Klas om Hjo Sik – familjeföretaget med en självklar plats i hamnen

210421 091436 07260 Photographer Jesper Anhede Lr.

En man som hette Bengt, en folkabuss och ett bagage fullt med fisk! Ja, det var så det hela började någon gång i slutet av 1950-talet. Inledningen till klassikern Hjo Sik, den lilla fiskbutiken i Hjo hamn som har funnits där så länge vi minns. Har man inte varit där har man säkerligen hört talas om den, eller sett den på bild. Den ikoniska ”feskeboa”.

Mycket har hänt sedan 1950-talet och Bengts Folkvagnsbuss. En butik har byggts, bytt skepnad, vuxit och blivit större. Bengt, som efter att ha kört runt i sin buss några år på Hjos landsbygd, lämnade så småningom över Hjo Sik till sin son Klas. Men, nu går vi händelserna i förväg. För det började egentligen redan med Klas morfar Rune. Han gifte sig med Klas mormor Birgit som kom från en gammal fiskarsläkt, vilket ledde till att morfar Rune var den som började att sälja fisk på landet utanför Hjo. Därefter tog svärsonen Bengt över fiskbilen, men på 1960-talet förflyttades affärerna alltjämt till hamnen i samband med att evenemanget Sikens Dag drog igång.

Evenemanget Sikens Dag var ett sätt att popularisera den annars överflödiga och osålda siken som man trodde hade potential att landa på middagsbordet i folkhemmet. Behovet av ett permanent försäljningsställe växte fram och när sedan Bengt dessutom kom på den briljanta idén att siken kunde rökas, ja, då kom snart turister i mängder till hamnen för att handla den nya middagsvaran. Här och då, cirka 1966, föddes Hjo Sik, en av de få renodlade fiskbutiker som idag finns kvar i Sverige.

Sida vid sida med pappa

1959 kom Klas till världen. Som son till en fiskbutiksägare var Klas öde förutbestämt. Han skulle gå i sin pappas fotspår. Redan som liten 6-åring kommer Klas ihåg hur han på egen hand gick genom samhället, ner till hamnen för att hjälpa sin pappa i butiken. 

Eller så var jag mest i vägen, det beror nog på vem man frågar, skrattar han.

Åren gick och den lilla 6-åringen började så småningom sommarjobba och efter lumpen 1979 arbetade Klas heltid på Hjo Sik. Far och son jobbade så, sida vid sida, i många år tills Bengt gick i pension. 1989 tog Klas över butiken helt.

Luncha på bryggan

I över 40 år har nu Klas välkomnat Hjobor och turister i den lilla fiskbutiken i hamnen, ett populärt besöksmål dit man går för att handla Vätterfisk, eller havsfisk. Butiken, som 2011 byggdes om och moderniserades, inrymmer nuförtiden även lunchrestaurang där man bland annat kan köpa den klassiska rökta fisken. Så när du har vägarna förbi hamnen, passa på att smita in på Hjo Sik, säg hej till Klas, köp en lunchlåda, slå dig ner på bryggan och njut av en klassiker som har funnits så länge vi minns men som är lika god nu som då – rökt sik med potatissallad. Mums!