Metsäs investering i en fossilfri framtid skapar 100 nya lokala jobb

Annons Konv. Tjejer Webb (1).

I februari 2023 tog Metsä Group beslut om att investera 4,2 miljarder kronor i moderniseringen och expansionen av Metsä Tissues mjukpappersbruk i Mariestad. Investeringen säkrar tillgången till lokalt producerade, hållbara mjukpappersprodukter på den skandinaviska marknaden, där för närvarande cirka 40 procent av det mjukpapper som används importeras.                                                                        

Katrinefors bruk i Mariestad har varit en viktig del av det lokala samhället sedan 1765. I dag jobbar +300 personer på Katrinefors. Utbyggnaden innebär cirka 100 nya jobb och under byggnadsfasen uppskattas den totala påverkan på sysselsättningen vara cirka 2 000 årsarbetare.

Byggarbetena började under våren 2023, och det uppgraderade bruket planeras att tas i drift under andra halvan av 2025. Bruket producerar mjukpappersprodukterna Lambi, Serla och Katrin för både konsumenter och företag. Efter utbyggnaden kommer bruket ha en ny mjukpappersmaskin med en kapacitet på 70 000 ton/år, tre nya konverteringslinjer, ett helautomatiserat höglager samt nya kontorsbyggnader.

Expansionen innebär en utveckling av det lokala näringslivet med fler jobb och många spännande möjligheter. 

- Vi fördubblar produktionen i Mariestad, samtidigt som de fossila koldioxidutsläppen ska vara noll senast 2030 med hjälp av världsledande miljöprestanda”, säger Jani Sillanpää, Senior Vice President för Metsä Tissue i Norden.

Huvuddelen av de nya jobben, cirka 75 procent, kommer att vara produktionspersonal med bred teknisk kompetens inom olika inriktningar. Rekryteringen till vissa nyckelpositioner har inletts under 2023.

På länken nedan kan du följa arbetet med Framtidsfabriken i Mariestad. Här kan du följa arbetet dygnet runt via webbkamera, läsa blogginlägg och senaste nytt. Och det finns också möjlighet att skicka in en intresseanmälan genom ”Öppen ansökan”. 

Framtidsfabriken

Jobba hos oss