Från Sveriges yngsta mästerkock till egen restaurang i Falköping

IMG 0426.

Vad sägs om en råbiff med friterade kålrötter, sotad lökmajonnäs, rucola, parmesan och citron? Eller kanske klassikern fish and chips?  När Erik Löfholm i Falköping lagar mat är det med smakerna i fokus. 

Vem?

Erik Löfholm

Vad?

Driver restaurangen Very Good i Falköping

Förra sommaren tog Erik studenten – samtidigt som han öppnade sin egen restaurang.

- Det var lite stressigt när jag sprang mellan studentfester och restaurangen som vi höll på att renovera! 

Men vi tar det från början.

Erik Löfholm kommer från Falköping och har alltid haft ett mycket stort intresse för mat. Redan som liten hade han stor frihet i familjens kök. Där provade han alla smakkombinationer som föll honom in.

- Det blev ju inte alltid så gott men jag lärde mig massor av att testa och experimentera i köket. Att få prova vad som funkar – och vad som inte funkar – gjorde att jag idag är väldigt smaksäker. Det låter ju nästan som att jag hittar på när jag berättar det, men jag fick mamma och pappa att läsa recept för mig istället för vanliga sagor på kvällen. Mitt intresse för mat har varit med mig så länge jag kan minnas!

63005991.

Som elvaåring jobbade Erik extra på en foodtruck. När han var tolv var han med i Sveriges yngsta mästerkock. 

- Det öppnade många dörrar! Tack vare att jag varit med i programmet fick jag komma till olika restauranger och annat som gästkock. Då var det lite knepigt att inte kunna fakturera. Så snart jag blev gammal nog startade jag en enskild firma för att kunna satsa på min matlagning långsiktigt. 

Så snart jag blev gammal nog startade jag en enskild firma för att kunna satsa på min matlagning långsiktigt.

63006030.
63005965.
Foto Johan Lindwert.

Nyfiken på Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet är fyllt av information om personer i Skaraborg. Här finns också tips om stora arbetsgivare och kommande evenemang. 

Nyhetsbrev
Håll kontakten!
230420 LIS 035.

Eget företag och UF-företag

Sagt och gjort. Erik började driva sin egen firma och lagade mat hemma hos personer, ordnade med utomhusmatlagning och öppnade så småningom en egen foodtruck med namnet simply good. 
Samtidigt startade han och ett par kompisar ett UF -öretag som sålde charkprodukter som en del i sin utbildning på Ållebergsgymnasiet.

- Vårt mål vara att slå omsättningsrekordet för UF-företag på vår skola. Det var på 50 000 kronor. Vårt företag landade på en kvarts miljon i omsättning, så det får vi ju vara nöjda med!

Restaurangen Very good

Men samtidigt som UF-företaget gick bra så jobbade Erik för en helt annan dröm.

- Jag tycker att det finns för få restauranger i Falköping och framför allt sådan som har öppet lite längre. Vi behöver ställen att kunna umgås på. När en restaurang här i staden gick i konkurs, såg jag chansen att köpa konkursboet och starta eget.

Sagt och gjort. Med sin pappa som stöd fick Erik kontakt med företagaren som driver Falbygdens Osteria i Falköping och lade fram sin idé: Riktigt bra mat, något gott att dricka och öppet när personer är lediga. 
Idag är restaurangen Very Good i Falköping öppen onsdagar, fredagar och lördagar. Här bjuds det både på god mat, dryck, glada skratt och härliga möten.

- Jag älskar Falköping! Det behövs en samlingspunkt på mindre orter och det verkar fler tycka! Vi har öppet ett par kvällar i veckan och det känns som en bra början. Jag hoppas att fler vill satsa här, ju fler restauranger desto bättre för en stad! 

Sugen på att prova Eriks mat? Surfa in på webbsidan för att hitta öppettider och meny! Very Good

Frågor om Skaraborg? Kontakta våra inflyttarguider!

Vi svarar på frågor om jobb, bostäder, fritid och mycket annat. Fyll i vårt kontaktformulär och få personlig guidning till ditt liv i Skaraborg.

Kontakta oss
Vi stöttar dig hela vägen hit
230228 LIS 008.
Senast publicerad: 2025-08-28