Börjar Historien om Sverige i Skaraborg?

Historien Om Sverige.
Foto: Jessica Bergstrand

Skaraborg är och har alltid varit en betydelsefull del av Sveriges utveckling. Detta blir inte minst tydligt i tv-serien Historien om Sverige, som är SVT:s största historiesatsning någonsin. I tio episoder får vi följa vår gemensamma historia, från istid till våra dagar. Här visas många platser, föremål, personer och händelsen från just Skaraborg.

Att Skaraborg är och alltid har varit en betydelsefull del av Sveriges utveckling vet den historieintresserade redan. Skaraborg har inte minst varit betydelsefullt i landets tidiga historia. I tv-serien Historien om Sverige får vi detta bekräftat redan i första avsnittet när både föremål och personer från Skaraborg lyfts fram. 

I Skaraborg finns det såklart många platser som också berättar om vår plats spännande historia. Vänermuseet i Lidköping, Vadsbo museum i Mariestad, Västergötlands museum i Skara, Stadsmuseet i Skövde, Falbygdens museum, Tibro museum, Tidaholms museum och Kulturkvarteret i Hjo står för lokal fördjupning och mer kunskap utifrån varje museum unika samlingar och berättelser. 

I samband med att tv-serien visas kommer museerna att bjuda in till särskilda evenemang som ger en fördjupning av det som lyfts i tv-rutan.

Målet är att ge besökarna en inblick i hur det var att leva just här i Skaraborg

- I vårt gemensamma kalendarium erbjuder vi olika typer av aktiviteter. Målet är att ge besökarna en inblick i hur det var att leva just här i Skaraborg under den tiden som veckans avsnitt handlar om, berättar Emma Laurén från Skaraborgs museinätverk.

Vadsbo Museum04.
Tidaholms Museum (13).
Falbygdens Museum 15.

Ibland är det en given koppling, som till första programmet om stenåldern. Där lyfts Hallonflickan fram. Hon finns på Falbygdens museum och till de avsnittet består fördjupningen av guidade visningar på Falbygdens museum med fokus på stenåldern. Men också en föreläsning om det senaste inom DNA-tekniken som hjälpt oss att lära oss mer om bland annat Hallonflickan. 

Samma gäller för avsnitt två, Metallernas tid, där Fröslundasköldarna visas. Till de avsnittet bjuder Västergötlands museum in till en föreläsning om den forskning som nu pågår för att vi ska lära oss mer om tiden då sköldarna tillverkades.

Hela kalendariet på aktiviteter som kopplar an till programmet är samlat på en webbsida om Historien om Sverige. Där lyfts även olika inspelningsplatser i Skaraborg och Västsverige fram, samt basutställningar på delregionens museum som knyter an till de respektive epokerna.

Vi hoppas kunna ge lite mer till de som inte kan få nog av svensk och Skaraborgsk historia!

- Vi hoppas kunna ge lite mer till de som inte kan få nog av svensk och Skaraborgsk historia! Några av våra fördjupningsaktiviteter vänder sig till en bredare målgrupp som i samband med serien blir nyfikna på den lokala historien. Men vi har också aktiviteter för den riktiga historienörden. Målet är att få våra besökare att lära sig något nytt och gå hem med en aha-upplevelse, säger Emma.

Till vissa tidsepoker går museerna närmare den lokala historien som till avsnittet fem, Kampen om tronen. I samband med det avsnittet bjuder Vänermuseet in till två kortare föreläsningen om Lidköpings historia och utveckling från det att kung Kristoffer av Bajern gav Lidköping sina stadsprivilegier. Med möjlighet att sedan fördjupa sig i hantverksstadens utveckling i Vänermuseets basutställning.

- Skaraborg är en ovanligt museität del av Sverige. Det är inte så konstigt med tanke på den otroliga historia som området har. Lägg där till alla kulturhistoriska platser vi har i Skaraborg, så blir det tydligt att Skaraborg är en spännande plats att båda besöka och bo på, avslutar Emma.