I Skaraborg är det nära naturen, staden och allt däremellan. Vår närhet till varandra gör att du kan bo i en kommun, jobba i en annan och utöva din passion i en tredje. Närheten till allt ger mer tid för annat i livet.

221021 LIS 034.

Bo nära möjligheterna

I Skaraborg är det nära naturen, staden och allt däremellan. Vår närhet till varandra gör att du kan bo i en kommun, jobba i en annan och utöva din passion i en tredje. Närheten till allt ger mer tid för annat i livet.

Hemma bäst

Vad är det som får dig att känna dig som hemma? I Skaraborg finns allt från praktiska lägenheter i centrum till stora gårdar med långt till närmsta granne. Klappar ditt hjärta lite mer för ett boende vid vattnet finns såklart Vänern och Vättern, men också vattendrag som Göta kanal, Tidan eller någon av alla mindre sjöar och vattendrag som är en del av landskapet i Skaraborg. Skaraborgs omgivningar präglas av natur, vatten, platåberg och vida slätter. Jämt utspridda ligger också våra städer och tätorter, alla med sin egen historia och framtid.

230228 LIS 001.

Korta avstånd

Närheten mellan kommunerna öppnar upp för korta pendlingsavstånd och från centrum av Skaraborg kommer du till alla hörn på ungefär 45 minuter i bil. Du kan välja mellan tåg, buss, bil eller kanske till och med båt för att ta dig runt. Fler och fler väljer också cykeln för de kortare avstånden.

Från många delar av Skaraborg går det enkelt att ta sig till Göteborg, Stockholm, Örebro och Jönköping. Det gör det lätt för andra att hälsa på hos oss, men också att besöka andra platser när andan faller på.

Letar du boende? Hitta lediga bostäder här.

Booli
230228 LIS 068.
221021 LIS 018.
221021 LIS 032.
221021 LIS 029.

Mer boende för pengarna

Oavsett om du föredrar en lägenhet i centrum, ett hus i villakvarter eller en gård på landet så hittar du det här. I Skaraborg får du dessutom betydligt mycket mer för pengarna än i många andra regioner. Allt beror såklart på vad du vill ha, men köper du en bostad till medelpris på en medellön i Lidköping kostar det dig 35% av din inkomst. I till exempel Stockholm kostar det dig 85%.

Boendekostander2024 (1).

Hyra, köpa eller bygga?

Hyra bostad

Att hyra bostad kan vara ett bra alternativ för att snabbt kunna komma på plats om du redan hittat ett arbete eller av andra orsaker har bråttom att flytta. Det finns kommunala bostadsbolag i nästan alla kommuner (Hjo undantaget) och hos dem kan du ställa dig i kö och hitta din bostad. Utöver det finns det också många privata uthyrare. På Blocket Bostad eller sidor som Airbnb finns det också många möjligheter att hitta ett boende som hyrs ut av privatpersoner.

Köpa bostad

I Skaraborg finns ett stort utbud av bostäder att köpa. Här finns villor, radhus, hus på landet och bostadsrättslägenheter. Bostäder till salu hittar du enklast på Booli och olika mäklares hemsidor. Priserna i Skaraborg är genomsnittligt lägre än i övriga landet, särskilt i förhållande till medelinkomster.

Bygga hus

För många innebär drömmen om en flytta att köpa tomt och bygga sitt eget hus och få total frihet att göra sina egna val av allt från planlösning till köksluckor. På kommunernas webbplatser finns det information om vilka villatomter som finns till försäljning. Tänk på att det släpps nya tomter allt eftersom och det kan vara bra att gå in och kika på vilka detaljplaner som är på gång. När du hittat området du vill bo i så ska du ställa dig i tomtkö – sen kan du börja planera på riktigt!

230228 LIS 062.

Bra saker med att bo i Skaraborg

  • I Skaraborg får du mer för pengarna! En villa i någon av våra städer kostar ofta mindre än en lägenhet i Stockholm eller Göteborg. Bättre boende och mer pengar över varje månad - vad sägs om det?
  • I Skaraborg är det vanligt att pendla mellan kommunerna för att arbeta eller utöva en hobby. Det tar sällan längre tid än 30 minuter till nästa kommun och fler möjligheter!
  • Här finns variationen! Vi har lägenheter i centrum, gamla byskolor och hästgårdar som söker nya ägare. Vill du bo med sjöutsikt? Vad sägs om en utsikt över någon av Europas största insjöar?

Ta hjälp av våra inflyttarguider!

Att flytta till en ny plats kan kännas som ett stort beslut. Våra inflyttarguider svarar på dina frågor och ger tips och råd.