Jonathan trivs där stad möter landsbygd

Jonathan Naraine är arkitekten från Göteborg som bytte små grönytor i stadsmiljön mot Skaraborgs vidsträckta natur. Idag arbetar han med stadsplanering på Skara kommun på dagarna och njuter av närheten till fält och skogar på lediga stunder.
- Vem?
Jonathan Naraine
- Vad?
Tf stadsarkitekt i Skara, inflyttad från Göteborg
- Det är en av de vackraste arbetsplatserna som finns!
Så beskriver Jonathan sin arbetsplats i Skara stadshus. Byggnaden är en före detta skola mitt emot Skara domkyrka. Här om året renoverades den varsamt och är idag en modern arbetsplats i lokaler med lång historia.
För Jonathan, som är tillförordnad stadsarkitekt i Skara, är blandningen mellan det gamla och det nya en viktig del i stadsbilden. Och också det som fick honom att falla för orten när han besökte den för första gången – på sin anställningsintervju.
- Jag hade ingen koppling till Skaraborg; jag kände ingen här och hade aldrig varit här. När jag sökte jobb som planarkitekt kom jag för första gången till Skara och blev kär! Jag blev helt såld på stadskärnan och kände direkt att det här är en plats jag vill vara på.
Jag blev helt såld på stadskärnan och kände direkt att det här är en plats jag vill vara på.



Från Göteborg till Skara
Jonathan kommer från Göteborg och har bott där i hela sitt liv. När han pluggade till arkitekt på Chalmers fick han upp ögonen för stadsplanering och i synnerhet hur man kan få in gröna ytor i tätbebyggda miljöer. Direkt efter kandidatexamen startade han ett företag tillsammans med några vänner.
- Vi fokuserade på livet mellan husen, stadsodling på tak och de gröna ytorna i staden. Vi jobbade med olika fastighetsbolag men också mycket med medskapandeprocesser för medborgare. Till exempel odlings-match-making där vi parade ihop personer med mark med personer som ville odla på marken.

Frågor om Skaraborg? Kontakta våra inflyttarguider!
Vi svarar på frågor om jobb, bostäder, fritid och mycket annat. Fyll i vårt kontaktformulär och få personlig guidning till ditt liv i Skaraborg.
Kontakta oss
Efter ett par år med det egna företaget ville Jonathan studera vidare och han började läsa en master med inriktning på samhällsplanering.
- Jag ville inte ”bara” rita hus utan se en större helhet. De två åren fokuserade jag på större sammanhang med samhällsplanering, ekologisk hållbarhet och även medplanering med medborgare.
- När jag var klar med studierna var jag också klar med storstaden. Jag ville jobba i en mindre stad och jobba med planering i hela skalan – både tätort och landsbygd. Då sökte jag och fick jobbet i Skara.
Jonathan började som planarkitekt men är idag tillförordnad stadsarkitekt, eftersom den ordinarie stadsarkitekten är föräldraledig.



Stad och land sitter ihop
Skara kommun består av en stad med tusenårig historia, många små samhällen och byar och inte minst vidsträckt åkermark, skogar och sjöar. Här samsas gröna näringar med ett utmärkt logistikläge precis vid E20, mellan Stockholm och Göteborg.
- Landsbygden är så integrerad i städerna i Skaraborg! Även inne i Skara finns ett stort fokus på saker som odling och matproduktion - och det passar mig! Här såg jag en potential att få vara med och utveckla en stad som prioriterar samma saker som jag gör. Det finns ett bra arbetsklimat i Skara, det är högt i tak både mellan kollegor, politiken och inte minst i huset vi jobbar i!
Samtidigt som Jonathan är glad över att jobba i en kommun där hållbarhet är högt prioriterat är han tydlig med att det inte är hans åsikter som ska styra Skaras utveckling - det ska medborgarna i Skara göra.
I Skara arbetar man mycket med medborgardialoger, något som passar Jonathan.
- Jag får kunskap och inspiration av att träffa medborgare. Ju fler vi är desto fler perspektiv har vi fått och desto bättre blir förslagen! Medborgarna lyfter ofta grönstrukturer och även mat och energi, delningsekonomi och sociala mötesplatser. Innovationshöjden blir väldigt hög när man har med sig våra medborgare från början.
Medborgarna lyfter ofta grönstrukturer och även mat och energi, delningsekonomi och sociala mötesplatser. Innovationshöjden blir väldigt hög när man har med sig våra medborgare från början.

Hamnat rätt
Men hur har det varit att flytta från Göteborg till Skara? Jonathan berättar att de största fördelarna för honom är det lugnare tempot i vardagen och närheten till naturen.
- På några minuters promenad är jag på landet och kan insupa naturens magi! Jag uppskattar också lugnet i staden, och att många är vänliga och hejar när man möts på trottoaren.
Jonathan berättar att det var lätt att lära känna personer på jobbet, men att det inte gick riktigt lika snabbt att hitta ett socialt sammanhang utanför arbetet. Men tack vare sina intressen har Jonathan nu hamnat rätt även där. I Skara är det odlingen som har gett nya vänner men för att kunna utöva ett annat stort intresse, fick Jonathan söka sig utanför kommungränsen.
- Jag dansar lindy hop och det finns en stor comunity kring det i Göteborg. I Skara gör det inte det så nu åker jag till grannkommunen Lidköping för att dansa. När jag jämför med Göteborg är Skaraborgs kommuner lite som stadsdelarna där – det tar ungefär lika lång tid att åka mellan städerna men resan genom landsbygden är mycket vackrare än den genom storstaden!
Även om det tar lite tid att bygga upp ett nytt socialt nätverk har Jonathan känt sig välkommen i Skaraborg.
- Det finns massor av fina sammanhang och människor som är väldigt välkomnande.
Nyfiken på Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Nyhetsbrevet är fyllt av information om personer i Skaraborg. Här finns också tips om stora arbetsgivare och kommande evenemang.
Nyhetsbrev