Hornborgasjön: En av Europas viktigaste fågelsjöar

Dancing Cranes Photo Jonas Ingman.
Fotograf: Jonas Ingman

Hornborgasjön ligger i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap som är vackert att besöka året runt. Sjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och på våren bjuder naturens magi på många tusentals tranor som rastar här på väg till sina häckningsplatser norrut. 

Mittemellan Falköping, Skara och Skövde hittar du Hornborgasjön. Fågelsjön som torrlagts, men som återskapades till det fågelparadis den är idag. Här bjuder tranorna årligen upp till sin välkända dans på sjöns södra stränder i mars-april. Lite senare på våren blommar ett hav av vita körsbärsblommor på några av de mjukt böljande kullarna vid sjön. Men naturreservatet har mycket att erbjuda även resten av året.

Från naturum på östra sidan får du hjälp att hitta ut till vandringsleder, fågeltorn och grillplatser. Här kan du också lära dig mer om naturen, fåglarna och sjöns innehållsrika historia och därefter äta något gott på Café Doppingen. Längst ut på udden hittar du ett vackert utsiktstorn gjort i lokal kalksten och ek. Här finns plats både för att fika, gömma sig vid regn och skåda ut över sjön och dess många fåglar. Totalt har cirka 300 fågelarter setts vid Fågeludden genom åren. 

För den vandringsintresserade så passerar Pilgrimsleden Falköping till Varnhem förbi Hornborgasjön och dess strandängar. Det finns också kortare turer att vandra i naturreservatet med olika karaktär och längd. Hornborgasjön är kort och gott fantastiskt för både fôlk och fåglar! 

Du hittar all information om sjön, fågellivet och upplevelserna i trakten på www.visithornborgasjon.se och www.hornborga.com