Succéår för Skövdes spelbolag

Vårt Skövde.

Färsk statistik från Dataspelsbranschen visar en stark tillväxt hos spelbolagen i Skövde: 68 procentig omsättningsökning, 39 procent ökad vinst, 44 procent fler anställda – och en 100 procentig ökning av kvinnor i bolagen. Baserat på omsättningen är Skövde Sveriges största spelutvecklingskommun efter Stockholm.

Vi i Skövde har arbetat med att bygga upp en spelindustri i under 20 års tid och dessa investeringar och ansträngningar bär frukt med återkommande spelsucéer.

Statistiken presenterades på spelkonferensen Sweden Game Conference som arrangerades 13-14 oktober i Skövde. Dataspelsbranschens representant Johanna Nylander lyfte fram Skövdes utveckling som en tillväxtresa som sticker ut.

– Skövde har haft en fantastisk utveckling senaste året. Succén med Valheim har så klart haft betydelse men flera bolag bidrar till hög omsättning och stor vinstmarginal. Antalet anställda ökar och antalet kvinnor som arbetar med spel har fördubblats. Många kvinnor i Skövdes spelbransch återfinns i mindre växande bolag vilket är en lovande trend inför framtiden, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspels-branschen.

Under 2021 fanns det 32 spelbolag i Skövde som tillsammans omsatte 1 812 miljoner SEK, en ökning med 68 procent jämfört med året innan. Bolagen gjorde tillsammans en vinst på 1 050 mil-joner SEK vilket är en ökning med hela 39 procent från 2020. Även antalet anställda i spelindustrin har växt, från 198 år 2020 till 286 stycken år 2021. Av dessa är 60 kvinnor, att jämföra med 30 kvinnor året innan. Andelen kvinnor i Skövdes spelbolag växer därmed från 15 procent till 21 procent.

– Vi i Skövde har arbetat med att bygga upp en spelindustri i under 20 års tid och dessa investeringar och ansträngningar bär frukt med återkommande spelsuccéer. Vi vet och får det ständigt bekräftat att en del i framgången är vårt ekosystem runt spelutveckling, med nära samarbete mellan näringsliv, akademi, Västra Götalandsregionen och Skövde kommun. Därutöver har vi satsat på att bygga upp ett starkt community med spelbranschens industriella nätverk som samlar spelintresserade och spelaktörer. Det är unikt i Sverige, menar Kenneth Johansson, Vice President på Science Park Skövde som driver Sweden Game Arena.

Satsningar för mer jämlik spelindustri

För att få in fler kvinnor, icke-binära och transperson till spelutbildningarna och i nästa steg till spelindustrin görs flera satsningar i Skövde. Bland annat genom nätverket Donna med medlem-mar i hela landet, och konferensen Donna Day som i år samlade nästan 200 personer i Skövde. Agendan för 2-dagars konferensen var jämlikhet, inkludering och kultur. Det många satsningar på mer mångfald på utbildningarna har lett till att andelen kvinnor har ökat från 10 procent, när utbildningen startade, till att idag ligga på 30 procent. Det är långt över riksgenomsnittet som ligger på cirka 19 procent.

Vad?

Spelindustri i framkant

Var?

Skövde