Bildhuggaren Emilia valde Tibro för jobbet och livet på landet

För Emilia Lehrgrafven, 33 år, är Tibro den perfekta platsen för både familjen och arbetet. Emilia arbetar som bildhuggare och bor med sina två döttrar Ebba och Alice och maken Mattias i en stor och rymlig villa ute på landet.

– Jag gillar verkligen Tibro. Allt man behöver finns här och för mig som arbetar med ett traditionellt möbelhantverk är kontakterna med Tibros möbelföretag viktiga, säger hon.

Emilia är född och uppvuxen i Timmersdala, mellan Skövde och Mariestad. Hon fick upp ögonen för Tibro när hon började på den specialutformade gymnasieutbildningen Inredning och hantverk på Fågelviksgymnasiet 2005. Då var siktet inställt på att bli inredningsarkitekt, men efter att ha fått pröva på olika traditionella hantverk valde hon istället att vidareutbilda sig till träbildhuggare på Hantverkscentrum i Tibro, det som numera heter Tibro Hantverksakademi. Sedan 2010 driver hon det egna företaget Bildhuggarmästare E. Lehrgrafven AB.

– Jag fastnade för bildhuggeri för det ger mig möjlighet att först rita en produkt och sedan arbeta med den hela vägen, från ohyvlad planka till färdig produkt. Jag älskar verkligen att skära i trä. Det är fantastiskt att få stå och jobba med händerna och känna varje fiber i träet, att få jobba med olika tekniker och att ha möjlighet att hela tiden utvecklas i sitt yrke, säger Emilia.

 

Vem?

Emilia Lehrgrafven

Vad?

Bildhuggare

Var?

Tibro

– Det är viktigt för oss att förvalta det här hantverket och få det att leva vidare, fastslår Emilia. Jag vill både kunna utföra mer traditionella bildhuggeriarbeten och arbeta med modern och egen design.

Vill utveckla gammal hantverkstradition

Träbildhuggeri är ett hantverk med gamla anor. Det har funnits i tusentals år, men var som störst inom möbel- och inredningstillverkningen under 1500-1800-talen och utövades i Tibro i stor omfattning när den svenska möbelindustrin växte fram i mitten av 1900-talet. Numera är bildhuggare ett förhållandevis ovanligt yrke som har en tydlig förankring i Tibro. Här finns Sveriges enda träbildhuggeriutbildning och här arbetar Emilia och ytterligare en bildhuggarmästare, Torleiff Aiff.

– Det är viktigt för oss att förvalta det här hantverket och få det att leva vidare, fastslår Emilia. Jag vill både kunna utföra mer traditionella bildhuggeriarbeten och arbeta med modern och egen design. Det är inte bara Gustavianska möbler som behöver bildhuggerier.

Snidade draghandtag med historiska motiv

Emilia har haft förmånen att kunna arbeta med många olika typer av bildhuggeriuppdrag. Hon arbetar deltid på det anrika Tibroföretaget Enströms Möbler och får regelbundet uppdrag även från andra möbelföretag i Tibro. Hon utför uppdrag för privatpersoner, arkitekter och slottsägare och har på senare tid även fått möjlighet att genomföra lite mer konstnärligt inriktade projekt. Ett av de roligaste projekten hittills tycker Emilia var att få formge och tillverka draghandtag till Tibros nyaste skola, Baggeboskolan, tillsammans med kollegan Olivier Lando Trottein. Ett uppdrag som bidrog till att hon fick ta emot Tibro kommuns kulturstipendium för 2020.

–  Vi skapade tio draghandtag med detaljrika motiv från olika kulturer och tidsepoker och motiv med koppling till Tibros historia. Vår förhoppning var att både motiven och hantverket som sådant skulle göra både barn och vuxna nyfikna på den mänskliga historien och den starka bildhuggartraditionen som finns här i Tibro, förklarar Emilia.

Historiskt orgelbygge

Nästa stora uppdrag som Emilia ska ta sig an är att göra dekorationer till den läktarorgel i barockstil som ska tillverkas till Varnhems klosterkyrka, ett uppdrag hon kommer att genomföra tillsammans med Torleiff Aiff och Olivier Lando Trottein.

–  Det byggs en helt ny orgel med Magnus Gabriel de la Gardies 1600-talsorgel som förlaga. Det blir ett spännande historiskt bygge, konstaterar hon.

Det är bra för mig att vara del i nätverket av möbelföretag som finns här. Det ger en del uppdrag som jag annars inte skulle få.

Den perfekta orten

Att Emilia skulle etablera sin verksamhet i Tibro kändes naturligt, men det räckte inte.  Redan under studieåren hade hon kommit att uppskatta Tibro som ort, så när hon och maken började leta hus på landet så blev den lilla byn Tolsby i Tibro kommun till slut det självklara valet. Ett val varken hon eller familjen ångrat. 
–  Jag fick övertala min man att det var här vi skulle bo, men nu trivs vi fantastiskt bra härute, nära Tidanån och våra underbara Tolsbyskogar. Tibro är lagom stort. Här finns allt man behöver i det dagliga livet: Ett bra utbud av butiker, bra skolor, bra gemenskap och bra folk. Och så är det bra för mig att vara del i nätverket av möbelföretag som finns här. Det ger en del uppdrag som jag annars inte skulle få, säger Emilia.