Ellen skapar sin dröm utanför Hjo

230822 LF 06.

En kvällskurs för drygt 15 år sedan väckte Ellens kärlek för keramik. Idag driver hon företaget Lervis från sitt röda torp utanför Hjo. Här drejar hon själv, håller kurser i keramik och lever sin dröm.

Ellen Lannemyr är uppvuxen i Tibro men bodde i en lägenhet i Malmö tillsammans med sin man när båda insåg att de inte trivdes i stan. De längtade till landet, naturen och friheten de kände i sin sommarstuga. Därför gick flyttlasset från storstadens trängsel till stillheten i det röda torpet utanför Hjo i Skaraborg. 

Men paret gjorde mer än att njuta av lugnet på landet. Torpet renoverades och ett stort garage byggdes. Det gav Ellen möjlighet att utveckla ett intresse som funnits med henne länge.

- 2007 hade jag gått en kvällskurs i keramik. Leran fångade verkligen mitt intresse, vilket material! Man kan skapa med det på så många olika sätt och det finns inga gränser för olika former, funktioner och uttryck. Redan då kände jag att detta är något jag vill hålla på med mer och jag bar med mig den drömmen i mitt hjärta, säger Ellen. 

Leran fångade verkligen mitt intresse, vilket material! Man kan skapa med det på så många olika sätt och det finns inga gränser för olika former, funktioner och uttryck.

Lervis � Drejkurs � Bild13.
DSC 3794.
DSC 4159.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Samlingsplats för kreativa

Idag driver Ellen företaget Lervis där hon både håller kurser i keramik och säljer lera via e-handel. I det stora garaget på tomten finns nu en stor keramikverkstad med åtta drejskivor och en butiksdel med handgjord keramik. Drömmen har vuxit från att odla ett eget intresse till en mötesplats för likasinnade och ett blomstrande företag. 

- Det är en samlingsplats där man kan möta nya människor, lära sig forma leran och samarbeta med drejskivan, en plats för inspiration och kreativitet. Här anordnas nu kurser och kreativa event. Jag tycker det är viktigt att dela med mig och hjälpa andra om de vill fortsätta med keramiken, därför finns möjligheten att hyra in sig i verkstaden på vardagarna eller hyra en drejskiva, berättar Ellen.

230822 LF 13.

Förutom keramikverkstaden och försäljningen av lera finns ett sommaröppet gästhus att hyra på Ellens gård. Här finns också en vedbastu och under vintern är det många som kommer för att bada i isvak och värma sig i bastun. Ellens man, Petrus, driver också ett företag inom byggbranschen. Vad som kommer att hända näst för paret får framtiden avgöra.

- Vi kommer att ha ställplatser för husbilar till sommaren och vi har planer på att bygga om vårt gästhus någon gång. Samtidigt vill vi ju hinna med att leva också! Just nu är vi väldigt nöjda med det vi har skapat och vill njuta av det, säger Ellen.

Förutom att driva företaget Lervis arbetar Ellen som affärsutvecklare och pendlar till grannkommunen Jönköping ett par dagar i veckan. 

- Jag upplever Skaraborg som en plats där det händer mycket och personerna här är kreativa, öppna och välkomnande! 

Ellens tips för dig som funderar på att följa en dröm

Våga testa! Förbered dig på att det kommer att krävas mycket jobb men våga prova. Börja i liten skala och testa dig fram för att hitta det som passar just dig.

 

Samarbeta med andra! Det finns säkert massor av personer som gärna delar med sig av sin erfarenhet till dig eller miljöer där du kan få tillgång till dyr utrustning utan att behöva köpa allt själv.

 

Läs mer på lervis.se eller följ Ellen på instagram.

DSC6111.
DSC 3599.
DSC 3721.