Upplev Göta kanal och Töreboda på cykel

Toreboda Jonsboda Foto Tuana 20160819 0240.

Den natursköna upplevelsen som en cykeltur längs med Göta kanal erbjuder lockar många familjer varje år. Det finns många roliga aktiviteter i området och de som besökt Törebodas gemytliga familjecamping återkommer gärna.
 
En aktiv semester som spenderas ute i naturen lockar allt fler. Känslan av att få se ett barn som fascineras av en groda som hoppar över en grusväg eller en ko som tuggar i sig ängens gröna gräs är många gånger oslagbar. Göta kanal slingrar sig genom Töreboda och varje år får många besökare uppleva just den känslan under en utflykt längs med kanalen.

Ingela Falk brukar ta tåget till Töreboda från Göteborg tillsammans med maken Roland och barnbarnen Ebba och Sixten.

Vi har varit i Töreboda med barnbarnen flera gånger. Det gäller att passa på så länge de tycker att det är roligt att följa med oss på semester! Det känns väldigt tryggt och fint att kunna cykla med barnbarnen utan att behöva oroa sig för biltrafiken.

Paret Falk brukar hyra cyklar till både sig själva och barnbarnen i gästhamnen. De gillar att blicka ut över den trädkantade kanalen från cykeln som rullar fram längs den grusbeklädda kanalbanken.

Från Töreboda är vägen längs kanalen bilfri hela vägen till Sjötorp. Därifrån går det cykelväg ända till Gullspång så det är kanske inte konstigt att många lockas till en tur i det här området. Dessutom finns det många fina platser som passar för en picknick. Med jämna mellanrum finns det bryggor som lämpar sig för svalkande dopp. Eller varför inte prova fiskelyckan? Att meta i kanalen är ett populärt nöje och har du turen på din sida kanske du lyckas fånga en färgglad abborre.

Mycket att se längs kanalen

Många som kommer till Töreboda för att cykla längs med kanalen delar upp turen på två dagar. Ena dagen styrs kosan utmed kanalbanken mot Sjötorp och andra dagen blir det en tur mot Viken och Tåtorp. Oavsett vilket håll som lockar mest finns det mycket spännande att uppleva längs med kanalen.

I Norrqvarn finns en minikanal som brukar locka de mindre barnen till lek. En slussning i Hajstorp får både vuxna och barn att nyfiket ställa sig vid kanalkanten för att se hur det egentligen går till. Inne i Töreboda finns färjan Lina som är Sveriges minsta reguljära färja. Lina trafikerar Göta kanal på tvären och färden tar bara 20–25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen och vill du kan du själv prova på att dra dig över.

- Det finns allt en del att se och göra längs med Göta kanal men en otroligt enkel sak som barnbarnen uppskattar att göra under cykelturen är att äta picknick ute i naturen, berättar Ingela.

Mat och fika av olika slag

Längs Göta kanal finns det många mysiga fik som inbjuder till en välförtjänt paus. Tåtorps ekologiska trädgårdscafé är en lugn oas där du kan njuta av närproducerat under äppelträden. Sommartid serverar de tomater och gurka som kommer från växthuset i trädgården.

För dig som söker ett fik som bär på Göta kanals historia finns på nära håll caféet i brovaktarstugan i Jonsboda och Hajstorps slusscafé. Om du lyckas pricka in fikapausen i Hajstorp så väl så kan du få se en hel slussning utan att behöva släppa taget om kaffekoppen. Vassbacken bjuder ofta på musikunderhållning under sommarkvällarna.

Restaurangen Mandy’s Diner i Töreboda har inte bara goda hamburgare, de erbjuder ett helt koncept och har skapat en riktig amerikans 50- och 60-talskänsla. Det rutiga golvet, båsen, jukeboxen och milkshaken i kombination med att en del av ägarnas privata Elvissamling finns att beskåda ger en riktig helhetsupplevelse.

- Förra gången vi var här var det fullt på Mandy’s så i år har vi faktiskt redan bokat bord. Vi vill så gärna prova restaurangen som vi hört så gott om, förklarar Ingela.

Kul i Töreboda

Även för dem som väljer att stanna i Töreboda finns det en hel del att ägna sig åt. Äventyrsgolfen i gästhamnen vill många prova på och ett dopp i campingens fina pooler är väldigt populärt.

- Ofta lockar våra uppvärmda pooler mor- och farföräldrar som kommer hit med sina barnbarn, berättar Ulrika Larsson, platschef på Töreboda camping.

Eftersom det är fritt kräftfiske i delar av kanalen i Töreboda är det många som fiskar kräftor här. Det händer att de kräftor som campingens besökare lyckats fånga blir till en festmåltid med nära och kära på campingen. Stämningen på Töreboda camping brukar vara riktigt familjär. Besökarna återkommer ofta och hjälper gärna varandra och har trevligt tillsammans.