Sajkla i Tibro möjliggör möbelåterbruk för organisationer

Sajkla Starrt (1).

Sluta släng – börja Sajkla! Att hjälpa organisationer att spara både pengar och på miljön, utan att minska på kvaliteten, är affärsidéen för företaget Sajkla i Tibro.

I stora organisationer kommer förändringar regelbundet att göra så att möbler blir överflödiga och att nya behövs. Det är här Sajkla kommer in i bilden. Genom att använda Sajklas plattform kan organisationen inventera de möbler som är oanvända, så att andra inom verksamheten kan hitta dem. Och behöver de en rekonditionering innan de kommer till användning igen, kan företaget hjälpa till även här.

- Vårt mål är att det ska bli lika enkelt att återbruka som att köpa nytt. Det har funnits en romantisk föreställning av återbruk där omgivningen förväntas acceptera en viss ”loppiskänsla”. Vi har sedan flera år jobbat med motsatsen vilket innebär att inredare och arkitekter ska kunna få möjlighet att gestalta nya miljöer utan att begränsas av möblernas tidigare utseende, säger Jenny Ekman, VD på Sajkla.

Inredare och arkitekter ska kunna få möjlighet att gestalta nya miljöer utan att begränsas av möblernas tidigare utseende.

Jenny030.
LM WHITE DSC1772.
Ytbehandlar Lila Wien.JPG.

Sajkla har huvuddelen av sin verksamhet i Tibro i Skaraborg. Det är också i närområdet deras samarbetsföretag, som hanterar all rekonditionering av möblerna, finns. Och det är kvalitet som gäller.

- Vi finns i Skaraborg och Tibro eftersom det finns duktiga hantverkare här. Vi måste ha skickliga yrkespersoner med bred erfarenhet för att kunna avgöra vilken metod som ska användas för bästa resultat när möblerna görs om, säger Jenny Ekman.

Stora besparingar

Sajkla har räknat på hur stor besparing man kan göra genom att återbruka. Det senaste året räknar företaget med att deras kunder tillsammans cirkulerat 8 000 möbler. Enligt Sajklas beräkningar gav det en besparing på cirka 24 miljoner kronor. istället för att köpa nytt. Och en minskad miljömässig belastning med ca 96 000 kg CO2 jämfört med att köpa nytt.

IMG 9732.
IMG 0788.
IMG 0903.

Mer om företaget, och massor av inspiration, finns på sajkla.se.

2022 renoverade Tibro kommun en skola och i samband med det samarbetade de med Sajkla för att ta vara på möbler som kunde följa med till de nya lokalerna. Det slutade med att bland annat 420 bord blev som nya och kan fortsätta användas. Detta är bara ett av många lyckade projekt.

Sajkla har funnits sedan 2019 och växer stort. Nu finns företaget med i ADDA vilket innebär att alla offentliga organisationer kan använda företaget utan att göra direktupphandlingar. Målsättningen är att få fler organisationer att börja återanvända sina möbler. Och samtidigt skapa fler arbetstillfällen för de skickliga hantverkare som finns runt om i Skaraborg.