Upplev speedway utanför Mariestad i sommar

Speedway Örnarna Fotograf Erik Kruse.
Foto: Erik Kruse

Strax norr om Mariestad precis bredvid E20 har Örnarna Speedway sin arena. Här drivs en ideell verksamhet som nyligen startat upp igen efter några års avbrott.

Verksamheten startade ursprungligen för snart 100 år sen, år 1924. Första tävlingen man deltog i kördes den 18 juli 1948, så i år är det 75-årsjubileum sen första tävling. Sedan start har arenan fått ett nytt namn och heter nu ”MC-konsult Speedway Arena” och man sponsras av MC-konsult i Lidköping. Själva banan är 295 meter och är en av de få speedwaybanor som finns i Skaraborg. På klubben kör knatte, ungdom samt stora 500 kubiksmotorcyklar.   

Årets säsong börjar den 11 maj 2023 med en hemmamatch, sedan följer fem hemmamatcher till och ett eventuellt slutspel under sommaren. Förra säsongen var första gången sedan uppehållet som man var med i allsvenskan. Tidigare i verksamheten har man varit med i bland annat elitserien och vunnit SM-guld.

Idag satsar man på att bedriva en barn- och ungdomsverksamhet där gamla förare tränar dem. Bland annat har Niklas Klingberg varit lagledare under förra säsongen och Hans Gustavsson har idag rollen som ungdomsansvarig. 

Örnarnafotografhansgustafsson.
Foto: Hans Gustafsson

För de ungdomar som vill prova på speedway så finns möjligheterna här, man får möjlighet att låna både cykel och den utrustning man behöver för att kunna se om det är något man tycker är roligt och vill fortsätta med. För att prova bör man vara minst 7 år gammal, för att kunna köra de cyklar som verksamheten har. Bestämmer man sig för att man vill fortsätta har man sedan chansen att gå en så kallad Guldhjälmsutbildning där man lär sig allt man behöver kunna och utvecklas i sitt körande. Från 12 års ålder behöver man ta en licens för att fortsätta köra och sedan betalas en träningsavgift för en hel säsong vilket innebär att man också får låna cykel och utrustning. 


Om det låter intressant och du vill läsa mer om Örnarna Speedway och deras verksamhet eller kanske kolla när nästa hemmamatch är för att göra ett besök, så hittar du den informationen på deras hemsida!