Unga i Skara

IMG 1788.

Hur är det att vara ung i Skara? Skaras unga kommunutvecklare berättar själva hur det är att få jobba i Skara Kommun.

Skara, det är en liten men livlig kommun i ”hjärtat” av Skaraborg. Finns allt från gamla unika fina byggnader till modernare besöksmål. Helt enkelt något för alla. Men det kan såklart förbättras ännu mer för att få folket att vilja flytta hit. 


Befann ni er i Skaras stadshus kunde ni under sommaren möta oss fyra engagerade ungdomar som valt att ta på sig rollen som unga kommunutvecklare.
Vi heter Hermona, Anisa, Isak & Yamen och är i åldrarna 16 - 17. Vi sommarjobbade som unga kommunutvecklare här i Skaras stadshus och vår roll är väldigt viktig, nämligen att forma Skaras framtid. Vi får vara med och påverka samhällsutvecklingen i vår egen hemstad samt göra vår röst hörd.

Vilka?

Hermona, Yamen Anisa & Isak

Vad?

Unga kommunutvecklare

Var?

Skara

Det känns väldigt bra att se hur våra åsikter och förslag spelar så stor roll och att det tas på allvar. Vi får jobba med lite olika saker här på stadshuset och det är allt från tillväxt i staden/kommunen till ekonomi och miljön. Vi får vara med och se hur vi kan utveckla staden till en positiv förändring som är anpassade efter unga invånares behov och önskemål. Det känns bra att vi också får vara med och utveckla värdefulla färdigheter och bygga upp mer erfarenhet inför framtiden. 

”Vi vill verkligen vara en del av förändringen i vår kommun och göra våra röster hörda. Det är en underbar känsla att få möjligheten och göra sin röst hörd samtidigt som man får tjäna en inkomst på det. Aldrig trodde jag att jag skulle få betalt för mina idéer och förslag”, säger Hermona.  

Att vara kommunutvecklare har varit en lärorik resa för oss. Vi har fått inblick i hur kommunen fungerar och vilka process som är involverade i att driva samhällsutvecklingen framåt. 

”Vi har lärt oss mycket om hur beslut fattas och hur olika projekt genomförs i kommunen. Det får en att öppna ögonen och att se allt arbete som ligger bakom det vi tar för givet”, säger Isak. 

Vårt arbete som kommunutvecklare sträcker sig över olika områden, från att förbättra fritidsaktiviteter för unga till att främja hållbarhet och miljömedvetenhet i kommunen. Vi är glada över att kunna bidra till en positiv förändring och ge råd som är anpassande efter unga invånares behov och önskemål.

Det är verkligen en känsla av att göra skillnad. Att se hur våra åsikter och förslag tas på allvar och faktiskt diskuteras och se om det går och dra nytta av dem är fantastiskt

”Det är verkligen en känsla av att göra skillnad. Att se hur våra åsikter och förslag tas på allvar och faktiskt diskuteras och se om det går och dra nytta av dem är fantastiskt”, säger Anisa. 


Att vara kommunutvecklare är inte bara en möjlighet att påverka samhället, det är också en chans att utveckla värdefulla färdigheter och bygga upp erfarenhet för framtiden. 

”Vi har fått utveckla våra ledarskapsförmågor, förbättra våra kommunikation och lära oss att arbeta i team. Dessa färdigheter kommer definitivt vara till nytta för oss i framtiden utan tvekan. Samtidigt som det är en underbar chans att få utveckla sig som individ på sin arbetsplats som man får betalt för”, säger Yamen.

Vi är stolta över att vara unga kommunutvecklare och ser fram emot att fortsätta arbeta för att göra Skara till en ännu bättre plats för alla invånare.

Med detta sagt hoppas vi att detta kan inspirera andra unga att följa våra fotspår och våra framsteg som unga kommunutvecklare samt ta del i att forma en ljusare framtid för sina egna samhällen. 

Hermona, Yamen, Anisa & Isak