Alexandra och Rolf bakar holländska minipannkakor i Hjo hamn

Karlsholme 05062024.

Under en resa genom Skandinavien kom Alexandra och Rolf från Nederländerna fram till att de var redo för en stor förändring. De ville ha ett lugnare liv med mindre stress och mer natur. Nu har de flyttat till Moholm i Töreboda kommun och vid midsommar slår de upp sin retro fikavagn i Hjo hamn. 

Poffertjes är små bulliga bakverk som smakar lite som en blandning av plättar och bröd – fast mycket godare. Bakverket är vanligt i Nederländerna där det äts vid festliga tillfällen, som på festivaler, marknader och tivolin. Nu vill Alexandra och Rolf göra sitt favoritbakverk till en del av den svenska fikakulturen. 

- Jag tror inte svenskar förstår hur speciell fikakulturen här är. Att ta en paus och samlas tillsammans samtidigt som man dricker eller äter något, det är jättefint! I Nederländerna har vi inget likande, på arbetsplatserna tar man sin kaffe framför datorn. Vi ser bara en sak som saknas med den svenska fikan – poffertjes! säger Alexandra.

Jag tror inte svenskar förstår hur speciell fikakulturen här är. Att ta en paus och samlas tillsammans samtidigt som man dricker eller äter något, det är jättefint!

Under sommaren kommer det gå att besöka parts fikavagn i hamnen i Hjo. I hamnen finns både simbassäng, matserveringar och en vacker stadspark som stoltserar med både minigolf och tennisbana. Nu kompletteras utbudet med holländskt fika.

Utöver poffertjes, som du kan få med olika tillbehör, finns också andra holländska godsaker till försäljning i vagnen. Och självklart serveras kaffe och annan dryck.

Portie XL Kleiner Formaat.
IMG 20240502 104422.
Rolf Bakken.

Går du i flyttankar?

Funderar du på att flytta? Vi hjälper dig med tips om jobb, boende, utbildning och fritid i Skaraborg. Våra inflyttarguider hjälper gärna till med att svara på alla dina frågor och funderingar – från tips på arbetsgivare som matchar din kompetens till praktiska frågor om kön till förskolan. Välkommen att kontakta oss gällande stort som smått!  

Tystnaden - en ny upplevelse

Hur kommer det sig då att ett par från Nederländerna väljer att öppna en fikavagn i Skaraborg? För Alexandra och Rolf började allt år 2021 när paret sålde sitt hus och gav sig ut på en lång resa genom Skandinavien. I Sverige fick de för första gången uppleva tystnaden och de insåg båda att de var redo för en ny fas i livet. I ett litet trähus med stor trädgård och naturen som närmaste granne.

I Holland bor det 18 miljoner människor, på en yta som inte ens är dubbelt så stor som Västra Götaland. Det paret såg framför sig nu var något helt annat.

- Sverige har så mycket natur och så mycket plats! I Holland är det mycket stress eftersom det är så mycket människor överallt. För första gången i våra liv har vi fått uppleva tystnad. Vi känner oss så lyckliga som får vara med om det här, vi är båda över femtio men känner oss som barn på nytt. säger Rolf.

I Holland är det mycket stress eftersom det är så mycket människor överallt. För första gången i våra liv har vi fått uppleva tystnad.

2022 köpte paret det lilla huset de drömt om. Och sedan maj 2024 bor de på heltid utanför Moholm, i Töreboda kommun.

Men paret har inte bara nytt land – de har också helt lagt om sina yrkeskarriärer. I Nederländerna har Alexandra arbetat som konsult åt myndigheter och kommuner och Rolf har varit egenföretagare som designer. Att arbeta med att baka är helt nytt för dem båda, även om de är erfarna entreprenörer.

- Vi måste inte jobba så mycket som vi gjort tidigare och nu vill vi göra något vi tycker är roligt, säger Alexandra

- Jag känner mig redan som en entusiastisk pannkaksbagare. Jag vill sprida glädje omkring mig! säger Rolf. 

Sugen på att prova poffertjes? All information du behöver om fikavagnen finns på Facebook och Instagram