Maria om kallbad i Hjo: ”Vättern är helt oemotståndlig!”

Anhede 200217 133358 04737 Web.

Var kan du kallbada?

I Skaraborg finns det massor av platser att vinterbada på! Visit Skaraborg har samlat tips på platser som är extra väl utrustade för ett dopp de kallare årstiderna.

Vinterbada i Skaraborg

Att vår kropp mår bra av att kallbada har man de senaste åren kunna läsa lite varstans. Något som Maria Grydbeck fullt ut håller med om. Hon började kallbada när hon flyttade till Hjo för ett par år sedan.

Det var Vättern som lockade till ett dopp en vårdag i april. Isen låg fortfarande på sjön och det var endast 4 grader i vattnet, berättar hon. ”Men, det gick ju helt enkelt inte att låta bli”. Och sedan dess har hon fortsatt, precis som så många andra som numera badar hela året runt. En trend som har kommit för att stanna.

Varför ska man kallbada?

Vad är det då som är så fantastiskt med att kasta sig i iskallt vatten? Maria själv beskriver det som en form av välbefinnande, ”som att vinna på lotto”. Men det är inte bara en fråga om att känna lycka och få en endorfinkick. Viss forskning visar nämligen på att riktigt kalla bad har minskat spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och därtill har forskningsdeltagare rapporterat lindrad smärta kopplad till reumatism, fibromyalgi och astma. Maria tycker också att kallbad har en viktig psykologisk aspekt:

Det är en form av mental träning, och sedan är ju Vättern helt oemotståndlig!

Vättern och kallbad 

Vättern har sin charm alla årstider och bjuder på olika uttryck varje dag: Europas femte största sjö är både vacker och badbar hela året runt. Maria själv badar upp till flera gånger i veckan i Vättern, sommar som vinter. Men, medan många bad- och bastuföreningar i storstäderna har kö så är Vättern helt gratis att doppa sig i. Så visst är det som Maria själv uttrycker det:

Vättern vinner! Sjön kan vara helt isblå som i Antarktisk, turkos som medelhavet eller alldeles spegelblank under månsken… och man ser sjön nästan oavsett var man befinner sig i den lilla trästaden Hjo.

Bra ställe att ta ett dopp på 

I Hjo kan du fördel ta ett kalldopp på Guldkroksbadets sandstrand, vid badtrappan på södra piren i Hjo hamn, eller vid badbryggan längs med Strandpromenaden, söder om Stora Torget. 

Tips när du kallbadar

  • Lägg fram handduk och de kläder du ska ha på dig i den ordning du vill ta på dig dem.
  • Ta det lugnt när du går i och ur vattnet.
  • Kroppens reaktion är att andas in kraftigt när vi exponerar den för kyla, glöm inte att andas ut!
  • Ha koll på tiden i vattnet. Stanna inte i vattnet för länge även om det blir skönt efter en stund!