Unesco Biosfärområde: Vänerskärgården med Kinnekulle

Biosfarleden 6078.
Foto: Åsa Hellman

Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle

I Skaraborg finns ett av världens modellområden för ekologisk, social och ekonomisk hållbar utveckling. 

Biosfärområden är platser där man kan testa olika metoder för hållbar utveckling.  Insatserna ska gynna naturvård, samhällsutveckling, utbildning och forskning. Det är FN:s organ Unesco som utnämner biosfärområden. Varje biosfärområde formas utifrån de lokala förutsättningarna och man jobbar lokalt i biosfärområdena för att ställa om till ett hållbart liv på jorden. Du finner Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle utmed Vänerns sydostkust. Utnämningen gavs tack vare områdets rika natur- och kulturarvsvärden och tack vare ett lokalt och brett engagemang för hållbar utveckling.

Ett biosfärområde ska verka utifrån tre huvudsyften:

  • Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap.
  • Utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt.
  • Stödja med kunskap genom utbildning och forskning.

Lidköpings- Götene och Mariestads kommuner ansökte tillsammans om att bli ett Biosförområde, och utnämningen gavs av Unesco i Paris år 2010. Arbetet organiseras genom en förening som arbetar tillsammans med en rad aktörer i biosfärområdet och i Skaraborg - inte minst med Högskolan i Skövde. Föreningens arbete utförs i linje med Agenda 2030, med syftena att bidra till stärkta ekosystem, att alla ska kunna leva hållbara liv samt att bidra till ett hållbart näringsliv.

Vill du uppleva Biosfärområdet? Ta med familj, vänner och kollegor till en vandring utmed Biosfärleden som sträcker sig genom biosfärområdet, med nio delsträckor att välja bland hela vägen mellan Mariestad och Läckö slott. Ett tips är att kombinera Biosfärleden med Kinnekullebanan som år 2018 utsågs till Sveriges vackraste tågsträcka.

Den glittrande skärgården känns alltid nära med dess glittrande vyer och fina bad. Andra populära aktiviteter – som kan behöva förbokas – är att paddla kajak, stand up paddle boards eller att segla ut i skärgården. I västra delen av Biosfärområdet finns Hindens rev och Läckö slott med dess naturum. Inne i Lidköping finns Rådhuset med en trevlig stadskärna präglat av fik och ett gott utbud av butiker. Vänermuseet är väl värt sitt besök.

Uppifrån platåberget Kinnekulle, som är centralt beläget i biosfärområdet, har du en fantastisk utsikt över Sveriges historiska vagga med dess fornlämningar, kulturlandskap och gamla kyrkor. Mariestad har en genuin gammal stadskärna med kullerstensgator och den majestätiska domkyrkan. Vid södra infarten till Mariestad finns den världsunika och uppmärksammade Electri Village-satsningen att se; en vätgastankstation med solcellspark för dig som är intresserad av omställningen till fossilfritt. 

Biosfarleden 6093.
Foto: Åsa Hellman

Kommer du sjövägen så finner du gästhamnen mitt inne i Mariestad, med små bodar och närhet till butiker, Vadsbo museum och naturreservat. Glöm inte att smaka på den lokalt producerade glassen. I närheten finns också Torsö som är Vänerns största ö där du kan bada i kristallklart vatten.  Vänerns skärgård har mycket att bjuda på. Inlandshavet är enormt och du kan snabbt nå platser där blått möter blått i horisonten. Missa inte att också blicka uppåt för att få en glimt av havsörnen.

Här kan du läsa mer om Biosfärområdets arbete: www.vanerkulle.org 

Upptäck Biosfärleden med dess delsträckor: www.biosfarleden.se

Kontakt: info@vanerkulle.se