Stadsarkitekten om livet i Hjo: "Lugnt, nära och gemytligt!"

170707 175601 08906 Webb.

Frågar du Hjos tidigare stadsarkitekt Per-Göran Ylander om hur det är att bo i Hjo är svaret att det är väldigt bekvämt att bo i en liten stad som Hjo, som samtidigt är så komplett. Här finns det mesta du kan behöva på nära håll, på ett sätt som få "storstadsmänniskor" har. Allt detta ramas dessutom in av den pittoreska och charmiga trästaden - ett prisbelönt kulturarv som funnits i över 600 år.

I nästan 30 år arbetade PG som Hjos stadsarkitekt, och han är fortfarande aktiv i debatten om stadens utveckling och bevarandet av Hjos historia. Mycket tack vare honom finns den täta trästaden kvar, där hjobor och besökare kan uppleva vad som utgör en stad, men också få en doft av kurortslivet som en gång fanns här i slutet av 1800-talet.

Hjo är sinnebilden av hur en småstad ska se ut! Det är så mysigt när kyrkklockorna ringer, när det doftar nygräddade våfflor från glasscaféerna, när du hör ångbåtsvisslan från sjön och känner knastret under skorna när du går längs grusgångarna i parken.

Ljud och dofter är kanske svåra att sätta fingret på, men i Hjo finns det gott om allt av detta. Det tilltalar alla sinnen och bidrar till helhetsupplevelsen av att vistas i Hjo. PG påpekar att det är viktigt hur det faktiskt ser ut, att det finns äkthet i miljön, och att det finns en omvårdnad för detaljer.

Hjo bjuder på en behaglig tillvaro 

Dessutom har vi nära till natur genom naturreservatet Hjoåns dalgång som delar staden i två delar, den gamla och den nya staden, vacker parkmiljö i form av vår byggnadsminnesmärkta stadspark och givetvis närheten till vattnet och Vättern – ”ett oslagbart koncept” enligt PG. Tillsammans ger detta en väldigt behaglig tillvaro.

Ja, lugnet, tempot och gemytligheten brukar vara det våra besökare lyfter fram som positivt. Och av många beskrivs Hjo som en speciell stad, en plats man tycker om att vistas i och där man kopplar av och varvar ner. För nog är det så att vår miljö väcker intresse. Kombinationen välbevarad småstad och en lång historia är oslagbar. Alltigenom en charm!