Joel är ungdomstränare, journalist och författare

Joel Tivemo 2.

Efter 8 år i Göteborg flyttade Joel Tivemo tillbaka till hemstaden Mariestad. Här arbetar han nu som ungdomstränare för Skövde AIK och som journalist för Mariestads-Tidningen. I mars släpptes dessutom boken ”Mot målet! Handbok för idrottsledare” som han skrivit tillsammans med fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson.

Vem?

Joel Tivemo

Vad?

Arbetar som ungdomstränare för Skövde AIK och journalist på Mariestads-Tidningen

Var?

Mariestad

Det var flera olika faktorer som påverkade Joels och sambon Hannas flytt till Mariestad. Att båda har föräldrar i Mariestad respektive på Torsö lockade, likaså att få mycket för pengarna.

- Priserna är bra vad gäller bostäder! Här kunde vi få en villa för ungefär 2 miljoner, med lite sjöutsikt till och med.

Priserna är bra vad gäller bostäder! Här kunde vi få en villa för ungefär 2 miljoner, med lite sjöutsikt till och med.

Joel bodde tidigare i Göteborg, dit han flyttade efter gymnasiet för att studera historia och journalistik. Studierna gav Joel jobb på Göteborgs-Posten där han efter olika vikariat blev fast anställd som sportreporter. Genom arbetet fick han resa på bland annat mässor och matcher. Trots detta berättar Joel att han och sambon Hanna inte nyttjade de möjligheter storstaden kan ge.

- Det var också en anledning till att vi flyttade tillbaka. Vi är inte de personerna som fullt ut nyttjade storstadens möjligheter vad gäller restaurangliv och kultur. Det är klart vi gick på idrott och käkade ute ibland, men inte så pass mycket att det blev en stor grej som man saknade sen. 

Karlsholmeviken 2 (177519).

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev!

Det bästa med Mariestad tycker Joel är närheten till nära och kära. Speciellt viktigt blir det för framtiden när Joel och sambon Hanna hoppas på tillökning i familjen. Joel berättar att det inte bara är närheten till familjen som är det bästa med Mariestad – även närheten till naturen är det.

- Jag tycker att Mariestad är väldigt vackert under sommarhalvåret. Man har nära till vatten och liksom friluftsliv, promenader. Vi är gärna ännu mer på Torsö som är väldigt fint också på sommaren, man behöver inte så mycket semester när man kan vara mycket där ute på ön.

- Sen är min upplevelse när man flyttar från stan att folk inte har samma tempo här, vilket är befriande. Allt går lite långsammare – det säger jag på ett bra sätt.

Sen är min upplevelse när man flyttar från stan att folk inte har samma tempo här, vilket är befriande.

Kombinerar arbete som ungdomstränare och journalist

Joel har själv bakgrund som fotbollsspelare, men när han insåg att utövandet av sporten inte var något för honom började han i samband med sitt sommarjobb på Mariestads-Tidningen för ett antal år sedan i stället att skriva. Sedan i somras arbetar Joel återigen på Mariestads-Tidningen, nu i kombination med arbete som ungdomstränare för Skövde AIK.

- Eftersom jobbet som tränare tar mycket tid och det är varierande hur mycket man har att göra som tränare, finns det ibland mer tid till att göra annat och då kan jag jobba på tidningen. Det känns som en trygghet att ha jobbet på tidningen, för fotbollsföreningar på den här nivån som vi är på är en otrygg arbetsplats. Om det går dåligt på plan har vi inte råd att ha kvar alla anställda. Då är det väldigt bra att ha tidningen som ett tryggare komplement. 

Förhoppningen är att någon gång få träna Skövdes seniorlag.

- Jag hoppas att någon gång i framtiden träna vårt seniorlag här i Skövde. Dels vore det roligt att testa sig själv på den nivån, dels för att det vore enklare att ha ett fungerande familjeliv om man är på högre nivå. Då tränar man på dagtid, medan ungdomar tränar på kvällar. Just nu jobbar jag tidiga mornar och sena kvällar, så det vore bra för framtiden och det livet jag vill ha. 

Joel Tivemo Under Match.
Foto: Tomas Törnqvist

Skrivit bok med Torbjörn Nilsson

Den 15 mars i år lanserades boken ”Mot målet! Handbok för idrottsledare”, som Joel skrivit tillsammans med fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson. Det var tack vare tidigare kollegan Eric som Joel fick möjligheten till detta uppdrag.

- Jag har en tidigare kollega att tacka för det, han heter Eric. Jag jobbade med honom på Göteborgs-Posten.

Eric blev kontaktad av Torbjörn förra våren. Torbjörn hade då tankar kring olika saker och var ute efter någon som var duktig på text för detta. Eric, som för tillfället hade två små barn, hade inte tid för detta och tipsade då om Joel i stället. 

Bok Mot Målet.

Genom boken ska sådana personer som för första gången blir tränare för sina barn kunna få hjälp, guidning och tips. Trots att Joel i stressiga perioder inte hade möjlighet att arbeta med boken som önskat, var det ett ganska enkelt val att tacka ja till förfrågan.

- Torbjörn var väldigt bra på att förstå att jag i perioder inte hade tid att jobba med det. Men det var ett jätteroligt uppdrag, och Torbjörn är ju en fantastisk person. Utifrån sin karriär och så berömd som han är skulle man kunna tänka att han är högmodig och så där, men han är en väldigt ödmjuk och rolig person.

Drömmen är att få skriva fler böcker i framtiden.

- Det vore jätteroligt! Jag har ju läst mycket i mina dagar och har haft en dröm om att skriva en roman i framtiden, så jag tror iså fall att det blir mer åt det hållet. Det dröjer nog dock ett tag, det kanske blir i pensionärssoffan, avslutar Joel.