Sofia och Simon bytte Göteborg mot Kinnekulle

Simon & Sofia2.

Sofia, Simon och deras tre barn lämnade Göteborg för att komma närmare naturen. På Kinnekulle har de hittat sitt drömboende i en gammal lanthandel där lagret nu byggts om till ateljé. Medan Simon fortsätter att driva sitt företag på distans har familjen nu mer tid för naturen, konsten och för varandra.

Vem?

Simon och Sofia Rybrand

Vad?

Flyttade från Göteborg för att få mer tid för familj och konst

Var?

Kinekulle, Götene

För fyra år sedan fattade Sofia och Simon ett stort beslut. De lämnade sin lägenhet i Göteborg, en stad där de bott i 20 år, och flyttade till en gammal lanthandel på Kinnekulle.

- Jag hade aldrig varit på Kinnekulle innan vi var på visningen av huset! skrattar Sofia. 

Det var under pandemin som paret började fundera över om lägenheten i staden var rätt för dem. Bostaden kändes för liten och båda längtade till ett hus med trädgård där det fanns plats för odling. Men kostnaden avskräckte. Ett hus med plats för familjens tre barn, katterna och en trädgård i Göteborg kostade mer än familjen var beredda att betala.

När tankarna på att istället lämna staden och flytta ut på landet hade börjat gro, kunde paret inte släppa idén. Önskelistan var ganska lång men när paret hittade huset på Kinnekulle, i Götene kommun, så kändes allt rätt. 

- Vi letade efter ett hus vi kunde utveckla och bygga vidare på, utan att det skulle ha allt för stort renoveringsbehov. Vi ville också bo på landet och ha en stor tomt. När vi kom hit så föll allt på plats.

IMG 6663 (1).

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

- Vi letade efter ett hus vi kunde utveckla och bygga vidare på, utan att det skulle ha allt för stort renoveringsbehov. Vi ville också bo på landet och ha en stor tomt. När vi kom hit så föll allt på plats. Huset är lagom stort och det som tidigare var lanthandelns lager hade potential att bli en stor ateljé, säger Simon. 

- Och dessutom fanns det två växthus och en uppvuxen trädgård. Att ha fruktträd har varit en dröm för mig. Nu har vi flera stycken, och ett valnötsträd dessutom, fyller Sofia i.

Driver företaget på distans

Simon har ett eget företag och tillsammans med sina anställda skapar han digitala läromedel för gymnasium och vuxenutbildning. När paret bodde i Göteborg var han på kontoret vid Järntorget dagligen, men sedan flytten sköts nästan allt digitalt.

- Jag har anställda i Göteborg, Linköping, Stockholm och så en i Götene – jag! Den snabba digitaliseringen som kom i och med pandemin har skapat möjligheter som inte fanns för 5-10 år sedan. Nu ser jag inga problem med att sköta mitt jobb från ett hus på landet, det finns ju bredband här precis som i staden! Jag träffar mina anställda varje dag, men digitalt, och även om de stora nätverken och arenorna inom min bransch är väldigt centraliserade till storstäderna så kan jag vara delaktig i dem på distans. Nu ser jag istället fördelar med att inte vara knuten till en ort, utan kunna hitta kompetens mitt företag behöver i hela landet, säger Simon. 

B31cc0a0 E5c8 464C 87B9 635D683810a4.
43Dfe658 5Fc8 4568 9E09 1Ffd4b8e6473.
Cb73b5c2 6869 4863 9Acf D7480d1cfd1a.

Simons företag heter Eddler och målet är att göra Sveriges bästa lärandemedel i matematik, fysik och programmering. Läs mer på Eddler.se

Medan Simon fortsatt att driva sitt företag, har Sofia skolat om sig sedan flytten. Både hon och Simon har ett stort konstnärsintresse och är båda konstnärer. Sofia hade tidigare ett jobba som krävde många timmar framför en datorskärm, men insåg att hon ville träffa fler människor i jobbet. På distans studerade hon till bildlärare och så fort hon var färdigutbildad blev hon anställd i Falköpings kommun. 

- För mig har det inte varit svårt att hitta jobb även trots att vi bor på en mindre ort. Att Skaraborg består av många städer tätt tillsammans gör att det finns en bred arbetsmarknad, säger Sofia. 

För mig har det inte varit svårt att hitta jobb även trots att vi bor på en mindre ort. Att Skaraborg består av många städer tätt tillsammans gör att det finns en bred arbetsmarknad

Konsten får ta tid

En viktig orsak till att paret lämnade Göteborg var att de ville ha tid för annat än förvärvsarbete. Kostnaden för att bo kvar i staden skulle ha inneburit långa dagar för paret. Eftersom ett hus i Skaraborg är betydligt billigare, särskilt om man bosätter sig en bit utanför tätorterna, kan nu paret lägga pengar på annat än boendekostnader. För att ha mer tid med familjen och sitt konstnärskap jobbar båda 80 %.

- Här har vi inte alls samma ekonomiska press som vi hade haft om vi hade stannat, säger Simon.

Både Sofia och Simon berättar att de var lite oroliga för att lämna det kreativa sammanhang de befann sig i när de bodde i Göteborg. Men oron försvann snabbt när de upptäckte det stora intresse för konst som finns runt Kinnekulle.

- Att jobba med konst i Göteborg var underbart men det finns så mycket konst runt oss nu! Konstnärer verkar dras till Kinnekulle och alla är väldigt öppna och välkomnande. Vi har blivit inbjudna till sammanhang där vi kan visa vår konst, tillexempel Kinnekulles vår- och höstrundor och har lärt känna väldigt många trevliga människor genom konsten, säger Sofia. 

IMG 6071.

Konstnärer verkar dras till Kinnekulle och alla är väldigt öppna och välkomnande.

Både Simon och Sofia inspireras mycket av naturen i sin konst. Att bara kunna öppna dörren till den egna trädgården, och den vilda naturen bortom den, är nu en vardagslyx som hela familjen njuter av.

I Simons konst spelar ljuset en viktig roll och han hittar mycket inspiration i hur solen spelar mellan träden. Sofia, som alltid fascinerats av djur, är extra glad över att det vila djuren finns precis i närheten. 

- Kinnekulle har ett så vackert varierande landskap och en så spännande historia! Det känns speciellt att bo här. Att vi har blivit så varmt mottagna och har så fina grannar och människor runt om oss gör att flytten blev långt mycket bättre än vi vågade hoppas, avslutar Sofia.

Har du frågor om Skaraborg? Välkommen att kontakta våra inflyttarguider för att få svar!