötorp, Lyrestad, Torsö, Tidavad

Grannkommuner

Töreboda, Gullspång, Götene, Skövde

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

19 120 kr

Antal företag

2 673

Stora branscher

Tillverkningsindustri, besöksnäring, grön omställning

Arbetsgivare

Electrolux, Nimbus. Metsä Tissue, Kling Glass, Mann Tek, FX Airguns m.fl.

Populära besöksmål

Göta kanal, Vänerskärgården, Qvarnstensgruvan, Gamla stan, hamnområdet

Känt för

Kling glass, ölbryggartradition, Göta kanal, Mariestads BOIS, IBK Lockerud, Örnarna Speedway, sjönära läge, levande hamn, grön omställning, Volvos batterifabrik

Bo i Mariestad

Mariestad är en vacker sjöstad vid Vänerns strand. Ån Tidan mynnar ut i Vänern mitt i centrala Mariestad och i den norra delen av kommunen börjar Göta kanal sin färd genom landet. Här skapar vi drömlägen tillsammans, och står tack vare stora företagsetableringar inför en grön omställning med stor tillväxt och stadsutveckling.

Mariestad2.
Avstånd till utvalda andra orter från Mariestad

Det sjönära läget är en självklarhet för oss Mariestadsbor. Utöver sjöläget är Mariestad, tillsammans med Götene och Lidköping, av Unesco utnämnt som biosfärområde, ett modellområde för hållbar utveckling. Mariestad ger dig ett närmare och enklare liv i en spännande och hållbar miljö. Här kan ditt drömläge ta plats på många olika sätt.

Det geografiska läget möjliggör även för smidig pendling till andra orter inom och utom Skaraborg för dig som arbetar utanför kommungränsen eller vill besöka andra platser. 

Ekudden04 (583295).
Foto: Martin Hermansson

Andra orter i Mariestads kommun

Lugnås

Lugnås är delad i två delar. Stationssamhället är uppbyggt kring järnvägen, Kinnekullebanan som är utsedd till Sveriges vackraste tågsträcka. På andra sidan E20 ligger Lugnåsberget som är en del av Unesco Global Geopark och Skaraborgs minsta platåberg. Där ligger kyrkbyn med fina vandringsleder, sjön Vristulvens badplatser och den gamla kvarnstensgruvan som historiskt har haft, och fortfarande har, stor betydelse för orten. I Lugnås finns en förskola och en F–6-skola, Kvarnstenens skola, med plats för cirka 130 elever.

Lyrestad

Lyrestad ligger beläget vid Göta kanal. I Lyrestad finns god infrastruktur i form av kanalen, Kinnekullebanan och E20 – vilket underlättar för dig som pendlar. Här finns aktiva hembygds- och samhällsföreningar, ett hembygdsmuseum, ett café, en pizzeria och en välsorterad livsmedelsbutik. Lyrestad har egen pulkabacke och till och med lift, i anslutning finns en grillplats. Här hittar du en förskola och F–6-skolan Lyrestads skola med plats för cirka 100 elever, där Mariestads stadsbibliotek har en filial i huset.

Läs mer på Lyrestad.se

Sjötorp

Sommaridyllen Sjötorp ligger där Göta kanal och Vänern möts. Här hittar du vandringsleder, Surö bokskog, slussar, myllrande utbud av sommarrestauranger, små butiker, kanalmuseum och ett rikt föreningsliv, som utgör en stor del av Sjötorp. I Sjötorp finns förskola och fritidshem.

Läs mer på Sjotorp.se

Torsö

I Mariestads skärgård hittar du Vänerns största ö, Torsö. Torsö ligger cirka två mil nordväst om Mariestads centrum och erbjuder fina badstränder, vacker natur och möjligheter till friluftsliv. På Torsö finns en förskola samt F–6-skolan Torsö skärgårdsskola.

Läs mer på Torso.se

Ullervad

Tätorten Ullervad bjuder på en lugn och lantlig miljö drygt sex kilometer sydost om Mariestad. Ån Tidan ringlar igenom byn och här finns bland annat en ridklubb och en aktiv fotbollsförening. I Ullervad finns två förskolor samt F–6-skolan Ullervads skola där cirka 165 elever går för närvarande.

Tidavad

Tidavad erbjuder ett öppet kulturhistoriskt landskap, cirka 15 kilometer söder om Mariestad. Tidavad ligger mellan Mariestad och Skövde vilket underlättar för pendlare med sin närhet till riksväg 26. I Tidavad finns en förskola och F-6-skolan Tidavads skola med cirka 90 elever, i nära anslutning till gång- och cykelväg.

Flytta till Mariestad

Mariestad är platsen som både står stadigt i historien och växer så det knakar. Vår målsättning är att vi ska vara 40 000 invånare 2040, där vi skapar drömlägen tillsammans när nya bostadsområden tar form. Här välkomnas nya och gamla Mariestadsbor att bryta mark på en av Sveriges vackraste platser, om du frågar oss som bor här.

Ett rikt föreningsliv, spännande besöksmål, båtliv på Vänern och andra aktiviteter gör Mariestad till en härlig plats att bo på.

Det geografiska läget möjliggör även för smidig pendling till andra orter inom och utom Skaraborg för dig som arbetar utanför kommungränsen eller vill besöka andra platser. 


IMG 3894 Till Bildbanken (526642).
Ekudden01 Per Williamsson, Anders Egeskog, Molly, Lilly Öhlund, Lilly Bertilsson.
Vadsbogymnasiet Dag2 Foto Tuana 200901 65.

Jobba i Mariestad

Jobba i Mariestad

I Mariestad hittar du mängder av jobbmöjligheter. Stora som små företag, offentliga instanser och fantastiska förutsättningar för eget företagande – här finns allt. Goda kommunikationer gör också att du enkelt tar dig till städer som Stockholm, Göteborg, Jönköping, Skövde samt övriga Skaraborg. Du kan alltså med enkelhet bo i Mariestad och jobba där du vill.

Mariestad har ett blomstrande näringsliv som bygger på tradition och nyskapande inom bland annat grön omställning. I kommunen verkar stora exportföretag sida vid sida med internationella bolag, handel och småföretag. Med stora etableringar i en växande kommun erbjuds på sikt även ytterligare arbetstillfällen och möjligheter.

Starta eget

Är du entreprenör och vill starta eget företag är Mariestad platsen för dig. I Svenskt Näringslivs företagsranking 2023 landar Mariestad på plats 28 av landets 290 kommuner, med ett sammanfattande omdöme på 4,31 av 5. Jämför du med Sverige-snittet, som landade på 3,46, är resultatet tydligt – det är här det händer.

Mariestads Kommun Foto Tuana 220512 211.
Foto: Tuana Fridén

Utbildning i Mariestad

Skolor i Mariestad

Förskola och pedagogisk omsorg

I Mariestad arbetar både förskollärare och barnskötare, fördelade på 18 kommunala förskolor och en dagbarnvårdare. Våra förskolor finns på flera platser i kommunen. Här finns även två förskolor som drivs i privat regi.


Grundskola och fritidshem

I Mariestads kommun finns det tolv kommunala grundskolor och tre grundskolor som drivs i privat regi utspridda i kommunen. Mariestad kommuns grundskola innefattar även grundsärskola.

I anslutning till skolorna finns fritidshem från sex års ålder till och med vårterminen det år eleven fyller tretton år.

 


Gymnasium

I Mariestad finns ett brett utbud av utbildningar på gymnasienivå. Den kommunala gymnasieskolan Vadsbogymnasiet erbjuder tio nationella program, både högskoleförberedande och yrkesförberedande, samt den riksrekryterande marinteknikutbildningen. På Vadsbogymnasiet finns även introduktionsprogram och program inom gymnasiesärskolan.

Vill du kombinera dina studier med idrott? På Vadsbogymnasiet finns en nationellt certifierad idrottsutbildning (NIU) för innebandy, samt idrottsspecialisering (LIU) för fotboll och ishockey.

Vänergymnasiet Olins erbjuder yrkesutbildningar i privat regi inom två nationella program.


Utbildning för vuxna

I Mariestads kommun finns studier på flera olika nivåer och inom flera olika områden. Förutom Vuxenutbildning Mariestad finns även Dacapo Mariestad och Vara folkhögskola.

På den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Vuxenutbildningen erbjuder även yrkesutbildningar samt lärlingsutbildningar på gymnasial nivå i samarbete med övriga vuxenutbildningar i Skaraborg.

Dacapo Mariestad är en plattform för ett nätverk av universitets- och högskoleutbildningar. Där kan du studera utbildningar på universitets- och högskolenivå. Göteborgs Universitet och Linköpings Universitet ger digitala utbildningar för elever på plats i Mariestad och Karlstad Universitet på distans.


Saker att göra i Mariestad

Mariestad är småstaden som badar i naturupplevelser och livskvalitet. Sveriges blå band Göta kanal möter norra Europas största sjö här – och utanför den 14 mil långa kusten räknas skärgårdsöarna i tiotusental.

Västerläget vid Vänerns strand ger dig solnedgångar och svalkande dopp i mängder. Den vackra och varierande naturen inbjuder till utflykter med cykel och till fots på fina leder runt om i kommunen. Både på landsbygden och stadsnära hittar du rekreationsområden, stränder och klippor, djupa skogar, mysiga landsvägar och stora som små besöksmål att upptäcka.

Mariestad Foto Tuana 20160830 0813 2 (177400).
Foto: Tuana Fridén

Småstadscharm

Känn småstadens charm där större butikskedjor blandas med unika och personliga butiker med ett spännande sortiment. Hitta din favorit bland de många restauranger och caféer som med glädje mättar hunger och fikasug. Mikrobryggerier håller Mariestads stolta ölbryggartradition vid liv och skapar nya ölsorter som gör den välkända Mariestadsölen sällskap på menyn. Du missar väl inte heller att smaka den lokala glassen från Kling, som såklart är den godaste om du frågar oss Mariestadsbor!

20210707 Walk And Talk Tittskåp.
Foto: Gabriela Alvarez Roosvall

Rikt föreningsliv

Här finns också ett rikt och aktivt föreningsliv för hela familjen. Allt från judo, ridning, dans och scouterna till ishockey och innebandy med välkända lag som Mariestads BOIS och IBK Lockerud. En populär 18-håls golfbana med sjönära läge lockar både invånare och besökare under golfsäsongen. För dig som vill förgylla tillvaron med utställningar, teater, musik och annat härligt har Mariestad ett stort kulturutbud att välja bland året om.

Mariestad är platsen som står stadigt i historien och samtidigt utvecklar en hållbar framtid. Här samsas flerhundraåriga kvarter och kullerstensgator med nya bostäder och verksamheter i historisk miljö. Mycket av det gamla är bevarat för oss att uppleva idag, både i centrum och i våra kransorter. Bland annat finns här en av Sveriges bäst bevarade stadskärnor och Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för besökare!

Stockholmsvägen Foto Daniel Beckman (317969).

Kontakta oss

www.mariestad.se

Mariestads kommun
Kyrkogatan 2
542 30 Mariestad

 

 


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner