Sofie utvecklar beredskapslivsmedel i Grästorp

Sofie Och Linser.
Vem?

Sofie Skalstad, Landsbygds- och näringslivutvecklare på Grästorps kommun

Vad?

Projektledare för ROLIS - Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan

Var?

Grästorp

I Skaraborg har de gröna näringarna en given plats i utvecklingen av samhället och det finns en utvecklad samverkan mellan offentliga aktörer och företag. Det lockade Sofie Skalstad som nu driver ett projekt för att ta fram framtidens beredskapslivsmedel.

När Sofie Skalstad gick på Lantbruksuniversitetet Ultuna i Uppsala hade hon egentligen tänkt flytta tillbaka till Jokkmokk efter studierna. Men efter att ha studerat till Landsbygdsutvecklingsagronom och fått upp ögonen för alla gröna näringar i Sverige blev det Skaraborg som lockade.

- Jag är född i Skaraborg men hade bott i Norrbotten i 10 år innan jag kom till Uppsala för att studera. Programmet jag gick kombinerade naturvetenskap med samhällsvetenskap och hade stort fokus på rollen som projektledare. När jag började förstå hur mycket gröna näringar det finns i Skaraborg och att de gröna näringarna får ta stor plats i det regionala utvecklingsarbetet här blev valet att flytta hit enkelt, säger Sofie.

Idag jobbar Sofie som Landsbygds- och näringslivutvecklare på Grästorps kommun. Arbetet beskriver hon som mycket varierande och en dag kan innehålla allt från att arrangera en näringslivsmässa för ortens ungdomar till att besöka en bygdegård för att diskutera hur lokalerna kan utnyttjas av fler. Att driva projekt med fokus på gröna näringar är dock det Sofie gör allra helst.

NSG Näringslivet I Grästorp Möte 7 (1).
Sofie och kollegor vid ett möte

Barnen blir smakpanel

Sofies största projekt just nu går ut på att skapa cirkulära, lokala flöden för att producera ett helt nytt beredskapslivsmedel. Målet är att hitta, testa och producera ett livsmedel som går att förvara länge, för att kunna användas om samhället inte skulle fungera som vanligt. Med i projektet är också områdets skolmatsalar.

Om något händer, till exempel att transporter av livsmedel inte fungerar som vi är vana vid, ska detta livsmedel finnas i källaren på skolorna och kunna användas för att mätta barnens magar. För att säkerställa att maten vi tar fram inte bara är hållbar utan också god, kommer skolbarn här omkring att vara smakpanel när det är dags att testa!

Projektet är ett av flera projekt som utgår ifrån lokal livsmedelsproduktion och går att genomföra tack vare de många företag inom gröna näringar som finns i Skaraborg. Men det är inte bara företagen som behöver finnas för att projekten ska lyckas.

- Hade vi inte haft väl utvecklade samarbeten mellan kommunerna och en vilja att göra saker tillsammans hade vi aldrig kunnat hoppas på att få ihop den här typen av projekt på två år, vilket är målsättningen nu. Samverkan här är helt avgörande och något jag tror är unikt för Skaraborg. Att det finns naturliga, upparbetade och välanvända kontaktvägar mellan kommunerna skapar fantastiska förutsättningar för utveckling! säger Sofie.

”Närheten är det bästa med Skaraborg”

När Sofie och hennes man flyttade till Skaraborg var det aldrig någon tvekan – det var utanför tätorten, på landet, de ville bo. Efter att ha hyrt en gård har nu paret och deras 1,5 åring landat i en hästhage.

Sofie Och Linser.
Foto Mikael Lundgren3.
Forshalls Naturpark Mamma Och Barn Kikar I Picknickkorg.

När jag var liten var jag ofta och matade gotlandsrussen som betade i hagen, som då låg där vi nu bor. För 15 år sedan styckades hagen av och det byggdes ett hus här. Det huset köpte vi här om året. På sikt är det möjligt att vi vill ha något mer likt en gård för att kunna ha djur, men just nu passar det oss perfekt att kunna bo modernt men mitt i naturen.

När Sofie inte jobbar är det naturen och framför allt skogen som lockar. Hon och familjen packar ofta ryggsäcken full med fika och gå ut i skogen utanför huset för att plocka svamp, bär eller bara vara. Vill familjen göra en längre utflykt blir det gärna till Kinnekulle, för att vandra eller stanna till på olika gårdsbutiker, eller en fika på café Nordpolen i grannkommunen Vara.

Att Sofie har hittat hem i Skaraborg råder det ingen tvekan om. Närheten till naturen och lugnet passar henne och familjens livsstil, samtidigt kan hon jobba med frågor hon brinner för.

- Jag vill vara med i utvecklingen av gröna näringar. Runt Grästorp finns det många gröna kluster och ett fokus på robusta och lokala livsmedelskedjor som jag tycker är intressant; grödor både växer och förädlas här samtidigt som det finns satsningar på lokalproducerad energi och cirkulära system. Det är helt enkelt mycket spännande på gång i Skaraborg!

Forshalls Naturpark Litet Barn Går I Naturen (1).
Barn och vuxen på en spång i ett naturområde