Nobina söker 100 busschaufförer per år

VT Skovde Linda Karlsson 076 Stor (1069641).

Varje dag kör bussarna i Skaraborg sammanlagt motsvarande ett varv runt jorden. Företaget som trafikerar Skaraborg heter Nobina och det är deras drygt 400 bussförare som gör att det går enkelt att pendla mellan kommunerna i Skaraborg.

- Att köra buss innebär att träffa mycket folk, det tycker jag är kul! På fritiden trivs jag med närhet till vattnet som finns i Lidköping - det finns inget bättre än en tur med båten på Vänern! Säger bussföraren Thomas Sundblad. 

Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken Västra Götaland och därmed även i Skaraborg. Här körs de blå bussarna av företaget Nobina. Nobina har 13 depåer i Skaraborg som bussar och chaufförer utgår ifrån. De största finns i Skövde och Lidköping.

VT 208 Vinter TH 21 Stor (982253).

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Stort rekryteringsbehov

Under de kommande åren har Nobina stora pensionsavgångar. Därför kommer företaget att behöva rekrytera 100 bussförare per år, ungefär 60 av tjänsterna är heltidstjänster.

- Som busschaufför har du en bra ingångslön och en kort utbildningstid. Vi har en egen utbildning som tar mellan 4 och 5 månader. Som person är det viktigt att du är social och tycker om att träffa människor. Dessutom ska du såklart tycka om att vara i trafiken och bör ha haft körkort – och kört mycket bil – under minst ett par år, säger Conny Ohlsson, rekryteringsansvarig på Nobina i Skaraborg. 

Som person är det viktigt att du är social och tycker om att träffa människor.

Som bussförare har du en omväxlande vardag, men behöver vara beredd på att arbetet innebär att du jobbar oregelbundna tider. Hur schemat ser ut beror på om du kör stadsbuss, landsbygdsbuss eller en kombination. Det kan vara en utmaning men för vissa passar det väldigt bra att inte jobba samma tider varje dag.

- Det bästa med att köra buss är att det är ett omväxlande arbete, ingen dag eller vecka är den andra lik. Jag trivs i Skaraborg – här finns allt jag behöver, säger bussföraren Joakim Bratt.

20201214 170554 BYD Buss.

Förutom bussförare söker Nobina regelbundet även mekaniker och fordonsvådrare, som städar och utför säkerhetskontroller.

På Nobina är det vanligt att en sökande kommer inflyttande till Skaraborg. Företaget har medarbetare från hela Sverige men också inflyttare från våra nordiska grannar och andra EU-länder.

- De som flyttar hit från andra länder säger att det är naturen i Skaraborg som lockar – i de fall det inte varit kärleken, avslutar Conny Ohlsson. 

Om Nobina

Nobina är Nordens största kollektivtrafikföretag med sammanlagt 13 000 anställda. I Skaraborg arbetar ungefär 500 av dessa och ansvarar för all kollektivtrafik med buss.

Läs mer om hur det är att jobba hos Nobina.