Foto Johan Lindwert.

Platåberg, lokal mat och historisk bygd – här är det lätt att trivas

Falköping

Kontakta våra inflyttarguider

I Falköping är det lätt att trivas –  platåberg, lokal mat och historisk bygd, här har du goda möjligheter till ett aktivt liv och nära till allt.

Kartbild över Falköping
Antal invånare

32 991

Orter

Falköping, Stenstorp, Floby, Kinnarp

Grannkommuner

Vara, Skara, Skövde, Tidaholm

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

15 938 kr

Antal företag

ca 4200

Stora branscher

Industri, jord- och skogsbruk

Arbetsgivare

Kinnarps, Falbygdens Ost, Falköpings Mejeri, AC Floby, Gyllensvaans, PacsOn m.fl.

Populära besöksmål

Mösseberg, Falbygdens Osteria, Trandansen Hornborgasjön, Löfwings Ateljé & Krog, Åsle tå

Bo i Falköpings kommun

I Falköping är det lätt att trivas – här har du goda möjligheter till ett aktivt liv och nära till allt! Här finns flera olika motions- och fritidsområden och idrottsanläggningar både på landsbygden och i staden. Falköping har ett rikt föreningsliv med brett kultur- och sportutbud i hela kommunen. För cykelentusiasten finns mycket bra möjligheter för både pendling och sport.

Mösseberg är fantastiskt för hela familjen! På berget finns djurpark, lekplatser, den lilla badsjön Pankasjön, MTB-arena, motionsanläggning med en mängd olika motionsspår, skidspår och skidbacke. I Falköpings centrum arrangeras populära och välbesökta temadagar. Givetvis har vi också en massa gym, pizzerior och frisörer, precis som det ska vara!

Falkoping Desktop.
Avstånd till utvalda andra orter från Falköping

Falköpings stad

Tätorten Falköping kännetecknas av sina två centrum - stadskärnan med Stora torget och Ranten vid Resecentrum. St:Olofsgatan, som kanske mest är känd som Ströget, sträcker sig mellan dessa två centrum och mitt på sträckan vilar trädgårdsoasen Plantis. I staden finns trevliga butiker med personlig service och mysiga restauranger och caféer. Utbudet av fritidsaktiviteter är stort med flera fina idrottsanläggningar och ett rikt föreningsliv. I kanten av tätorten, bara några kilometer från centrum hittar du platåberget Mösseberg med sin vackra natur och friluftsaktiviteter året runt. I staden ligger kommunens gymnasieskola med 12 nationella program där bland annat riksidrottsgymnasium för Volleyboll finns. I Falköping har flera stora företag sin verksamhet som till exempel Parker, Falköpings mejeri, LEAX Skaraborg och Skola 24.

Några av kommunens mindre tätorter

Floby

Tätorten Floby ligger ca 18 km väster om Falköping. Här hittar du stora företag som AC Floby och Autokaross Rescue Systems. Du tar dig lätt hit med tåg eller buss. Här finns F-9 skola och förskola. I Floby finns fina omgivningar med naturreservatet Floby stenmurslandskap och parken Alphems Arboretum med många ovanliga träd och buskar. Floby har en volleybolltradition sedan 60-talet och har vunnit SM guld 1982 och 1997. Herrlaget Floby VK ligger numera i elitserien.

Stenstorp

Stenstorp ligger ca 15 km norr om Falköping. I tätorten finns F-9 skola och förskola. Här finns bra förbindelser utmed Västra stambanan med tåg, bara 9 minuter till både Falköping och Skövde. I Stenstorp är nobelpristagaren och uppfinnaren Gustaf Dalén född. Vill du lära dig mer om hans uppfinningar och hans liv så kan du besöka det fina Dalénmuseet. Här finns också Dalénium Science Center med olika experiment och prova-på-aktiviteter inom teknik och naturvetenskap för familjen.

Kinnarp/Slutarp

Ca 10 km söder om Falköping ligger Kinnarp/Slutarp. I tätorten finns F-9 skola och förskola i dagsläget. (När den nya skolorganisationen genomförs blir det F-6.) Här hittar du bland annat företaget Kinnarps AB. Här finns också fotbollsanläggning, idrottshall, och elljusspår. Här passerar cykelleden Ätradalsleden, vilket ger en bra bilfri pendlingsmöjlighet med cykel till Falköping.

Åsarp

Åsarp ligger ca 20 km söder om Falköping. I tätorten finns F-6 skola och förskola. Här hittar du företag som Fredahl Rydéns och Gunnars Maskiner. Här ligger också Ekehagens forntidsby. I Åsarp finns en fin idrottsanläggning med padelbana och sporthall. Här passerar cykelleden Ätradalsleden, vilket ger en näst intill bilfri pendlingsmöjlighet med cykel till Falköping. 

Flytta till Falköping

I Falköping bor du på landsbygden eller centralt – i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Du kan bygga nytt eller renovera gammalt. Det byggs nya hyresrätter och bostadsrätter och här finns lediga villatomter. Hur du än vill bo så finns god kommunal service. Om du vill komma ifrån för en stund, så är vi också en av Sveriges bästa knutpunkter för tåg med förbindelser till Göteborg, Stockholm och Jönköping bland annat. Ditt drömläge är här i Falköping! 

Falkoping Mosseberg Djurpark Foto Tuana 210721 1385.Webb.

Falkopings Kommun Foto Tuana 200623 80.Webb.
Falkopings Kommun Cesarstugan Foto Tuana 200624 696.Webb.
Pilgrimsledentb DJI 0173 Photo Cred Lukasz Warzec.

Jobba i Falköping

Falköpings företagare är drivna och har stort engagemang. Kommun och näringsliv jobbar tillsammans för att skapa ett framgångsrikt näringsliv. Näringslivet i Falköping visar en stor bredd. Det finns drygt 4 200 aktiva företag inom kommunen fördelat på många branscher.

Inom fordon, IT och den tillverkande industrin finns kända varumärken som Automotive Components i Floby, LEAX Skaraborg, Parker Hannifin, Gyllensvaans Möbler, Skola 24 och Kinnarps. I Falköping ligger också Skaraborg Logistic Center som är Göteborgsregionens bästa logistiknav med anslutning till västra- och södra stambanan och direktanslutning till Göteborgs hamn. Torrhamnen är en logistisk länk mellan det regionala näringslivet och övriga världen som erbjuder transporter på ett effektivt och hållbart sätt.

Under senare år har antalet företag med bas på landsbygden ökat, främst inom livsmedelsbranschen och besöksnäringen. Här finns företag som Löfwings Ateljé & Krog, Kdesign och Påverås Ost. Det finns även många serviceföretag. Inom Falköpings kommun finns cirka 300 olika yrken och alla är lika viktiga för vår välfärd. Kommunen erbjuder bra utvecklingsmöjligheter och ett härligt arbetsklimat med engagerade kollegor. Du har många möjligheter att byta plats eller inriktning på karriären.

Eget företag?

Vill du starta eget företag eller har du redan ett? I Falköping kan du be vårt NyföretagarCentrum om hjälp och råd. Det handlar främst om personlig, kostnadsfri rådgivning för nyföretagare men de vänder sig även till dig som funderar på att vidareutveckla en befintlig verksamhet. Förutom kunskap, goda råd, hjälp med att skapa en affärsplan och nätverk, erbjuder de ett mentorprogram, en starta-eget-utbildning och en bokföringskurs. Tveka inte att kontakta NyföretagarCentrum om du har funderingar.

Nyföretagarcentrum Falköping

Utbildning i Falköping

Förskola

Förskola erbjuds i hela kommunen, både kommunal och fristående verksamhet. Det finns även natt- och helgomsorg samt öppen förskola.

Målsättningen är att alla barn i Falköping ska möta en likvärdig förskola där de bemöts positivt. Pedagoger och rektorer arbetar utifrån barns rätt till ett språk och hållbara relationer. Ett stort fokus läggs även på att planera förskolorna utifrån en tro på att alla barn kan, och ska bli lyssnade till. Vi erbjuder även en anpassad verksamhet för barn med funktionsvariationer.

Grundskola

Grundskoleorganisationen i kommunen har många skolenheter. Skolenheterna är organiserade F-6, F-9 eller 7-9. Verksamhetsområdet omfattar även anpassad grundskola och två särskilda undervisningsgrupper. Fritidshem erbjuds på samtliga F-6 och F-9 skolor. I kommunen finns två fristående grundskolor med tillhörande fritidshem.

Politiken har beslutat om en ny skolorganisation. Denna håller på att genomföras och skolorganisationen utvecklas kontinuerligt.

Gymnasieskola

Ållebergsgymnasiet erbjuder 12 nationella program (5 högskoleförberedande och 7 yrkesförberedande), introduktionsprogram samt anpassa gymnasieskola.

Skolan är riksidrottsgymnasium (RIG) för volleyboll samt NIU-certifierad för fotboll om du vill kombinera dina studier med idrott på hög nivå. Ållebergsgymnasiet är känt för sin goda stämning och höga trivsel bland både personal och elever; ”En plats att längta till”.

Kulturskola

Kulturskolan i Falköping vänder sig till kommunens samtliga invånare där barn och unga är den prioriterade gruppen. Kulturskolan erbjuder en kvalificerad, bred undervisning av välutbildade pedagoger och är en stimulerande del av många barns och ungdomars uppväxt. På Kulturskolan erbjuds instrumentalspel, sång, dans, bild & form, drama samt musikproduktion.

Lärcenter Falköping – Utbildning för vuxna

Här möts studerande, näringsliv och offentlig verksamhet för att hitta och skaffa sig efterfrågad kompetens. De är ett nav för den lokala marknadens behov av kompetenshöjning, både för företag och för offentlig sektor. Ambitionen är att ha ett utbud av utbildningar och insatser som matchar såväl medborgarnas behov som arbetslivets efterfrågan.

Lärcenter anordnar grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, Yrkesutbildningar på gymnasienivå, svenska för invandrare samt eftergymnasial utbildning på olika nivåer. Samarbete sker med andra kommuner och utbildningsanordnare, för att kunna erbjuda kompletterande utbildningar. I Falköping kan du också studera till Guldsmed, staden har en lång tradition inom guldsmedsbranschen. 

Ållebergsgymnasiet Sid 12.

Saker att göra i Falköping

Vacker natur och spännande besöksmål

Känn småstadens genuina charm, upptäck Falköpings små slingrande vägar, mysiga caféer med hembakt och restauranger med lokalproducerat, trevliga butiker, spektakulära boenden, platåbergen, vackra vandringsleder och spännande historia.

Hornborgasjön ligger i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap som är vackert att besöka året runt. Sjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och på våren bjuder naturens magi på många tusentals tranor som väljer att samlas här.

På våren arrangeras också Konstrundan Påsk och på hösten Konstnatten, två färgstarka och händelserika helger på Falbygden med öppna ateljéer och tillfälliga utställningsplatser, fika och god mat.

Upplev vår historia genom att vandra pilgrimsleden från Falköping till Varnhem, via Gudhems klosterruin, Ekornavallen och Hornborgasjön. Besök friluftsmuseet Ekehagens Forntidsby och lär dig mer om sten-, brons- och järnåldern. Kika in i backstugorna på Åsle tå där människor bodde på 1700- och 1800-talet. På Falbygden hittar du inte mindre än 2/3 av Sveriges alla kända gånggrifter (storstensgrav från stenåldern), varav en av dem är Sveriges största.

Det finns också många aktiviteter för familjen. Några tips är att kika på hästar, grisar och kaniner i djurparken eller spela discgolf på Mösseberg. Prova experiment och se på vetenskapliga shower på Dalénium Science center, utmana familjen i en femkamp eller spela fotbollsgolf på Wrågården.

Lokal mat och trevlig shopping

I Falköping finns flera mysiga gårdsbutiker där du kan botanisera bland vackra ting, spännande konst och lokala delikatesser. Under sommaren arrangeras Malta Johanna Marknad, en lokal matmarknad på Stora torget i Falköping varje lördag med allt från surdegsbröd till ekologiska grönsaker.

På Falbygdens Osteria hittar du ungefär 150 olika sorters ostar och andra delikatesser i butiken och en läcker ostbuffé i restaurangen. I centrum kantas gator och torg av små charmiga butiker, restauranger och caféer med personlig service.

Fritid

Falköping har också ett rikt föreningsliv med brett kultur- och sportutbud i hela kommunen. Några exempel är fotboll, brottning, motorsport, dans, tyngdlyftning, innebandy, tennis, ishockey och volleyboll. Här finns välkända lag och föreningar som FAIK skidor, Floby Volleybollklubb, Blue Riders, Falköpings Motorklubb och Art Dance. Här finns också Falköpings golfklubb, en 27-håls anläggning med anor från 1965. På både Falbygdens Flygklubb och på Ålleberg är segelflyget i fokus. För dig som gillar teater, musik och utställningar så har Falköping också ett stort utbud att välja bland.

I Mössebergs friluftsområde hittar du massor av aktiviteter och vacker natur. Här finns djurpark, lekplatser, discgolfbana, badsjö, MTB-arena, beachvolleybollplan, motionsanläggning med en mängd olika motionsspår, skidspår och skidbackar.

Falkoping Mosseberg Pankasjon Foto Tuana 210719 766.Webb.
Fotograf: Tuana

Kontakta oss

www.falkoping.se

(tel) 0515 - 88 50 00

Falköpings kommun
S:t Sigfridsgatan 9
521 81 Falköping


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner