Inredningsarkitekten Kristofer skapade sitt drömjobb på Sibab i Hjo

230613 LIS 025.
Vem?

Kristofer Jonsson

Vad?

Inredningsarkitekt som hittade sitt drömjobb på Sibab

Var?

Blikstorp, Hjo kommun

Går det att jobba som inredningsarkitekt på landsbygden i Skaraborg? Såklart. Göteborgaren Kristofer Jonsson har hittat hem i Hjo och fått drömjobbet på Sibab interiör. Nära till jobbet, människorna och Skaraborgs breda utbud. 

Efter 17 år på en stor arkitektbyrå i Göteborg startade Kristofer Jonsson eget företag med inriktning på hållbar interiör. Men han insåg snabbt att han saknade kollegor att dela vardagen med. Så när styrelseordföranden för ett finsnickeri i Blikstorp utanför Hjo hörde av sig och frågade om han ville ha en plats i styrelsen tackade han genast ja. Inte minst för att han tillbringat sin barndoms somrar hos kusinerna på en gård i grannbyn Fridene.

Efter tre år i styrelsen för Sibab Interior formades en idé om ett showroom i Blikstorp. En plats där företaget skulle kunna experimentera med nya material och lösningar, och där andra entreprenörer skulle kunna inspireras till mer hållbara val. Kristofer började utforma ramarna för projektet.

-    När jag hade gjort en rollbeskrivning för den som skulle driva projektet så insåg jag att jag hade skapat mitt eget drömjobb. 

Kristofer och frun Marika sålde radhuset i Alingsås och flyttade till Skaraborg. Efter några månader i Skövde gick flyttlasset till en nybyggd villa på området Knäpplan i Hjo.

-    Jag fyller 50 i september, men känslan är att jag är 22 år och nyss har flyttat hemifrån – allt känns nytt och spännande. 

Jag fyller 50 i september, men känslan är att jag är 22 år och nyss har flyttat hemifrån – allt känns nytt och spännande.

Långa löprundor och vackra Vättern

Vardagen i Skaraborg och Hjo är enkel. Inga stora avstånd, men ett stort utbud. Kristofer och Marika rullar gärna ner till Strandpromenaden för ett dopp, med en picknickkorg eller middagssalladen i cykelkorgen.

-    Vättern har en otroligt härlig påverkan på oss här varje dag.

På Slåttervägen är villorna nybyggda och dörrarna står öppna för spontana besök av grannarna.

-    Det finns en väldigt positiv atmosfär bland människorna i Hjo. Var du än går in och var du än är så möts du av ett leende och en social öppenhet.

Som hängiven löpfantast frågade sig Kristofer var han skulle springa sina långa rundor. Nu har han hittat många olika vägar. En favorit är söderut längst Strandpromenaden och vidare längs Vättern på grusvägarna mot Almnäs. 

230613 LIS 032.

Vättern har en otroligt härlig påverkan på oss här varje dag

Och hur blev det med drömjobbet?

Jodå! Att som arkitekt sitta vägg i vägg med snickeriet där produkterna tillverkas är guld värt, konstaterar Kristofer.

- Tidigare har min inblandning i projekten ofta tagit slut efter att inredningsunderlaget skickats ut till upphandling hos leverantörer och snickerier. Det har ibland känts frustrerande att inte följa projektet hela vägen och i vissa fall även se inredningen bytas ut till något som inte håller den kvalitet som kunden faktiskt beställde. Nu har jag möjlighet att ta ansvar hela vägen.

Att Sibab har en anställd arkitekt skapar också möjligheter att redan på idéstadiet hjälpa kunden att välja bättre material kopplade till miljö, hållbarhet och ekonomi.

- Som privatperson köper jag kanske sex stolar till mitt kök, men som inredningsarkitekt kan jag påverka produktionen av 2 500 stolar. Det jag föreslår har stor påverkan på vårt klimat – då måste jag veta vad jag gör för att kunna sova gott på natten. 

IMG 0146.
Sibabs 360 Showroom