Tiny houses - här för att stanna

Hus I Natur Original (647328).

Skulle du kunna bo på 30 kvadrat? Eller 20? I vissa länder har tiny houses – små hus – varit en trend länge och nu blir den allt populärare även i Sverige. I Madängsholm, strax utanför Tidaholm, bygger Fabian Bräuer och hans medarbetare tiny houses till privatpersoner i hela norden.

Ett tiny house är precis vad det låter som: Ett litet hus. Genom att använda ytan effektivt får allt som vanligtvis finns i ett hus, plats på mycket liten yta. Det vanligaste är att det finns ett sovloft som utökar antalet användbara kvadratmeter något, men på bottenplan ska både kök, toalett, vardagsrum, matplats och allt annat husägaren tycker är viktigt få plats.

De flesta som köper ett tiny house längtar efter att leva ett enklare liv, ofta närmare naturen.

– De flesta som köper ett tiny house längtar efter att leva ett enklare liv, ofta närmare naturen. Om du bor på liten yta kan du inte ha mycket saker men du får desto mer frihet. Låga omkostnader och möjlighet att ta med dig huset om du vill flytta till en nya plats, men att ändå ha ett boende som passar just dig, det är en dröm för många, säger Fabian Bräuer.

Treesign, Tiny homes of Sweden, som Fabians företag heter, bygger unika tiny houses på beställning. Företaget bygger de flesta av sina hus på trailerunderreden, även om det är många kunder som har en tomt där huset ska stå. Inget hus är det andra likt, eftersom kundernas behov varierar. 

– Vi börjar alltid med att prata mycket med kunden. Vad är anledningarna till att man vill ha just ett tiny house? Hur vill man leva och vad är viktigt för just de här personerna? Vi pratar också om hur man ser på framtiden. Ett hus är en investering som ska stå sig länge. Behov kan förändras men vi försöker alltid ta med sådant som kunden själv ser i sin framtid i planen. Det kan vara att planera in utrymme för en ny partner eller barn, men också att se till att huset har ett högt andrahandsvärde genom att hitta lösningar som passar kunden men också kommer att gillas av andra, säger Fabian.

Förutom att ta hänsyn till husets framtid görs alla byggen med ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Företaget jobbar med hållbara, naturliga material och undviker onödiga kemikalier. Fabian är utbildad finsnickare och i hans personalstyrka finns en bred kunskap vilket gör att allt arbete med att bygga och installera tekniska lösningar finns inom företaget.

Treesign.

Att alla hus är olika är tydligt i lokalerna där byggena pågår. I ett av husen är mycket material återanvänt. Kunden har tagit med sig en dörr och andra inredningsdetaljer som ska inkorporeras i det färdiga bygget. Spröjsade fönster och gedigna material ger ett traditionellt intryck. Ute på gårdsplanen står ett annat hus, som snart är klart för leverans. Här finns tvättmaskin, inbyggd vinkyl och all belysning styrs med en app. I ena delen av huset finns ett separat arbetsrum som ska förses med höj- och sänkbart skrivbord. 

För Fabian och hans medarbetare är inget omöjligt. I hus de byggt finns allt från badkar och piano till ett professionellt kök. Det sistnämnda var till en kvinna som nu driver ett litet bageri i sitt tiny house Internationellt är tiny houses vanligare och mer populärt än i Sverige – än så länge. Det finns ett växande intresse för hustypen i hela norden. Trenden med tiny houses kommer från början från USA där finanskrisen fick många att satsa på tiny houses både av i sämre tider men också för att slippa ta dyra lån för att köpa hus. Fabian och hans partner byggde och bodde själva i ett tiny house i ett par år när de precis kommit till Tidaholm.

– Vi kände oss inte redo för att stadga oss, hitta fasta jobb och köpa hus, när vi hade pluggat färdigt. Vi kommer från Tyskland ville ut och resa, först inom Norden och sedan till södra Europa. Vår första anhalt blev Tidaholm och här tänkte vi stanna i tre veckor. Det var år 2007 och vi kom aldrig vidare, vi trivs så bra här! Säger Fabian.

Paret bodde i sitt tiny house i ett par år men renoverade sedan upp ett
ödehus i utkanten av Madängsholm. När en kompis frågade om han fick köpa deras tiny house lade de ut det på blocket för att få en uppfattning om vad det kunde vara värt. Intresset blev betydligt större än de räknat med och några av de som var intresserade undrade om de istället kunde få köpa ett nybyggt hus av Fabian. Det blev starten för Treesign, Tiny homes of Sweden.

Till skillnad från många andra småhustillverkare sker all produktion i Sverige. Fabriken är vackert belägen i ett gammalt spinneri som är en del i en större industrimiljö i Madängsholm utanför Tidaholm. Alldeles intill rinner Tidan och en av företagets grannar är ett småskaligt vattenkraftverk som försörjer Fabians företag och andra grannar med lokalproducerad  energi.

Vem?

Fabian Bräuer

Vad?

Flyttade från Tyskland till Tidaholm och bygger numera Tiny Houses till kunder i hela Norden

Var?

Tidaholm

Efterfrågan på Tinyhouses har vuxit och Treesign har nu betydligt fler förfrågningar än de hinner med. Men förutom dem som vill köpa färdiga hus ökar också antalet som vill bygga själva. Företaget erbjuder konsultation för den som själv vill skapa sitt  drömboende och säljer också underreden som lämpar sig för husbyggen. Kostnaden för ett tiny house från Treesign brukar hamna på mellan sexhundratusen och en miljon. Företaget bygger mellan fem och sex hus per år. Att få fler förfrågningar än man hinner tacka ja till, ser Fabian som ett tecken på att tiny houses är här för att stanna.

– När jag och min fru flyttade till ett tiny house så trodde vi båda att det skulle kännas svårt att inte kunna ha många saker. Men när vi bodde där så insåg vi att det fanns plats för allt vi behövde samtidigt som det gav oss frihet, och frihet är mycket viktigare än saker, avslutar Fabian.

Läs mer på företagets webbsida: Treesign