Från Ukrainas storstäder till Hjo i Skaraborg

230613 LIS 065.
Vilka?

Tetiana Terzi och Liliia Semenova

Vad?

Om att fly från storstadsliv i Ukraina och hamna i Skaraborg. 

Var?

Hjo

Många väljer att flytta till Skaraborg. Men berättelsen om Tetiana och Liliias liv i Hjo börjar inte med deras eget val – utan med Rysslands invasion av Ukraina. Efter invasionen i februari 2022 byttes kvinnornas storstadsliv i Odessa och Kiev abrupt ut mot en vardag i Skaraborg.

Numera lämnar Tetiana sin 10-åriga son på Hammarnskolan varje morgon, där han nyligen har börjat femte klass. Därefter promenerar hon till SFI (Svenska för invandrare) och efter skolan brukar hon ta en promenad vid Vättern eller i skogen i närheten av hemmet. Det hade kunnat vara ett vanligt liv. Men innan Rysslands invasion av Ukraina såg Tetianas liv helt annorlunda ut. I storstaden Odessa jobbade hon som apotekare och hade sin mamma, sin man och sina kompisar i närheten.

- Alla stannade kvar i Ukraina förutom jag och min son. Min syster och hennes man hade bott i Sverige i sex år när kriget började, så målet var att komma till dem i Hjo. 

Det första året bodde Tetiana och sonen hos hennes syster i närheten av Korsberga utanför Hjo, eller ”i skogen”, som Tetiana själv beskriver det. Sedan ett par månader tillbaka har de flyttat till flyktingboendet i stan.

Det är jättefint vid sjön och vi bor nära naturen.

230613 LIS 062.

Fullspäckade dagar

I en av de andra lägenheterna på flyktingboendet bor 22-åriga Liliia. Hon flydde till Sverige tillsammans med sin kompis och kompisens mamma. Liliias mamma och bästa vännerna är kvar i Ukraina, och kompisen som hon flydde med har också återvänt.

- Jag planerar inte att återvända till Ukraina så länge det är krig där, konstaterar Liliia.

I början upplevde hon att det var ont om saker att göra i Hjo; men nu är dagarna fullspäckade. Liliia, som redan är utbildad fysioterapeut och sjuksköterska, gör nu praktik som fysioterapeut på hälso- och sjukvårdsenheten i Hjo kommun en dag i veckan och går samtidigt en kurs på Folkhögskolan i Hjo för att bli elevassistent. Två dagar i veckan är det SFI-undervisning och utöver det tränar hon på ett av gymmen. Förra sommaren jobbade hon som lokalvårdare på Hotell Bellevue.

Vättern är en favorit

Tetiana och Liliia har, trots åldersskillnaden, blivit vänner. De har båda vant sig vid livet i Hjo och skillnaden mellan den lilla trästaden och deras respektive hemstäder. Favoritplatsen är längs Vätterns strand – men att bada är oftast inte aktuellt.

- Vi badar bara om det är över 20 grader, säger de och skrattar. 

Liliia hade besökt Stockholm en gång innan hon tvingades fly till Sverige, men hade ingen tydlig bild av svenskarna.

Nu märker jag skillnaden i mentalitet mellan människorna här och i Ukraina. Folk är mer öppna här i Sverige.

Anhede 171015 104323 0093 Web.