Från Indien till Skövde – Att navigera en ny kultur och nya möjligheter

Har du någonsin funderat på hur det är att studera eller börja jobba i ett annat land? Alfred tog steget många bara drömmer om; ett nytt land med ett främmande språk och ett nytt jobb som öppnat upp en för honom annorlunda kultur och nya vanor.

Alfred2.

Alfred Wilson, 26 år från Kerala, Indien flyttade till Sverige 2020. Alfreds första stopp i Sverige var Jönköping, där han studerade ett tvåårigt masterprogram i produktionsteknik och ledning vid Jönköping University.

Alfred valde att studera i Sverige för att han var nyfiken på Skandinavien och Norden.

Inom mitt område maskinteknik var det antingen Tyskland eller Sverige att välja mellan, eftersom de är bland de mest innovativa länderna i världen.

När han var färdig med studierna så deltog han på Jönköpings Tekniska Högskolas näringslivsdag, Karriärum, där han knöt kontakt med konsultföretaget Alten. Via Alten sökte han jobb på Volvo GTO PowerTrain i Skövde. I december förra året anställdes han på Volvo som produktionstekniker, specialiserad på batteriåtervinning.

Varför Sverige och Skövde?

Sverige är ett attraktivt land att bo och arbeta i för sitt omfattande sociala välfärdssystem; med allmän sjukvård, betald semester, föräldraledighet och en bra balans mellan arbete och fritid.

– Arbetslivet i Sverige är riktigt, riktigt bra. Det mesta på jobbet är tydligt och mycket strukturerat. Mina kollegor på Volvo är alla riktigt trevliga; de vill hjälpa mig att lyckas. Attityden och arbetskulturen är avslappnad, och fikapauserna är fantastiska – du sitter och pratar med dina kollegor medans ni dricker kaffe eller te. När jag arbetade i Indien som tillverkningsingenjör var arbetet ganska stressigt och inte lika socialt, och människor arbetade mer självständigt. Jag föredrar det svenska arbetssättet, säger Alfred.

Attityden och arbetskulturen är avslappnad, och fikapauserna är fantastiska

Vill du läsa mer om hur Alfred lärt sig svenska, hans liv i Skövde och vad planerna för framtiden är? Läs hela storyn på skovde.com.