Storsatsning på ny skola i Essunga

X1000w IMG 2536 (1).

Trots tuffare ekonomiska tider för landets kommuner så storsatsas det i Essunga kommun. I det lilla samhället Jonslund i närheten av E20 pågår nämligen bygget av en helt ny skola.

Satsningen är en investering i 100 miljonerklassen. För Essunga, som är en av landets minsta kommuner, är det här en historisk satsning. Och det faktum att den inte sker i kommunens största ort Nossebro utan i samhället Jonslund glädjer invånarna i den lilla orten. 

 Det här är jättehäftigt. Det här handlar om våra barn och unga och deras skolgång. Det är en signal till omvärlden att det råder framtidstro här i Essunga kommun; det händer mycket bra grejer här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.  

 Andra småkommuner håller på att somna, men här är det precis tvärt om! Närheten till E20, Dahrén Sweden AB, det vackert lantliga läget och den nya skolan är en del av de komponenter som tillsammans bidrar till en mycket attraktiv boendeort som vi hoppas kan locka inte minst många nya barnfamiljer, berättar kommundirektör Cecilia Trolin. 

Det här handlar om våra barn och unga och deras skolgång.

X1000w IMG 2502 (1).

Det förberedande arbetet inför byggstart sker nu i vår och målet är att elever och skolpersonal ska kunna flytta in under slutet av 2025/början av 2026. 

Det är en 3 000 kvm stor skola som ska byggas samt 800 kvm gymnastiksal. På taket av skolan ska solceller monteras och även bergvärme ska bidra till uppvärmningen. Den nya skolan ska byggas i två plan och ha plats för 175 skolelever samt 60 förskolebarn. Förskolan kommer att ha tre avdelningar på bottenvåningen. Skulle skolan i framtiden komma att växa väldigt mycket så finns även utrymme för en ny, separat förskolebyggnad. 

X1000w JONSLUND EXTERIOR FALU (1).

Barnen har fått komma med egna förslag

- Många undrar hur den nya skolan kommer att se ut. Barnen har själva fått lämna in förslag, och önskemålen gällande skolgården är en viktig del i processen med att ta fram ritningar för utemiljöerna, berättar Ann Dahlberg. 

Bakgrunden till nybygget är att den ursprungliga skolbyggnaden i Jonslund, som är byggd 1963, har ett stort underhålls-och renoveringsbehov. Dessutom så innebär en växande skara barn att det behövs mer utrymme. Den budgeterade kostnaden för den nya skolan är 100 miljoner kronor, vilket är några miljoner mer än vad en totalrenovering av de nuvarande lokalerna skulle ha kostat. 

- Skolan kommer att uppföras med raster på byggnaden som ger skuggor och sätter den visuella profilen. Det märks att arkitekten lagt energi på att få till utseendet. Det är en vacker skola med mycket liv i och en 3D-känsla, säger Jon Tjärnström som är projektchef på Skanska, det företag som kommer att bygga skolan. 

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev!