Karriär eller fritid? I Skaraborg behöver du inte välja. Upptäck de spännande karriärmöjligheter regionen erbjuder.

221021 LIS 010.

Jobba med det du vill

Karriär eller fritid? I Skaraborg behöver du inte välja. Upptäck de spännande karriärmöjligheter regionen erbjuder.

Innovativa Skaraborg

Skaraborg har historiskt sett präglats av lantbruk och industri. Regionen har blomstrat tack vara den innovationskraft och den entreprenörsanda som finns i våra 15 kommuner. Den goda mixen mellan entreprenörskap och stora industrier har skapat möjligheter för Skaraborg att bli riktigt bra på mycket och till och med världsledande inom vissa branscher.

Idag finns våra främsta styrkor bland industrierna, framförallt inom motor- och möbeltillverkning, men också inom de gröna näringarna. Här frodas bolag som Volvo, Ljusgårda, Dafgårds, Metsä och Vedum. Dessutom växer vår kompetens och konkurrenskraft inom nya områden fram starkt. Skaraborg är till exempel en viktig arena för dataspelsutveckling. Härifrån kommer spel som Valheim och Goat Simulator som tagit världen med storm. Det finns både större etablerade studios här men också stora möjligheter för dig som just tagit examen från Högskolan i Skövde och vill göra din grej eller jobba i en start up.

Logistiksektorn har börjat upptäcka Skaraborg på allvar. Med sitt läge är Skaraborg en utmärkt plats för att kunna fungera som nav för företag som agerar på nationella eller globala arenor. Mio och Jula är bara två exempel på stora företag med huvudkontor i Skaraborg.

Inom den offentliga sektorn finns också massor av möjligheter. I alla kommuner finns det möjligheter för dig som vill arbeta på förskola, skola, inom vården eller kanske som tjänsteperson. I Skaraborg finns också flera sjukhus och även Högskola att söka sig till. Försvarsmakten har en stark historia i Skaraborg med kända regementen i Karlsborg, Skövde och hos flygvapnet på Såtenäs. Kriminalvården bygger också ut sina verksamheter i Skaraborg.

LIS 221116 037.
221021 LIS 004.
LIS 221116 039.
Sveriges

4:e största

Arbetsmarknadsregion

Antal företag

35 000

i hela Skaraborg

Visste du att bland annat både MIO och Jula har huvudkontor här.

Volvo planerar en stor batterifabrik i Mariestad.

Företagande i Skaraborg

Det finns många fördelar med att starta företag i Skaraborg. Många kommuner ligger högt på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat, vilket till viss del kan förklaras av den nära samverkan som finns mellan privata och offentliga nätverk. Det finns goda möjligheter för den som är ung att via UF (Ung Företagsamhet) eller Drivhuset får hjälp med sina idéer. Och idéer bland unga finns det gott om - UF i Skaraborg är en av de snabbast växande i Sverige. I Science Park Skövde huserar många start-ups och det finns goda möjligheter att få stöd av dem om man startar företag, oavsett var i Skaraborg du befinner dig. Har du redan ett etablerat bolag och söker en plats att arbeta på och träffa andra så finns det kontorshotell som till exempel Bahnhof i både Skövde och Lidköping men även B6 i Falköping och Kronans Kontorshotell i Skara, för att nämna några.

230420 LIS 024.

Pendling i Skaraborg

Att verka i en annan kommun än den man bor i är mer regel än undantag när man lever i Skaraborg. Närheten gör att du enkelt kan ta dig mellan olika kommuner för att arbeta. Om du (mot förmodan) inte hittar jobbet eller boendet på samma plats är det ett starkt tips att se vad grannkommunerna kan ha ett erbjuda. Här i Skaraborg ser vi oss som en stor Nätverksstad!

Titta på respektive kommunsida här för att läsa mer om vilka företag och boenden som finns i respektive kommun

Letar du jobb?

Här kan du se flera av de lediga tjänsterna som finns i Skaraborg just nu!

Ta hjälp av våra inflyttarguider!

Att flytta till en ny plats kan kännas som ett stort beslut. Våra inflyttarguider svarar på dina frågor och ger tips och råd.