Kreativiteten flödar på Ateljén i Skara

IateljenYlvaochAnnie.

Precis när man passerat domkyrkan i Skara så kommer man fram till ett rosa hus, där ligger konstnärskollektivet Ateljén. Innanför dörrarna möts vi av Ylva Svensson bor och Annie Beckman som sitter och jobbar med sina olika projektet vid ett bord inne i lokalen. De berättar om en pågående utställning och vad de jobbar med för projekt just nu, sedan sätter vi oss ner och pratar. 

Ylva jobbar som lärare på halvtid på Hellidens folkhögskola i Tidaholm. Hur det kom sig att hon började utbilda där var efter att hon själv gått där som eleven inom olika kreativa områden. Hon beskriver att hon alltid varit kreativ på olika sätt och att hennes föräldrar är kreativa personer, därför kom det naturligt för henne vad hon ville hålla på med. 

När hon inte jobbar som lärare så håller hon till i Ateljén och får utlopp för sin kreativa sida genom att hålla på med bildkonst och illustrationer. Hon har även ett stort intresse för att skriva och har släppt både en diktbok och håller just nu på att skriva ett bokmanus. Hon berättar om projektet med bokmanuset, där handlingen utspelar sig på Kållandsö, där hon själv är uppväxt. Hon beskriver bokens handling som en mordhistoria som utspelar sig i ett litet fiskeläge i Agatha Christie-anda. Hon är även aktuell med en utställning som heter Ikoner, som är en utställning som består av 300 kvinnoporträtt. Den finns att se i Ateljén i sommar!

Ylva är med i nätverket Kreativa Aktörer Skaraborg. Genom dem kan man söka projektbidrag om det är något man vill göra tillsammans med andra kreatörer. Hennes kommande projekt, utställningen om sjöodjuret Koffa som sägs finnas i Vänern, är ett exempel på ett projekt som fått projektstöd. Ylva ville samla in bilder på hur man tror att detta sjöodjur skulle kunna se ut och bestämde sig därför för att presentera idén för konstnärer och illustratörer som skulle kunna ta fram sina tolkningar av sjöodjuret. De samlades på Vänermuseet i Lidköping där Ylva presenterade idén och fick många som ville vara med och förverkliga den. Själva utställningen kommer även hållas på Vänermuseet när det blir dags! 

 

Kreativa Aktörer Skaraborg

Genom projektet Kreativa Aktörer Skaraborg stöttas KKN-företagare att utveckla sin verksamhet och synas, skapa affärsmöjligheter och hitta nya samarbeten.  Projektet och nätverket är en del av två leaderprojekt med samma namn. Projekten ägs av Leader Nordvästra Skaraborg och Leader Östra Skaraborg. Projektet bidrar till att företagen breddar sitt nätverk, genom utbytesträffar mellan företagskluster i olika kommuner och inom olika branscher. Samarbeten uppmuntras också genom att tre eller flera företagare kan söka stöd för ett gemensamt publikt event, kompetensutveckling eller studieresa. Företagen får också möjlighet att utveckla sina produkter och tjänster i ett affärsutvecklingprogram. Dessutom erbjuds en kostnadsfri kontorsplats för kreatörer, sponsrat av Sparbanksstiftelsen.

”I nätverket finns över 100 företag som är verksamma inom kreativa yrken runt om i vårt område”, säger Ingrid Skarp, projektledare. ”Och vi fortsätter att växa. Ännu fler hör av sig till oss och har upptäckt styrkan i att samverka med andra KKN-företagare. Det är häftigt att se hur projektet verkligen gör skillnad för våra kreativa företagare på landsbygden och hur vi tillsammans gör Skaraborg till en attraktiv plats för konstnärer och kreatörer inom olika branscher.”

AteljenYlvaochAnnie.
Annie (till vänster) och Ylva (till höger) utanför Ateljén

Vi pratar även med Annie Beckman är en av de kvinnor som sitter i Ateljén utöver Ylva, hon jobbar med grafisk design. Annie berättar om Ateljén i stort, där de är fem kvinnor som jobbar tillsammans. Hon berättar också att de tillsammans sökt projektbidrag för att göra olika projekt.

I Ateljén bjuder man en gång i månaden in till ”Prova på”-kvällar där man kan prova på att skapa sina egna verk i olika former. I priset man betalar ingår material och även fika, samtidigt som man får sitta tillsammans med andra och vara kreativ och bli inspirerad. 


Ylva har själv inte suttit i Ateljén så länge, hon tror att det är ungefär ett år. Hon säger att det är väldigt roligt att ha ett sammanhang som frilansare, det ger många idéer och inspiration som man inte hade fått om man suttit själv hemma tillexempel. Hon tror även att många uppskattar att det finns mycket kreativa ställen i Skaraborg, då det är ett intresse som många plockade upp när de tvingades vara hemma under pandemin. 


Att vara en kreativ aktör i Skaraborg beskriver både Ylva och Annie som väldigt positivt. De menar att det finns mycket runt omkring och att man har en fin sammanhållning kreatörer emellan, man lyfter och stöttar varandra i sitt arbete. Man har lättare att nå ut med sina skapelser och har en nära kontakt med kommunerna som gärna stödjer sina lokala kreatörer på olika sätt. Även lokaltidningen dyker gärna upp och gör reportage om utställningar och liknande. Ylva berättar att det känns som att det är kortare kontaktvägar mellan folk i städerna i Skaraborg, jämfört med i en större stad. 

”Det är väldigt skönt att kunna stanna på sin ort och hålla på med det man är intresserad av. Folk är väldigt engagerade och dyker upp när det händer något, vilket gynnar våra små verksamheter. Jag tror att folk tycker att det är kul att det händer något”, säger Ylva.

Vill ni läsa mer om Ateljén, Ylva eller Annie så hittar ni dem här: 
- Ateljén
- Ylva Svensson Borg 
- Annie Beckman