Tf. kriminalvårdschef Henrik Vang hittade hem i Tidaholm

Kriminalvården1.

I Tidaholm ligger en av Sveriges högst säkerhetsklassade anstalter och innanför murarna sker ett ihärdigt och konstant arbete med att uppnå Kriminalvårdens viktigaste uppdrag - att göra samhället säkrare, tryggare och att minska återfall i brott. Att bryta den onda cirkeln.

Varje år välkomnar Tidaholmsanstalten nya kollegor, både från närområdet och från olika hörn av Sverige. En vars nyfikenhet och ambition att utvecklas tog honom till Tidaholm är smålandsfödda Henrik Vang som idag är tillförordnad kriminalvårdschef för anstalten. 

 ”Här blir jag inte längre utmanad.” Tanken slog Henrik på hans fabriksarbete i uppväxtorten Gislaved i Småland. Insikten att han kommit till ett stadie där han kunde utföra sitt arbete utan att behöva tänka, tände en gnista som skulle ta honom till Borås Högskola för studier i beteendevetarprogrammet. Huvudämnet blev psykologi och i takt med att kandidatsuppsatsen tog sin form och examen närmade sig, började Henrik fundera på en framtida arbetsplats. Någonstans där han kunde utvecklas och där hans intresse för att arbeta med människor kunde få slå rot. När Anstalten Borås sökte kriminalvårdare på sommarvikariat nappade han direkt.

- Kriminalvårdaryrket var ett intressant och roligt jobb där varje dag var olik den andra och där jag ständigt utmanades. Det jag saknade i mitt fabriksjobb, fann jag i Kriminalvården, säger Henrik.

Kriminalvårdaryrket var ett intressant och roligt jobb där varje dag var olik den andra och där jag ständigt utmanades.

Henriks sommarvikariat skulle bli början på en lång och utvecklande karriär inom Kriminalvården. Sommarjobbet blev en heltidstjänst i Borås som efter två år blev en frivårdsinspektörsroll i Göteborg. När en kollega tipsade om Kriminalvårdens chefsprogram och uppmanade Henrik att söka, gjorde han det – och kom in. På programmet korsades Henriks vägar med dåvarande anstaltschefen på Tidaholmsanstalten som senare skulle erbjuda Henrik en tjänst på anstalten i Tidaholm.

Image Henrik.
2013 156 (2).
Tidaholm 180904 2694.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Idag bor Henrik med sin familj i Tidaholm och trivs fantastiskt. Närheten till naturen och känslan av att ha storstäder på kort avstånd är något Henrik uppskattar. 

– Tidaholm är en perfekt storlek på en stad. Den är tillräckligt stor för att rymma ett rikt föreningsliv och många aktiviteter, men är liten nog för att bibehålla en familjär känsla. Det är som att bo på landet, men att ha allt en storstad kan erbjuda väldigt nära till hands, säger Henrik.

Att Tidaholmsanstalten sen sent 1950-tal varit en aktiv arbetsgivare i regionen och blivit en självklar del av samhället är något Henrik är stolt över. Han beskriver hur anstalten utvecklat ett stort kunskapsarv och förutsättningarna för anstalten har skapat en anda som präglat både medarbetare och klienter positivt.

Just nu pågår en tillbyggnation av anstalten som innebär att runt år 2030, kommer Tidaholmsanstalten vara den modernaste klass 1 anstalten i Sverige. Henrik är övertygad att anstaltens moderna utformning i kombination med den unika ”Tidaholmsandan” inte enbart kommer att bidra till den lokala verksamheten, utan till hela Kriminalvården. 

Att Bryta Den Onda Cirkeln.

Kriminalvårdens uppdrag är att verkställa straff och minska återfall i brott. Den uppgiften har Henrik hängett sig åt i snart 18 år. 

- Jag är otroligt stolt över att bidra till Kriminalvårdens uppdrag. Vårt egentliga mål är att inte behöva finnas och för att nå dit försöker vi hjälpa och förändra människor. Både för våra klienters skull och för människor i deras omgivning. Arbetet som sker innanför murarna är så viktigt för livet och samhället som sedan väntar utanför, säger Henrik.

Vårt egentliga mål är att inte behöva finnas och för att nå dit försöker vi hjälpa och förändra människor. Både för våra klienters skull och för människor i deras omgivning.

På frågan om Henrik fortfarande trivs lika bra i Kriminalvården som under hans första tid som säsongsanställd, blir svaret ett tydligt ja. 

– Sen sommaren 2006 när jag gjorde min första dag som semestervikarie har jag, om jag velat, fått nya uppgifter att utvecklas av. Jag är nog lite rastlös och kräver att utmanas. Det är det som är det fina med Kriminalvården, att jag hela tiden får chansen att växa samtidigt som jag gör en samhällsviktig uppgift.

Kriminalvården i Skaraborg

Kriminalvården har flera verksamhetsställen i Skaraborg. Förutom anstalten Tidaholm finns även anstalten Rödjan och anstalten Johanneberg i Mariestad, där det även finns ett häkte. I Skövde ligger ett av Kriminalvårdens frivårdskontor.

Under de närmaste åren står Kriminalvården inför stora tillbyggnader i både Tidaholm och i Mariestad vilket betyder att Kriminalvården behöver fler kollegor. Vill du vara med i Kriminalvårdens arbete för ett tryggare samhälle?

Läs mer på om lediga jobb på Kriminalvarden.se