Matilda och Joakim skapar drömmen vid Vägs Ände

2 Kopia2.

För drygt åtta år sedan satt Matilda Maroti och Joakim Malmborg i en lägenhet i Göteborg och scrollade på Hemnet. De längtade bort från staden och letade efter en gård med stor potential.

- Vi hade ingen koppling till Vara eller Skaraborg men när vi kom till gården så kände vi bara att det är här vi vill bo!

Idag har paret och deras två barn rotat sig på gården utanför Larv i Vara kommun och att flytta på sig är det inte tal om. Istället är planerna att fortsätta att förändra, bygga ut och utveckla gården.

Det som började med att paret arrangerade ett par mindre musikfestivaler har nu utvecklats till en större verksamhet som sysselsätter dem båda på deltid. Viljan att utveckla platsen de förälskat sig i har gjort att de nu håller konserter, utställningar och workshops och hyr ut sina lokaler till privata tillställningar som födelsedagsfester och bröllop. Det finns även ett hus för uthyrning på gården och ett nytt boende är under uppbyggnad och väntas stå klart sommaren 2024.

- Vi drömde ju från början om att driva olika företag här och nu är drömmen verklighet. Vi vill erbjuda en härlig kreativ mix och att ett besök här blir en helhetsupplevelse för alla sinnen, säger Matilda.

Vi drömde ju från början om att driva olika företag här och nu är drömmen verklighet. Vi vill erbjuda en härlig kreativ mix och att ett besök här blir en helhetsupplevelse för alla sinnen

20230812Vägsände0069.
20230812Vägsände0144.
20230812Vägsände0096.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Maten – en del i helhetsupplevelsen

Joakim är musiker men också utbildad kock och vid ett besök på Vägs Ände äter du mat som han lagat på uteköket. Gärna över öppen eld. För Joakim är det viktigt att råvarorna är lokala och det göra att menyn anpassas efter säsong. Eftersom målet är att skapa en helhetsupplevelse varierar menyn beroende på vilken typ av evenemang den ska passa ihop med. 

- Det blir rustikt med finess! Jag tar mig friheten att experimentera och vi har inga menyer att välja på i förväg. Självklart tar vi hänsyn till allergier och det finns alltid veganska alternativ, men den som kommer hit får se maten som en del i upplevelsen - man får lita på kocken! Säger Joakim.

Konserter med stor variation

Sommaren 2024 kommer att bjuda på ungefär fem större konsertertkvällar. Eftersom lokalen, där du lyssnar på musiken i mjuka återbrukade biostolar, bara rymmer 100 personer blir varje tillfälle intim och unik. Precis som Matilda och Joakim vill ha det. Det är också en spridning i vilka artister som kommer. 

20230812Vägsände0098.

Att varje tillfälle paret har öppet är så olika varandra, gör att de sällan vet säkert vilken publik som kommer att lockas. Men också det är en del av charmen. 
 
- Vi har en stor blandning i vilken typ av personer som kommer och åldrarna varierar stort, ofta är det blandat med allt från barnfamiljer till seniorer. För oss är det viktigt att även barnen har en plats hos oss. Det finns mycket barnkultur att ta del av, men jag upplever att det är mer sällan som barnen bjuds in att ta del av det som klassas som vuxenkultur. Det vill vi ändra på, säger Matilda.

För oss är det viktigt att även barnen har en plats hos oss. Det finns mycket barnkultur att ta del av, men jag upplever att det är mer sällan som barnen bjuds in att ta del av det som klassas som vuxenkultur. Det vill vi ändra på!

Just nu bygger Matilda och Joakim på en aktivitetspark bakom ett av husen för att både barn och vuxna ska kunna röra på sig under sina besök på gården. Och tankarna inför framtiden är många.

- Vi flyttade ju hit för att vi hade många idéer vi ville förverkliga. Jag tror aldrig att vi kommer att bli klara – vi kommer nog att bygga och utveckla här så länge vi lever! Skrattar Matilda. 

20230812Vägsände0086.
20230812Vägsände0038.
20230812Vägsände0131.

Mer om Vägs Ände

Om du vill veta mer om Vägs Ände, besök deras webbplats eller följ verksamheten via Instagram eller facebook.

Porträttfoto överst på sidan: Julia Kronkvist

Övriga bilder: Eveline Johansson