Mer kvar i plånboken för den som bor i Skaraborg

230613 LIS 071.

I Skaraborg går i snitt 20 % av din inkomst till boendekostnader. I Stockholm är samma siffra 84 %. Nya siffror kring boendekostnader visar att Skaraborg blivit lite billigare att bo i, medan större städer blivit dyrare. 

När en bostad ska inhandlas är det såklart många saker som spelar in men en av de viktigaste är givetvis priset. Det är viktigt att ha ett boende man trivs med men man vill också ha pengar kvar att göra annat för och inte lägga hela månadsinkomsten på sitt hem. 

En sammanställning av nya siffror för boendekostnader visar att boende i Skaraborg lägger 20 % av sin inkomst på sitt boende. I Stockholm är samma siffra 84 %, Göteborg 73 % och Malmö 69%.

Boendekostander2024 (1).

Skaraborg har högre medelinkomst än Malmö

Förutom att det är billigare att bo i Skaraborg är det inte alls säker att du får bättre betalt i större städer. Landets högsta medelinkomst finns i Stockholm (där boendet också är klart dyrast). Skaraborgs medelinkomst ligger dock strax under Göteborgs och över Malmös.

- Att det är dyrt att bo i större städer är alla överens om. Men det finns en föreställning om att medelinkomsten i till exempel Stockholm är så mycket högre att det ändå jämnar ut sig. Det stämmer inte. Tittar vi på procentsatsen av hur mycket av sin inkomst man lägger på boende så är det tydligt att du har betydligt mer kvar i plånboken om du bor i Skaraborg, säger Richard Dyvelås, utvecklingsledare för Livet i Skaraborg.

Går du i flyttankar?

Funderar du på att flytta? Vi hjälper dig med tips om jobb, boende, utbildning och fritid i Skaraborg. Våra inflyttarguider hjälper gärna till med att svara på alla dina frågor och funderingar – från tips på arbetsgivare som matchar din kompetens till praktiska frågor om kön till förskolan. Välkommen att kontakta oss gällande stort som smått!  

Så här har vi räknat

Medelpriserna för bostadsköp i är hämtade på webbplatsen mäklarstatik.se. För att räkna ut månadskostnaden för boendet har vi lagt ihop amortering samt ränta för ett fullt lån, med en kontantinsats på 15 %.

Våra siffror för medellön har vi hämtat från (kommunsiffror.scb.se)

230228 LIS 009.
230420 LIS 015.
Ekudden04 (583295).