Staffan är bäst i Sverige på glass

Staffan Pehrson Och Glass (2).

Den 9 april avgjordes årets Glass-SM på Stockholmsmässan. När alla tävlande presenterat fyra glasser stod det klart att Staffan Pehrson från Eggby, Skara, tog hem guldet som årets Glassmästare 2024.

Sorbet på rostad vit choklad. Gräddfilsglass med klarbärssylt. Nougatglass med rostade hasselnötter och mandlar. Och en glass på syrad grädde med apelsin, stjärnanis och kanel. Dessa fyra glassorter gjorde Staffan till Glassmästaren i Glass-SM 2024.

Vem?

Staffan Pehrson

Vad?

Svensk mästare i glass

Var?

Eggby, Skara

Juryn bedömer fyra glassar i olika kategorier utifrån textur, smak och kreativitet. Men för Staffan är det inte tävlingsmomentet som är höjdpunkten med att delta.

- Självklart är det jätteroligt när glassen jag gör uppskattas av juryn. Men för mig är det bästa att få träffa andra ”glassnördar” och knyta nya kontakter!

Juryns motivering: Årets vinnare vågade ta ut svängarna i val av både råvaror och förädling. Den som vinner Glass-SM 2024 är en oerhört god representant för glasshantverket i Sverige. En riktig smaksäker och hantverksskicklig stjärna.

Gräddfilsgelato Med Klarbärssylt.
Glassmästare Staffan Pehrson.
Glass Snickaretorpet.

Sedan 2015 driver Staffan Pehrson och hans fru Snickaretorpet Vedugn & Butik i Eggby utanför Skara. I den lilla gårdsbutiken kan man handla produkter importerade från Sicilien men när sommarvädret är som bäst öppnar de även upp för glassförsäljning.

- Det har vuxit och blivit uppskattat här kring Eggby. Varje gång vi öppnar glassförsäljningen så kommer det en tre- fyrahundra personer. Vi har pratat om att försöka ha öppet lite mer nu i sommar när fler har hört talas om oss, skrattar Staffan.

Varje gång vi öppnar glassförsäljningen så kommer det en tre- fyrahundra personer.

Staffan Pehrson (1).

Staffan gör alla glass som säljs själv utifrån egna recept. Vilka sorter som finns att köpa varierar och den som vill prova på de vinnande smakerna från årets Glass-SM glass får hålla ögonen öppna.

- Vi lägger ut på sociala medier ett par dagar innan vi har öppet. Den fösta gången vi har öppet nu i år, troligen en helg i början på maj, räknar vi med att kunna sälja de glasser jag ställde upp i SM med, säger Staffan. 

Glassugen? Håll koll på Snickaretorpets Facebook och Instagram för att veta när glassen serveras.