Hitta lägenhet att hyra i Skaraborg

221021 LIS 028.

Ibland är en flytt planerad i fler år – ibland kommer den som en blixt från klar himmel. Du kanske har tackat ja till drömjobbet och det enda som behövs nu är en hyreslägenhet i din nya hemstad. Men hur ska du hitta den utan att ha hunnit samla poäng i bostadskön? Här har vi samlat tips och råd för dig som letar lägenhet att hyra.

Så roligt att du är på väg mot Skaraborg! Vi hoppas såklart att du inte stöter på några problem i din jakt på drömlägenheten men vi vet också att vägen dit ibland kan vara lite krokig. Här finns våra bästa tips för att hitta en lägenhet att hyra här i Skaraborg. 

1. Leta i flera kommuner

Skaraborg består av 15 kommuner som har många och nära kopplingar till varandra. Att bo i en kommun och jobba i en annan är väldigt vanligt och att pendla mellan grannkommuner är oftast enkelt. Ett tips är därför att inte bara leta lägenhet i en kommun: Om jobbet finns i Lidköping kan du enkelt bo i Götene, Skara, Vara eller Grästorp. Skaraborgs täta förbindelser mellan städer gör att du kan pendla bekvämt även över kommungränserna.

Att leta brett ökar också dina chanser att få en lägenhet med kort varsel. Generellt har de kommunala bostadsbolagen på de större orterna längre kötid medan det kan gå snabbare på de mindre orterna. 

LIS 221116 051 (1).

2. Ställ dig i kö hos allmännyttan…

Allmännyttan, de kommunala bostadsbolagen, har bostadsköer och det är den som stått i kö längst som blir erbjuden lägenheter först. Det är jätteviktigt att kösystemet finns, eftersom det bidrar till att skapa en rättvisa i hur lägenheter fördelas till hyresgäster. Ställ dig därför i bostadskö så snabbt du kan – varje dag räknas!

Kom ihåg att det varierar väldigt mycket hur länge du i genomsnitt behöver ha stått i kö för att få en lägenhet mellan olika orter. Det händer till och med att det finns lägenheter som ingen i kön tackat ja till.

3. …och sök hos privata värdar

När du behöver en lägenhet snabbt är kösystemet hos allmännyttan ibland ett hinder eftersom det tar tid att få poängen som behövs för att bli erbjudan en lägenhet. Kolla därför vilka privata hyresvärdar som finns i de områden du letar lägenhet.

Sök på nätet för att hitta värdar och hör av dig för att kolla om de har något ledigt eller om du kan skicka in dina kontaktuppgifter om något dyker upp. Privata värdar kan ha olika system för att fördela lägenheter och det är inte alla som har kösystem som gör att den som väntat längst har förtur – hör av dig och fråga vad som gäller!

4. Prioritera rätt för dig

Om du behöver en lägenhet snabbt kan du inte vara allt för kräsen, men du ska givetvis leta efter en lägenhet som passar dina behov och önskemål. Fundera över vad som är viktigt för dig och undersök hur bostadsbeståndet på orterna där du letar lägenhet ser ut. På vissa orter finns det fler mindre lägenheter och du kan behöva vänta länge på att en större (4 rum och uppåt) ska bli ledig. På andra orter är det framförallt de mindre lägenheterna som är populära och du behöver inte vänta lika länge på en större. Ofta finns det bra information om bostadsbeståndet på bostadsbolagens webbplatser, kolla för att få en uppfattning om var du ska leta för att hitta ditt framtida hem.

230613 LIS 071.

5. Ta hjälp av inflyttarguider

Våra inflyttarguider är experter på Skaraborg och vill hjälpa dig att komma i ordning här. Om du funderar på om det är rimligt att pendla mellan två orter, eller vilka hyresvärdar som finns i ett visst område så kan inflyttarguiderna hjälpa dig! Skicka dina frågor via vårt kontaktformulär och få personliga svar som förenklar för din flytt.

Kontakta våra inflyttarguider