Kitesurfaren Rickard fångar vinden på Vänern året runt

Att.Dsi9xcgypeg42bvflucm36or7ftc5zacuemtsvxp76s.

När vinden blåser från sydväst, då är det på Vänern du hittar Rickard Olsson. Med sin kite susar han fram över vågorna, isen eller snön.

- Jag tycker mest om att göra trix, som front roll och back roll med olika kombinationer. Men det finns de som framförallt gör höga hopp. Jag vet att en kille hoppat 20 meter här. Jag tror jag varit uppe på ungefär nio som mest.

IMG 1360.

Rickard är född i Sydamerika Peru men uppvuxen i Mariestad. Vatten har alltid varit en viktig del i hans liv. Precis som att resa. Och det var under sina resor han fick upp ögonen för att surfa.
 
- När jag började surfa älskade jag det! Men det är inte så ofta det blåser tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara riktigt bra vågor. Med en drake som hjälp behöver det inte komma så stora vågor för att man ska kunna surfa.
 
Kitesurfing, eller draksurfning som man också kan säga, innebär att man surfar med hjälp av ett speciellt sorts segel som kallas för drake. Vinden fångar draken och drar med sig åkaren, samtidigt som åkaren kan kontrollera draken med hjälp av linor.

IMG 5180.

Rickards tips till dig som vill börja med kitesurfing

  1. Gå en kurs! Kitesurfing är en farlig sport och det är viktigt att veta hur man ska göra. Att gå en kurs är rätt första steg.
  2. Hitta ett gäng! Att kitesurfa själv går men kan vara både svårt och farligt. Jag blir bara glad när jag blir kontaktad av någon som vill hänga med oss! Det går att hitta grupper på nätet och eller komma fram till oss vid vattnet när det blåser.

Snabb utveckling av sporten

Rickard berättar att han hållit på med kitesurfing i mer än 15 år och att sporten utvecklats mycket sedan den etablerades i Sverige runt år 2000.
 
- Från början var det en riktig extremsport! Det gick inte att styra och knappt att bromsa. Då var det mycket olyckor. När jag började för 15 år sedan så var det fortfarande svårt att tygla draken, för det är stora krafter att försöka kontrollera. Idag har utrustningen utvecklats, det har blivit mer förlåtande och det går att släppa på krafterna när det behövs.

Från början var det en riktig extremsport! Det gick inte att styra och knappt att bromsa.

Frågor om Skaraborg? Kontakta våra inflyttarguider!

Vi svarar på frågor om jobb, bostäder, fritid och mycket annat. Fyll i vårt kontaktformulär och få personlig guidning till ditt liv i Skaraborg.

Kontakta oss
Vi stöttar dig hela vägen hit
230228 LIS 008.

Hobbyn får Rickard att må bra

Rickard är socionom och jobbar i Töreboda, en grannkommun till Mariestad. Tidigare har han bland annat arbetat som kurator och som HVB-hems chef. Idag han har sin arbetsplats på socialkontoret där han arbetar som utredare för barn och unga.

- Jag gillar mitt jobb! Jag tycker om möten med barn och familjer, att bygga relationer och skapa förtroenden för att se om, och i så fall hur, vi kan stötta familjerna i deras vardag.
 
En annan fördel med Rickards jobb är att han i viss mån själv kan styra sin arbetstid. 
 
- För mig är det viktigt med balans mellan jobb och fritid. Jag blir bättre på mitt jobb om jag också hinner med att göra det som får mig att må bra. För mig är kitesurfing en hobby som gör att jag hämtar energi och kopplar bort allt annat. Jag tror att jag blir en bättre person när jag surfar!

Att.R R5lqitxv4ure Fxhu6nmdidtlg2zxakkuht7gwxa8.

Kitesurfar året runt

När Rickard kollar vädret är det framförallt för att se hur mycket det ska blåsa de kommande dagarna. Ju mer vind, desto gladare är Rickard. Från hemmet tar han sig ner till Vänerns strand på fem minuter.

- Vi kitesurfar hela året! På vintern kan man ha snowboard om det ligger snö på sjön eller skridskor om det är is. Men bäst är det såklart när vattnet är öppet.

Rickard berättar att en av de stora fördelarna med att utgå ifrån Mariestad är att det finns en förening som tillhandahåller omklädningsrum med bastu och duschar nere vid vattnet.

- Det är en lyx som inte finns på alla ställen. Det gör att vi kan vara ute på vintern utan att behöva byta om i kylan. Riktigt kalla dagar kanske man klarar en timma på vattnet, sedan är bastun perfekt!

Foto: Stefan Ericson, Peter Wibjörk och Astrid Olsson. 

För mig är det viktigt med balans mellan jobb och fritid. Jag blir bättre på mitt jobb om jag också hinner med att göra det som får mig att må bra.

Att.E0hxsrozvxu94poraroz Pmr Kmmtxajyyucojqvfqe.

Om Vänern

Vänern är inte bara Sveriges utan hela Europeiska unionens största insjö, med en yta på 5 450 km² och volymen 153 km³. Sjön har flera skärgårdar och cirka 22 000 öar. De största öarna i Vänern är Torsö, Kållandsö och Hammarön. Mindre öar är Brommö, Djurö och Lurö.

Nyfiken på Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet är fyllt av information om personer i Skaraborg. Här finns också tips om stora arbetsgivare och kommande evenemang. 

Nyhetsbrev
Håll kontakten!
230420 LIS 035.
Senast publicerad: 2025-07-08