Lokala råvaror inspirerar Johan, köksmästare på Billingehus

På Hotell Billingehus inspirerar 70-talet lika mycket idag som när hotellet var nytt. Retro med en modern twist beskriver inte bara arkitektur och inredning, utan också maten som serveras. Köksmästare Johan hittar sin inspiration både inom och utanför hotellets väggar.

För Johan gick vägen till Skaraborg via Stockholm, Spanien och Oslo. Johan är född och uppvuxen i Eskilstuna, där också hans bana inom restaurangbranschen började. Efter ett par år på restauranger och hotell i hemstaden flyttade han vidare till Stockholm och jobbade bland annat på Bistro Süd och Grand Hotel. Därefter lämnade han Sverige för Spanien i ett år och flyttade sedan åter norr ut, då till Oslo. Där blev han kvar i 14 år och arbetade bland annat på prisbelönta Bagatelle.

Johan Berlin Personal Restaurang Billingehus Skovde 9196.
Vem?

Johan Berlin

Vad?

Köksmästare som lagar mat inspirerad av 70-talet, med en modern twist

Var?

Billingehus, Skövde

- I Oslo träffade jag en trevlig tjej som idag är min fru, Kristin. Hon kommer från Skaraborg så när vi började längta hem till Sverige så föll det sig naturligt att välja Skövde.

Låter 70-talet inspirera 

Nu ansvarar Johan för maten på det nyligen återinvigda Billingehus, ett hotell med lång historia vars förra glansålder var på det glada sjuttiotalet. Just nu pågår en helrenovering av hotellet, men några helt vitmålade hotellrummen går inte att hitta. Här tas 70-talsutrycket tillvara och resultatet blir en mysig kombination av hemtrevligt och glamoröst.

Bar Arne Interior Billingehus Skovde 8755.
Restaurang Billingehus Skovde 9008.
Restaurang Billingehus Skovde 9090.

Billingehus finns på yttersta kanten av berget Billingen, med en otrolig utsikt över Västgötaslätten. Givetvis har restaurangen fått en av de bästa utsikterna byggnaden erbjuder. I köket tar man både tillvara på byggnadens unika historia och naturen som omger den.

Vi ska laga 70-tals mat med en ny twist, där vi tar tillbaka gamla tekniker och blandar det med det moderna köket.

För Johan är det viktigt att använda lokala råvaror och att tänka hållbart. I hans kök tar man vara på hela djuret och så mycket det går av grönsaken.
 
- I Skaraborg finns det fantastiska gårdar och råvaror runt om oss. Vi hämtar inspiration i Västgötaslättens matkultur.
 
Förutom en à la cart meny som ändras utifrån vad naturens skafferi erbjuder, sätter man varje dag ihop en särskild rätt där 70-talet möter det nya Billingehus. Dessutom utlovas schlättas godaste cocktails.

Lobby Interior Billingehus Skovde Besk 8909.

I över femtio år har det ikoniska hotellet balanserat som ett monument på Billingens brant. Lika delar självklart som säreget. Billingehus är destinationen med själ och hjärta som rymmer hela livet i ett hus. Med rum för möten, god mat och avkoppling finner du en fristad för rekreation, oförglömliga nöjen och spännande aktiviteter. Utanför knuten väntar ett berg av upplevelser, året runt. Välkommen!

Till hotellets webbplats

God mat - en del av helheten

På Billingehus kan man inte bara bo, äta och dricka gott, det arrangeras också temakvällar och evenemang. Ett exempel är Vin & vintage, där besökarna får en inspirerande kväll med en djupdykning i historia, mode och stil.
 
Snart kommer hotellet att kompletteras med ett spa, även det med den storslagna utsikten i fokus, samt ytterligare konferensmöjligheter. När det är färdigt kommer det att finnas plats för 500 övernattande gäster och den största konferenslokalen tar emot upp till 750 personer. 
 
Hotellet ligger precis vid Billingehus friluftsområde. Här finns sommartid vandringsleder, MTB-arena, utomhusbad och lekplatser att njuta av. På vintern lockar längdskidsspår, slalombacken och den stora skridskobanan under tak.
 
När Johan inte arbetar passar han dock gärna på att ta del av en annan idrott. Som före detta hockeyspelare hejar han gärna på Skövde IK när de spelar, allra helst i derbyn mot Mariestad bois.

Restaurang Billingehus Skovde 9025.
Hotellrum Billingehus Hotell Skovde Dq 756.
Entre Fasad Hotell Billingehus Skovde 9534.