T 8093.

Vi gör det vi älskar. Här i Tidaholm.

Tidaholm

Kontakta våra inflyttarguider

Tidaholm är en stad full av möjligheter och upptäckter. Här finns allt du behöver, oavsett om du söker äventyr, kultur eller bara en plats att kalla hem.

Tidaholm är kanske mest känt för sina raggare, fängelset Tidaholmsanstalten och artisten Eddie Meduza. Vi som bor här vet däremot att Tidaholm är betydligt mer än så. Det är en plats där vi välkomnar nyfikna blickar att upptäcka den levande stad som finns bortom avfartsskylten.

Välkommen till Tidaholm – en del av möjligheternas rike Skaraborg.

Kartbild över Tidaholm
Antal invånare

12 839

Orter

Tidaholm, Ekedalen, Madängsholm, Kungslena, Fröjered, Valstad

Grannkommuner

Falköping, Hjo, Skövde

Kvadratmeter pris (Villa/Småhus)

15 066 kr

Antal företag

1 711

Stora branscher

Automation, Tillverkningsindustri, Möbler, Kriminalvården

Arbetsgivare

Swedish Match, Nobia, Kriminalvården, Dometic, PV Systems, Anvatitech, Leax, Lennartssons Ingenjörsbyrå m.fl.

Populära besöksmål

Turbinhusön, Hökensås, Hökensås Sportfiske, Barnens hus, Vulcanön

Bo i Tidaholm

Går du i tankarna att flytta till Tidaholm?

Här finns både tomter, lägenheter, villor och gårdar till förmånliga priser. I Tidaholm kan du bo, arbeta och ha en aktiv fritid med närhet både till natur och en mängd upplevelser. Tidaholms kommun må vara en liten plats till ytan, men så mycket större än sina gränser och har mycket att erbjuda. I Tidaholm har du närhet till flera andra platser i och utanför Skaraborg. Tidaholm angränsar till Skövde, Falköping, Hjo och Mullsjö.

Då det finns bra bussförbindelser till de närliggande kommuner där man i sin tur kan man ta sig vidare med tåg. Strax väster om staden passerar Riksväg 26 som är kommuns viktigaste förbindelselänk till omvärlden. Tidaholm angränsar till Skövde, Falköping, Hjo och Mullsjö. 

Tidaholm2.
Avstånd till utvalda andra orter från Tidaholm

Tidaholms Historia

Tidaholms kommun har en lång tradition som industrikommun. Det var runt Vulcans Tändsticksfabrik och Tidaholms Bruk som staden växte fram i slutet av 1800-talet. Idag är det just våra gamla industribyggnader, som antingen bevarats eller fyllts med nytt innehåll, som skapar den där speciella atmosfären som finns i Tidaholm. Här finns verksamheter, sevärdheter och platser att upptäcka. Var och en med sin speciella historia.

Flytta till Tidaholm

I Tidaholms kommun drivs vi av att skapa utveckling, nya idéer och affärer. Kanske ligger vår framgång i vårt unika sätt att samarbeta och i den glädje vi får av att göra!

Tidaholm är en liten kommun med mycket att erbjuda. Det betyder att det finns jobb inom de flesta branscher och vi behöver alltid dig som vill fylla så väl fritid som arbete med stor "görglädje"! Hos oss kan du bo, arbeta och ha en aktiv fritid med närhet både till natur och en mängd upplevelser.

Kommunen står för en stor del av samhällsservicen i Tidaholm. Det är våra medarbetare som utbildar barnen i skolan, tar hand om samhällets äldsta och håller snyggt i våra lummiga parker.

T 5893.

T 7992.
T 19.
0B4A5628.

Jobba i Tidaholm

Tjänsteföretag och e-handel är branscher som är på frammarsch. Besöksnäringen är också en viktig del i Tidaholms näringsliv med små och stora aktörer. Näringslivet är varierat med stora, medelstora och mindre företag. Kriminalvården är en stor aktör och automationskluster och tillverkning av verkstadsprodukter och tändstickor är några exempel. 

Kommunen är Tidaholms största arbetsgivare. Nobia Tidaholm med varumärke som Marbodal, Swedish Match med tillverkning av tändstickor och Dometic Tidaholm Sweden med tillverkning av fönster till husbilar och husvagnar är de industrier med flest anställda på orten. Kriminalvården är en stor aktör och håller på och bygger ut sin verksamhet. Det finns också en rad specialiserade företag inom främst verkstadsindustrin och behovet av personer för industriarbeten är stort. Automationsklustret är stort i Tidaholm. Runt centralorten finns också många företag inom lant- och skogsbruk. En av de snabbast växande branscherna är tjänsteföretag och e-handel. Totalt har Tidaholms kommun cirka 1 500 företag.

DSC 6771.

Utbildning i Tidaholm

I Tidaholms kommun skapar vi social gemenskap, trygghet och en vilja och lust för barnen att lära sig nya saker. 

Förskolor

Tidaholms kommun har 14 förskolor på olika platser i kommunen. Kommunen erbjuder både kommunal och fristående förskola och tar emot barn i åldrarna 1 till 5 år. 

Grundskolor

I Tidaholms kommun har vi sex grundskolor. Fröjered-, Valstad-, Ekedalen-, Forsen- och Rosenbergsskolan som tar emot elever från förskoleklass till årskurs 6. Hellidsskolan tar emot elever från årskurs 7 till årskurs 9.

Gymnasium

I Tidaholms kommun har vi Rudbecksgymnasiet som erbjuder ett brett utbud av program och inriktningar för dig som vill bli riktigt duktig på ett yrke eller för dig som vill plugga vidare. Vi tror på kvalité, trivsel och utveckling för alla.

Rudbecksgymnasiet erbjuder 13 program där du har möjlighet att välja din väg mot framtiden. 

Rudbecksgymnasiet är en skola där du trivs. Rudbecksandan präglas av en stark gemenskap och närhet mellan lärare och elev och elever emellan. Skolåret kantas av roliga evenemang så som Årännet och volleyboll- och kubbturnering.

Se vad Rudbecksgymnasiet kan erbjuda dig, och vad våra elever tipsar om inför gymnasievalet. 

Utbildning för vuxna

Välkommen att studera som vuxen i Tidaholms kommun. Vill du läsa upp betyg eller utbilda dig inom ett nytt yrke? Vi erbjuder dig allt från enstaka kurser till gymnasiala yrkesutbildningar.

Tidaholms kommun erbjuder även kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare som passar dig som är ny i Sverige och som vill lära dig svenska. 

M 8064.

Saker att göra i Tidaholm

I Tidaholm drivs vi av skaparglädje och kreativitet med många evenemang året om. 

Faktum är att det arrangeras omkring 700 aktiviteter varje år, allt från Kulturnatten, motorlördag med cruising till cykeltävlingar och Kräftival.

Det är något speciellt med omgivningarna runt Tidaholm. Här i naturens egen nöjespark finns urskogar, platåbergslandskap, ängar, forssträckor, sjöar och tjärnar. Variationsrika miljöer för vandring, fiske, adrenalin och upptäckter. Tidaholms omgivningar inspirerar och ger energi och skaparlust. Vårt största besöksmål är Hökensås som är ett stycke bevarad vildmark med stora naturvärden, sjöar och djupa skogar. Ett himmelrike för den aktiva individen.

T 7536.

Kultur och fritid

Vackra ån Tidan porlar genom bygden och binder samman skön natur med charmig stadsmiljö. Vårt största besöksmål är Hökensås som är ett stycke bevarad vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. På Turbinhusön finns smedstugor och bruksbostäder som är inredda i sekelskiftesstil från slutet av 1700-talet. 

Tidaholm har ett rikt fritidsutbud och här kan du ägna dig åt tennis, golf, gymnastik, padel, bio, bowling, fotboll, ishockey, simning, ridning och mycket mer. 

På Hökensås hittar du också motorcross och First Camp Hökensås.  

First Camp Hökensås är en helårsöppen stugby och camping vid Hökensås naturvårdsområde. På anläggningen finns stora ytor för olika aktiviteter såsom minigolf och boule. Här finns en butik och restaurang och i anslutning till anläggningen finns vandringsleder samt skidspår vintertid.

T 7941.

Barn och familj

Vulcanen är ett besökscenter med Barnens hus, museum och turistbyrå. Här berättar vi historien om Tidaholms ursprung och utveckling. Vi guidar dig rätt i vår härliga bygd. Barnens hus erbjuder inspirerande lekfulla miljöer där barnens kreativitet får möjlighet att flamma upp. Vulcanen är både en mötesplats för Tidaholmare och den givna startpunkten vid ett besök.

Barnens hus erbjuder inspirerande lekfulla miljöer där barnens kreativitet får möjlighet att flamma upp. 

Bibliotek

Tidaholms stadsbibliotek inryms i en vacker byggnad från slutet av 1800-talet. Här finns bibliotek, samlingssal och släktforskarrum. Tidaholms stadsbibliotek inryms i ett kulturhus som byggdes år 1897 i nyrenässansstil. Huset är renoverat efter sin ursprungliga stil ett flertal gånger. Här finns kommunens huvudbibliotek, samlingssal, släktforskarrum med mera. Den stora, praktfulla samlingssalen som har återställts i originalskick är en sevärdhet i sig där tillfälliga utställningar och evenemang anordnas. Bibliotekshuset är en samlingspunkt för kulturlivet i Tidaholm som lever kvar sen 1800-talet. Vulcan var då en av världens största tändsticksfabriker och lät uppföra byggnaden för sina arbetare.

Sevärdheter i Tidaholm

Tidaholms museum har permanenta utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan. Kom och upplev våra permanenta utställningar på Tidaholms museum

Välkommen till Hellidens Slott. Här finns Hellidens folkhögskola som har utbildningar inom konst, konsthantverk och design. Grafikskolan nere på Vulcanön och Skövde konstskola är också delar av Helliden. Många av våra deltagare bor på skolans internat och varje vardag serverar vi en fantastisk lunch.

Evenemang

Kulturutbudet i Tidaholm är varierat och vi jobbar ständigt med utveckling. Vårt mål är att det ska finnas något för alla. Vi anordnar evenemang som Kräftivalen, matrally, bondens dag Tidaholm och cruising. 

Uteliv

I Tidaholm finns Festvåning Fyranhuset som under året ordnar festkvällar. Här hittar du också VinContoret med vin och andra drycker som kärnan i sin verksamhet. De erbjuder färdiga provningsevenemang och gourmetmiddagar och skräddarsyr även provningar efter just dina önskemål. Anrika folkets park är en mötesplats med evenemang för alla åldrar.

Mat och dryck

Tidaholm har ett litet men levande centrum med mat för de flesta. Här hittar du VinContoret, Granqvist Beverage House, JIVES, Gränden, Nohrbergs Bageri & Konditori, LaFamiglia, Festvåning Fyranhuset, stadshotellet, Turbinen och mer. 

T 6207.

Friluftsliv

Tidaholms Camping Maple Lake Adventure är den lilla campingen mitt i staden. Campingen ligger att stenkast från Tidaholmsstad och några meter från slingrande Tidan. Bo bekvämt i egen husvagn, husbil eller tält med möjlighet till el på 16 platser. Liten camping med stort hjärta som brinner för att du ska få en fin upplevelse. Kom som du är och bo i ett av våra romantiska Glampingtält. Här står en dubbelsäng, möbler och en kamin för mysiga brasor kalla kvällar. Häng utanför med tilltugg i solstolar och umgås med din resepartner. Det finns möjlighet att ställa in extra sovplats för barn. Hundar är välkomna att sova på egen medtagen hundbädd.

Hökensås

Tystnad, lugn och ro söks av många. Hökensås är ett paradis för fiskaren, naturälskaren och familjen. Hökensås Sportfiske har sedan 1957 bedrivit sportfisketurism i området. Här på urbergsryggen Hökensås, ca 45 km nordväst om Jönköping och 15 km söder om Tidaholm, finns stillheten. Området har stark prägel av inlandsisens lämningar där mäktiga sandlämningar har format området med åsbildningar och dödisgropar. Många sjöar är kristallklara källsjöar, men här finns även skogstjärnar med mörkare vatten. Korpen är en karaktärsfågel i området där även storlom och svarthakedopping häckar, men även pärluggla, tjäder och knipa trivs. Naturen påminner om nedre Norrlands tallskogsområden med sitt karga formspråk. Hökensås naturvårdsområde är en urbergsrygg upp till 300 meter hög och tio mil lång. Natursköna Hökensås med barrskog, fina vandringsleder och gott om bär och svamp lockar både svampplockare, bärplockare och motionärer. 
Mest känt är området bland fiskeintresserade. Med ett femtiotal sjöar och tjärnar, varav trettio är utmärkta fiskevatten, ses Hökensås som ett paradis för fiskare- såväl proffs som amatörer.

Hökensås är också välkänt för sitt rika djur- och fågelliv –ett stycke vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. Förutom fåglar kan du här stöta på bland annat älg, rådjur, lodjur, räv och hare.

Fiske

På Hökensås kan du ägna dig åt fiske, flugfiske, sportfiske och familjefiske. Hökensås Sportfiske erbjuder fiske framförallt efter regnbåge, öring och röding Hökensås är ett paradis för alla fiskare – såväl sportfiskare som amatörer. Då cirka 15 % av Hökensås areal är vattenspegel kan du säkert förstå varför. De flesta sjöar erbjuder fiske i alla dess former. Här kan du fiska från båt och flytring eller vada ut för bättre lycka. Hökensås Sportfiske har sedan 1957 bedrivit sportfisketurism i området och erbjuder fiske framförallt efter regnbåge, öring och röding. Vid First Camp Hökensås finns en välsorterad fiskeshop, där du kan köpa fiskekort och även en mängd fiskeprylar och tillbehör. Fisket bedrivs i huvudsak från land och vadning fungerar på de flesta platser. Det finns även bryggor vid några sjöar, varav två sjöar har handikappanpassade bryggor. Det finns även möjlighet att hyra båt i fem sjöar på området.

Golf

Strax utanför Tidaholm hittar du Hökensås golfklubb. Klubben bilades 1961 och har idag över 700 medlemmar.

Camping

First Camp Hökensås är en helårsöppen stugby och camping vid Hökensås naturvårdsområde. På anläggningen finns stora ytor för olika aktiviteter såsom minigolf och boule. Här finns en butik och restaurang och i anslutning till anläggningen finns vandringsleder samt skidspår vintertid.

 

0B4A5628 (1).

Vandra

Upplev det vackra landskapet på Hökensås med sin tallmo och böljande, mjuka åsar. Vandringsleden är 11,5 km lång och passar för hela familjen. Hökensås vandring hittar du inom Hökensås naturreservat. 

Vandringsleder

Det finns flera vandringsleder runt Kungslena. Stora delar av dem är lättgångna men några är lite mer krävande. Längs branten runt berget bör man vara lite försiktig. Lederna är uppmärkta i landskapet med vägvisning, stolpar och skyltar. Det finns karta att låna vid kyrkans parkering, i källarvåningen till församlingshemmet finns en öppen toalett. Lederna är uppmärkta med vit markering längs leden. Leden kallas också Pilgrimsleden Hjo-Kungslena. 

Kontakta oss

www.tidaholm.se

(tel) 0502-60 60 00

Tidaholms Kommun
Torgatan 26 A
522 83 Tidaholm


Undrar du mer? Kontakta våra inflyttarguider!

Kontakta oss
221021 LIS 040.

Kommunerna

I Skaraborg har vi 15 fantastiska kommuner