I Skaraborg finns ett rikt föreningsliv, kultur i alla dess former och mycket mer.

LIS 221116 014.

Fritid

I Skaraborg finns ett rikt föreningsliv, kultur i alla dess former och mycket mer.

Fritid i Skaraborg

Du har nu kanske bestämt dig för Skaraborg och till och med hittat ett jobb eller hus? Men vad skall du då göra med all tid du nu förhoppningsvis får över? I Skaraborg finns såklart en stor variation av aktiviteter eftersom vi har tid att göra det vi gillar.

Nyfiken på Skaraborg? Här hittar du vår evenemangskalender.

Evenemangskalender
Strandrothsfotografi Varakonserthus Exteriört 16 (1).

Friluftsliv

I Skaraborg finns Sveriges första Unesco Geopark - våra platåberg. Dessa långa höjder ramar in vårt landskap och kännetecknar Skaraborgs unika natur. Här är det aldrig långt till naturen och du hittar både korta promenadvägar och längre vandringsleder runt om i Skaraborg. Föredrar du att cykla så finns det även många fina cykelleder i området. Du hittar också ett Biosfärområde här! 

Eftersom Skaraborg ligger mitt mellan Sveriges största sjöar präglas landskapet också mycket av vatten. I hela Skaraborg finns det också gott om små sjöar och vattendrag. Detta gör att det finns gott om aktiviteter som har med vatten att göra. Drömmer du om en segelbåt eller långa turer i kajak så har du kommit rätt! I Skaraborg finns också det välkända och ofta fotograferade Djäknesundet där vattnet är smaragdfärgat. Skaraborg är också välkänt bland sportfiskare eftersom det finns många möjligheter att fiska både i stilla och forsande vatten, till vattnen runt Tidaholm kommer fiskare från hela Europa.

Skaraborg ligger mellan Vänern och Vättern som knyts ihop av Göta Kanal som går från Karlsborg, genom Töreboda hela vägen till Sjötorp utanför Mariestad. Det gör Skaraborg till en utmärkt plats för dig som älskar vattnet.

221021 LIS 036.

Idrott & Träning

Förenings- och idrottslivet i Skaraborg är väldigt starkt och har en lång tradition. Du kan utöva nästan vilken sport som helst i vår region och dessutom finns det lag på toppnivå i en hel del sporter.

Här finns allt från cricket och enduro till konståkning och handboll. Det finns utbredd tradition av ungdomsidrott och stora turneringar och tävlingar som Skadevi Cup i handboll och fotboll och GIF-cupen i fotboll. Skaraborg har också lyckats presentera på hög nivå inom flera sporter både på dam- och herrsidan där de som kanske utmärkt sig mest är Bandyns Villa Lidköping där både damer och herrar vunnit SM-Guld. Handbollen är också stark i Skaraborg som har elitlag både i Skövde (IFK Skövde och Skövde HF) och Skara (Skara HF). I volleyboll har Floby VK från Falköping länge varit starka och det finns både volleybollhall och beachvolleyhall i där. Även i andra idrotter finns lag som vunnit SM-Guld, bland annat i Softball (Skövde Saints). 

Även inom mer individuellt inriktade idrotter är utbudet stort. Det finns motorsport (Kinnekulle, Tibro MK, Örnarna Speedway m.fl.), cykling både på landsväg och mountainbike, friidrott och tennis. Det finns också många dansföreningar, hästklubbar, skytteföreningar och skidåkning på längden och utför för den som är intresserad. Vill du istället ägna dig åt fallskärmshoppning så finns det med!

Om du söker en idrott eller klubb kan du kontakta din kommun eller höra av dig till oss.

Det stora utbudet av föreningar och idrott betyder att det för den som kanske varken tillhör eliten eller räknas som en ungdom kan hitta ett sammanhang genom idrotten genom att kanske spela fotboll i de lägre serierna, cykling och löpning på platåbergen eller kanske golf? Töreboda GK:s hål 10 räknas som ett av landets vackraste. Behöver vi ens nämna att det finns gym och padelhallar..?

LIS 221116 023.
LIS 221116 007.
LIS 221116 063.
230420 LIS 066.

Kultur

Tycker du att en riktigt bra konsert hör till livets nödvändigheter? I Skaraborg har vi en lång tradition av att locka till oss de stora stjärnorna för både riktigt stora evenemang och intima upplevelser. Vara konserthus och Skövde kulturhus har alltid imponerande utbud av artister och föreställningar att erbjuda men också Skaraborgs mindre orter bjuder in till många upplevelser. På de flesta orter finns den lokala biografen kvar och det finns flera folkparker och andra offentliga festlokaler som arrangerar både stort och smått. Uppskattar du konst arrangeras årligen flera stora konstrundor i området och det finns en uppsjö av kulturföreningar att engagera sig i.

Kulturarv och historia

Här i Skaraborg har människor levt och verkat i många tusen år. Den bördiga jorden, sjöarna och skogarna gav redan på forntiden goda förutsättningar för ett gott liv. Genom historien har avgörande händelser och betydelsefulla människor som levt här lämnat spår in i vår tid. Det är inte så konstigt att det i Skaraborg finns så många museer och historiska platser som lockar besökare år efter år.

Här finns mängder av kulturhistoriska platser som kyrkor, ruiner, fornlämningar, slott och gårdar att utforska. Passa till exempel på att besöka Ekornavallen, Kata-gård i Varnhem, Gudhems klosterruin, och gånggriftorna i Luttra och Karleby. Är du nyfiken på människorna som levde här innan oss? Då är våra museer en given plats att börja på!

LIS 221116 060.

Restauranger & Caféer

Har du smakat på en hälta hälta? Prova att beställa det nästa gång du tar en snabb lunch och du kommer att serveras en korv med både mos och pommes. I Skaraborg finns matupplevelser både för den som uppskattar genuin husmanskost och för dig som gillar att prova nya, utmanande smakkombinationer. Runt om i Skaraborg finns härligt unika restauranger som Vedens Lustgård, Sill & dynamit, Vincontoret, Den Lilla Krogen, Mandy’s och Bjertorp. Och är du i Vara är en gräddbakelse på café Nordpolen ett måste! Visste du förresten att Falbygdens ost är en av Sveriges mest älskade ostproducenter? 
I Skaraborg kommer du att hitta din nya favoritrestaurang, caféet som är höjdpunkten på utflykten och gårdsbutiken du längtar tillbaka till - låt dig väl smaka! 

LIS 221116 049.

För familjen

På sommaren är en (eller flera!) utflykter till Skara Sommarland ett måste. Men det är inte bara på sommaren som Skaraborg är fyllt av aktiviteter för de yngre. Badhus finns i de flesta kommuner och Arenabadet i Skövde är ett prisbelönt äventyrsbad. I Skara finns bokäventyret som uppmuntrar till läslust och i Tidaholm bjuder Barnens hus in till lek för alla åldrar. För den vetenskapsintresserade kommer Balthazar och Dahlénium att bli solklara favoriter. Givetvis finns också kommersiella lek- och hoppland. Tack vare Skaraborgs fantastiska natur finns såklart mycket att upptäcka utomhus. Här finns bland annat två Naturm som inspirerar till egna upptäckter bland djur och natur. För er som vill uppleva historia så är Ekehagens forntidsby ett givet utflyktsmål. Den som vill kombinera familjeutflykten med lite motion kanske en tur på dressin i Gullspång kan vara intressant?

Evenemang

I Skaraborg händer det saker året om men såklart finns det också tillfällen vi satsar lite extra på större evenemang. Riddarveckan i Hova är en vecka som, precis som namnet antyder, är full av tornerspel och medeltidsmarknader. Matfestivalen i Skövde bjuder på matupplevelser från världens (och så klart Skaraborgs) alla hörn. Varje sommar äger en av Sveriges största travtävlingar rum; Stochampionatet på Axevalla. Under U6 veckan samlas nordens unga cyklisttalanger för att tävla i Tidaholm. Missa inte heller Nossebro Marknad som arrangera varje sommar och lockar tusentals besökare. Är du motorintresserad rekommenderar vi också Södra Lundby Traktors race!

Ta hjälp av våra inflyttarguider!

Att flytta till en ny plats kan kännas som ett stort beslut. Våra inflyttarguider svarar på dina frågor och ger tips och råd.